Газова угода Росії та Угорщини може призвести до зростання цін – Макогон

Читать на русском
До підписання контракту основним імпортером газу для Угорщини були Україна. А Угорщина була основним постачальником реверсивного газу для України
Ілюстративне фотоФото РІАН

Підписана днями газова угода Угорщини та Росії призведе до зростання цін на газ в Україні, а також, в перспективі-до посилення газової залежності нашої країни від Росії, чого домагається Москва, укладаючи такі угоди з третіми країнами.

Про це заявив генеральний директор ТОВ Оператор ГТС України Сергій Макогон в коментарі «Фактам ICTV».

Макогон нагадав, що до підписання контракту основним імпортером газу для Угорщини були Україна. А Угорщина була основним постачальником реверсивного газу для України, з неї заходило до 90% газу, оскільки це був найдешевший маршрут. Фактично, Україна імпортувала той газ, який сама ж постачала в Угорщину. Тепер українські трейдери перейдуть на дорожчі напрямки - Словаччину і Польщу, а це спровокує зростання цін на газ для промисловості.

Газ в обхід України: в чому суть нового українсько-угорського конфліктуУгорщина уклала з Росією контракт, через який Україна втратить частину газового транзиту через свою територію. Детальніше - в матеріалі.

«Для України ця ситуація дуже болюча. Ми розуміємо, що Газпром продовжує свою політику щодо перенесення поставок газу на маршрути, не пов'язані з Україною. Так, минулого року після запуску Турецького потоку Болгарія, Туреччина, Греція і Румунія почали отримувати газ через цей газопровід, через що Україна втратила близько 15 млрд куб.м газу транзиту. Цього року, якщо Угорщина все ж не отримуватиме блакитне паливо через Україну, ми втратимо ще 10 млрд куб.м транзиту» - зазначив він.

Макогон додав, що транзит газу - важливий елемент військової безпеки України, який виступає щитом проти більш агресивних дій Росії. Втім, у фінансовому плані варто трохи заспокоїтися - навіть якщо Росія не буде відправляти газ транзитом через Україну в Угорщину, платити йому за умовами контракту все одно доведеться.

В цілому, резюмував він, укладаючи такі угоди, Росія намагається знову поставити Україну в залежне становище у сфері енергетики.

Відзначимо, що 27 вересня Угорщина підписала контракт з російським «Газпромом» про постачання газу в обхід території України. Угода між Угорщиною та Росією діятиме 15 років.

При цьому, МЗС України висловило розчарування рішенням Угорщини підписати газовий контракт з РФ. У відповідь міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто різко розкритикував Україну за заяву Міністерства закордонних справ країни з приводу газового контракту Будапешта і Москви. Сійярто звинуватив Київ у «втручанні у внутрішні справи Угорщини».

У відповідь на критику Україна звернулася до Єврокомісії через газовий контракт Росії та Угорщини.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: