Угорщина і РФ вирішили укласти газовий контракт на 15 років: реакція України

Читать на русском
В Україні розчаровані рішенням Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським Газпромом на поставку газу в обхід української території.
фото з відкритих джерел

В Україні здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід української території.

Про це йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у понеділок, 27 вересня.

Конгрес США проти «Північного потоку-2»: які обставини грають на руку УкраїніПалата представників США підтримала поправку до проєкту оборонного бюджету, яка може відстрочити запуск Північного потоку-2 або поставити хрест на проєкті. Чому було прийнято це рішення і якими можуть бути наслідки.

«Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року», - йдеться в заяві.

На думку МЗС, Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

«З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто», - йдеться в заяві.

У МЗС нагадали, що 29-30 вересня в Будапешті мало відбутися п'яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва під співголовуванням глав МЗС двох країн.

Українська сторона ретельно готувалася до нього, проте тепер МЗС України ініціювало перенесення засідання Комісії на більш пізній термін «оскільки угорсько-російська газова угода буде мати істотний вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз».

Україна також звернеться до Єврокомісії з надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди з європейським законодавством у сфері енергетики.

Як відомо, ще 30 серпня Угорщина і Росія досягли нової довготривалої угоди про постачання російського газу, яка набуде чинності з 1 жовтня 2021 року. Новий контракт розрахований на 15 років і буде укладено до 2036 року з можливістю перегляду умови через 10 років. За умовами контракту «Газпром» буде постачати до Угорщини 4,5 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, у Конгресі США схвалили санкції проти російського газопроводу «Північний потік-2».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: