Газ в обхід України: в чому суть нового українсько-угорського конфлікту

Читать на русском
Угорщина уклала з Росією контракт, через який Україна втратить частину газового транзиту через свою територію. Детальніше - в матеріалі.
Слово і діло

Українсько-угорські відносини переживають новий виток напруженості. Цього разу причина в газовому контракті, який Угорщина підписала з російським «Газпромом». Після набуття чинності Україна втратить частину газового транзиту через свою територію. На тлі завершення будівництва «Північного потоку-2» це ще один удар по енергобезпеці України. У чому суть договору Угорщини та РФ і якими будуть його наслідки, розбиралося «Слово і діло».

Російсько-угорський газовий договір: у чому суть

Про те, що Угорщина планує укласти новий газовий контракт з Росією стало відомо наприкінці серпня. Про це за підсумками зустрічі з головою МЗС РФ повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петро Сіярто: «Скоро закінчується наш довгостроковий договір про постачання газу, ми готові до того, щоб укласти новий довгостроковий договір з «Газпромом». Зараз ми вже на заключному етапі».

Нова довгострокова угода між Угорщиною та Росією розрахована на 15 років з можливістю перегляду умов через 10 років, вона набуде чинності 1 жовтня 2021-го.

Україна-Угорщина: які конфлікти виникали між державами у 2014-2020 рокахЗа останні шість років між двома державами виникали мовний, освітній конфлікти, непорозуміння через подвійне громадянство та видачу угорських паспортів у Береговому.

Згідно з угодою, «Газпром» буде щорічно поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу за двома маршрутами: 3,5 млрд кубів через газопровід «Турецький потік» по території Болгарії і Сербії та 1 млрд кубів – через Австрію.

За контрактом між Угорщиною і Росією від 1995 року, газ поставлявся через Берегове на українсько-угорському кордоні і місто Баумгартен на словацько-австрійському кордоні.

«Ми також домовилися про ціну, яка набагато вигідніше тієї, яку ми заплатили за угодою, підписаною Угорщиною в 1995 році і яка закінчується зараз», – розповів Сіярто.

«В Угорщині енергопостачання – це питання безпеки, суверенітету і економіки, а не політичне питання. Угорські споживачі продовжать платити одну з найнижчих цін на газ по всій Європі», – додав міністр.

Як Україна відреагувала на угоду

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що «здивовані і розчаровані» рішенням Угорщини підписати новий газовий контракт.

«Вважаємо це винятково політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю і на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, яке не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року. Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи», – заявили в МЗС.

На 29-30 вересня в Будапешті було заплановано засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, але Україна вирішила відкласти його, щоб проаналізувати всі ризики угоди.

Більш того, Україна має намір звернутися в Європейську комісію, щоб та теж оцінила російсько-угорську газову угоду.

«Угорщина завдала удару по українсько-угорським відносинам, виключивши український газопровід зі схеми поставок газу з Росії. Це удар. І ми повинні відповідати на нього», – сказав Дмитро Кулеба. Він також додав, що одним перенесенням засідання комісії справа не обмежиться: «Це не буде тільки політичний крок. Ми будемо робити і інші кроки для захисту національних інтересів України в цій ситуації».

Україна може повністю втратити транзит газу в Угорщину – Оператор ГТС

Ще в серпні, коли тільки стало відомо про майбутнє підписання контракту між Угорщиною і «Газпромом», в Операторі ГТС заявили, що новий маршрут не може бути дешевше транзиту через Україну.

«Замість прямого маршруту РФ-Україна-Угорщина, який десятиліттями безперебійно постачав газ в Угорщину, тепер газ буде йти по маршруту РФ-Туреччина-Болгарія-Сербія-Угорщина, що значно довше. Зрозуміло, що новий маршрут не може бути дешевше українського, але «Газпром» вдало ховає транспортні витрати в кінцеву ціну на газ. Фінальна мета Кремля – незважаючи на витрати, повністю позбавити Україну транзиту», – говорив гендиректор Сергій Макогон. Він також додав, що транспортування газу за новим маршрутом вимагатиме додаткових витрат паливного газу, що збільшить викиди СО2.

Після підписання контракту в Операторі ГТС висловили побоювання, що «Газпром» може значно скоротити або взагалі зупинити транзит газу до Угорщини через Україну, незважаючи на контракт до 2024 року.

При цьому Макогон запевнив, що Україна буде повністю виконувати свої зобов'язання: «Але за наявною у нас інформацією, «Газпром» не забронював в угорського оператора ГТС достатні потужності для імпорту на кордоні Україна-Німеччина. Тому логічно зробити висновок, що починаючи з 1 жовтня «Газпром» планує значно скоротити транзит газу через Україну в Угорщину».

В Угорщині звинуватили Україну у «втручанні у внутрішні справи»

Міністр закордонних справ Угорщини Петро Сіярто назвав кроки України після підписання газового контракту «недружніми». «Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки те, що вони хочуть запобігти безпечному газопостачанню в нашій країні», – заявив він. Міністр також нагадав про всю допомогу, яку Угорщина надавала Україні.

Крім того, Угорщина викликала українського посла для консультацій. У відповідь і МЗС України запросив посла Угорщини до Києва.

У Росії при цьому вкотре запевнили, що не будуть використовувати газ для шантажу інших країн, а контракт з Угорщиною «не порушує нічиї права». «Мова йде про довгостроковий контракт, який, власне, і буде гарантувати надійні, передбачувані, ритмічні поставки блакитного палива в Угорщину за гарантованим, економічно вигідним маршрутом. Нічиї права тут не порушуються. Ніякі норми міжнародної торгівлі тут не порушуються. І навряд чи якась країна, включаючи Україну, має право втручатися в цей аспект російсько-угорських відносин», – заявив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков.

Нагадаємо, які конфлікти виникали між Україною та Угорщиною в 2014-2020 роках, можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: