Рік і шість місяців роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки уряду Дениса Шмигаля. За рік і шість місяців роботи прем'єр і члени його Кабміну виконали 648 обіцянок, провалили – 235, в процесі виконання залишаються 600 (без урахування обіцянок з програми дій, яку не схвалив парламент).

З 4 серпня до 4 вересня в Кабміні дали 43 нових обіцянки, виконали – 25, не виконали – 16.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили в Кабміні

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не виконали обіцянку з вересня зробити державну бюрократію безпаперовою – повністю перейти на електронний формат.

Закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», який підписав президент, набуде чинності тільки 7 листопада. У Кабміні повідомили, що Україна перейде в режим paperless з набуттям чинності закону. Крім того, важливою частиною впровадження цього режиму є законопроєкт «Про публічні електронних реєстрах», який все ще чекає ухвалення в другому читанні. Таким чином, з вересня увійти в режим paperless не вдалося.

Також Шмигаль не виконав обіцянку почати «велику приватизацію» до осені. Очікувалося, що «велика приватизація» почнеться в серпні з аукціону з продажу АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія». Але в кінці місяця стало відомо, що аукціон скасували: після перевірки заявок до торгів могли допустити тільки в одного учасника.

Інші об'єкти «великої приватизації» – завод «Більшовик», «Президент-готель» – перебувають на останній стадії підготовки.

Ще в червні минулого року Шмигаль говорив про те, що потрібно частіше проводити виїзні засідання Кабінету міністрів. Однак за рік було тільки одне виїзне засідання – 12 травня в Чернігові. Так що обіцянку вважаємо невиконаною.

Крім того, вважаємо невиконаною обіцянку Шмигаля ліквідувати наслідки річного паводку 2020 року на заході України «як тільки повінь піде». Уряд, звичайно, фінансує відновлення доріг і мостів, але до сих пір не відновлений, наприклад, газопереход «Джурів – Банилів».

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков не виконав обіцянку до серпня розробити пакет законопроєктів для реалізації стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Розробка пакету законопроєктів не завершена, більш того, на рівні уряду ще навіть не затверджена сама стратегія і план її реалізації.

Віцепрем'єр – міністр з питань розвитку стратегічних галузей промисловості Олег Уруський ще рік тому обіцяв, що в «Укроборонпромі» відбудеться зміна всього менеджменту. Але цього досі не сталося: наприклад, продовжують з осені 2019 роки обіймати посади заступників генерального директора чотири людини.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко провалив обіцянку до вересня прийняти підзаконні акти для роботи електронних земельних аукціонів. Також Лещенко не зміг протягом декількох місяців повністю завершити формування міністерства, хоча в відомстві запевнили, що зробили все від них залежне.

Які обіцянки виконали міністри за місяць

Міністр енергетики Герман Галущенко виконав обіцянку знайти механізм зниження вартості електроенергії для окремих верств населення. «Насправді, так, ми працюємо в рамках нового ВСО, щоб знайти механізм. Зараз навіть не питання, повертаємо ми ці 100 кіловат, старі. Питання в тому, що ми знайдемо механізм, як зменшити плату для певних верств населення, і це може бути навіть не 100 кіловат, це може бути більш драматичні рішення, з точки зору зменшення», – говорив він після призначення.

11 серпня стало відомо, що з жовтня будуть діяти нові тарифи на електрику для населення: ціна знижена до 1,44 грн за кіловат за умови споживання до 250 кВт/год за місяць, якщо вище – 1,68 грн за кіловат.

Олексій Резніков виконав обіцянку створити нову дипломатичну платформу для деокупації Криму: 23 серпня відбувся перший саміт «Кримської платформи».

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль у програмі уряду обіцяє розробити новий проект закону про територіальну оборонуСказано 12 червня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Глава уряду Шмигаль виконав обіцянку ввести сертифікат вакцинації – в паперовій та електронній версіях. Українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, можуть отримати у сімейного лікаря міжнародне свідоцтво в паперовій формі. А в серпні Євросоюз офіційно визнав українські електронні COVID-сертифікати в додатку «Дія».

Крім того, як і обіцяв Шмигаль, було прийнято рішення не поставляти відпрацьоване ядерне паливо до Росії. 11 серпня Кабмін затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних АЕС до 2025 року. Згідно з нею, з введенням в експлуатацію централізованого сховища Україна відмовиться від послуг російських підприємств. Роботу сховища презентували 21 серпня, його введуть в експлуатацію після отримання необхідних для цього дозволів.

Олег Уруський виконав обіцянку на початку серпня запустити електронний реєстр учасників відбору і виконавців державних контрактів. 9 серпня він запрацював у тестовому режимі.

Нагадаємо, які обіцянки політики повинні виконати восени, можна прочитати тут.

Також «Слово і діло» писало, кого з міністрів можуть восени відправити у відставку і чому.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: