Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє уникнути перекосів та розбалансованості у виробництві електричної енергії

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє уникнути перекосів та розбалансованості у виробництві електричної енергії.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.nerc.gov.ua/?news=11695
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/84945.html
  • https://www.epravda.com.ua/publications/2021/07/5/675624/
  • https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/sodo_pozicii_ministerstva_energetiki_vid_16.11.2020_stosovno_energoatoma-46422

Результат

Нагадаємо, що уникнути перекосів та розбалансованості у виробництві електричної енергії не вдалося і у 2020 році. Для прикладу можна навести інформацію НАЕК «Енергоатом» від листопада 2020 року. В компанії зазначають, що: «Штучні обмеження виробництва електроенергії на АЕС в період квітня – серпня призвели до поточної ситуації». Результатом рішень Міненерго стало зростання виробництва електроенергії тепловими електростанціями, частка яких в загальному енергобалансі країни в періоди максимального штучного обмеження потужності енергоблоків АЕС почала перевищувати зазвичай найбільшу частку атомної генерації. Вперше в історії вітчизняної атомної галузі три енергоблоки були виведені в резерв на період від одного до трьох місяців, а інші працювали з обмеженнями потужності від 10 до 40%.

Крім того, станом на середину 2021 року не можна зі 100% гарантією звітувати, що вдалося, наприклад, завдяки гармонізації планів та темпів розвитку різних сегментів виробництва уникнути фінансової розбалансованості в галузі. В перші дні липня 2021 року на ринку «на добу наперед» (РДН) спостерігалося різке зниження ціни, що спричинене виведенням попиту з ринку «на добу наперед» на ринок двосторонніх договорів (РДД). Таке різке зниження попиту відбулося через зменшення закупівлі електроенергії на РДН деякими учасниками ринку та, перш за все, компанією Д.Трейдинг (група ДТЕК). Зокрема, ТОВ «Д.Трейдинг» зменшила закупівлю електроенергії на РДН на 74%, одночасно збільшивши обсяги закупівлі на РДД у пов’язаних осіб.

У НКРЕКП заявили, що нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні запитання та підтверджує проблему (!) надмірної ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну РДН (шляхом зменшення попиту) або підвищувати ціну РДН (шляхом зменшення пропозиції та збільшення попиту), використовуючи такі дії, в тому числі, для тиску на органи влади з метою реалізації своїх неправомірних вимог. Така надмірна влада окремих гравців на ринку електричної енергії несе загрозу його ефективному, конкурентному та стабільному функціонуванню.

Враховуючи вищевказані дії учасників ринку, які призводять до цінової дестабілізації «ринку на добу наперед» (стрімке зростання ціни та/або різкий обвал ціни), НКРЕКП вчергове рекомендувало всім учасникам ринку (як споживачам, так і виробникам електроенергії) не використовувати РДН, як індикатив ціни у двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, по якій продається та купується електроенергія.

Враховуючи те, що у 2020-2021 роках уряду не вдалося уникнути технологічної та фінансової, розбалансованості в галузі, запобігти цьому, обіцянці присвоєно статус «не виконано».