В Укрексімбанку напали на групу «Схем» в ході інтерв'ю з главою банку: побили та відібрали камери

Читать на русском
Охорона зупинила запис на камері проєкту, застосувала фізичну силу до журналістів, відібрала у них флешки із записами, всю техніку, і видалила відеозапис інтерв'ю
Кирило Овсяний та Олександр МазурПроект Схеми

У державному банку - Укрексімбанку, стався напад на знімальну групу проєкту «Схеми». При цьому напад стався під час інтерв'ю з Головою правління банку Євгеном Мецгером, прямо в його кабінеті і його особистого благословення.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на керівницю проєкту «Схеми» Наталію Седлецьку.

Повідомляється, що журналіст-розслідувач проєкту Кирило Овсяний і оператор Олександр Мазур інтерв'ювали Мецгера. Овсяний поставив голові правління держбанку питання, щоб з'ясувати його позицію з розслідування, яке планується до публікації в рамках найближчого випуску проєкту «Схеми». Мецгеру не сподобалося питання, і він викликав до кабінету охорону, якій наказав відібрати камери у журналістів і видалити з них Відео.

Охорона зупинила запис на камері проєкту, застосувала фізичну силу до журналістів, відібрала у них флешки із записами, всю техніку, і забрала їх з кабінету на годину, після чого повернула - але вже абсолютно порожніми, видаливши всі інтерв'ю. При цьому в кабінеті крім Мецгера знаходився глава департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, сам Мецгер, один охоронець і ще один співробітник банку, який також застосував фізичну силу до журналістів.

Кримінальні правопорушення проти журналістів: скільки фіксують в УкраїніУ 2021 році проти журналістів зафіксували вже 126 порушень, зокрема 17 випадків завдання тілесних ушкоджень. Як було в попередні роки – на інфографіці.

При цьому, попри те, що журналістів намагалися обшукати на предмет інших записуючих пристроїв, а також погрожували, вимагаючи не знімати те, що відбувається на телефон, вівсяний зміг записати інцидент на аудіопристрій.

«Ігор, забирай у них камери! Виставте їх (камери - ред.) за двері. І ось цю теж. Касети повитягуйте» - чути на записі голос Мецгера, який віддає накази підлеглим.

Журналісти та прибулі на місце представники редакції викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

«Ситуація абсолютно неординарна. Фактично злочинні дії вчиняються в Державному банку, в центральному офісі, в кабінеті голови правління. Це створення перешкод журналістам у їх діяльності, вилучення зібраного матеріалу, утримання їх – або як заручників, або просто незаконне утримання з метою вилучення зібраного матеріалу, фактично проведено їх огляд з метою виявлення чи не приховують вони при собі зібраний матеріал – це безпрецедентна дія. Я сподіваюся, що Національна поліція правильно прокваліфікує зазначені дії та розслідує цю непересічну подію», – заявив адвокат «Схем» Анатолій Попов.

У державному банку заявили, що готують коментар з приводу ситуації.

Євген Мецгер очолює Укрексімбанк з 2020 року. У самому банку він працює з 2015 року - переважно, він працював на нижчих посадах.

Нагадаємо, що за версією Національного банку України, Укрексімбанк входить до п'ятірки найприбутковіших державних банків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: