Слідом за Аваковим: кого з міністрів можуть відправити у відставку та чому це вигідно президенту

Читать на русском
Кому з міністрів загрожує відставка, які претензії їм висувають та чи допоможе їхнє звільнення вирішити нагальні проблеми, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

За кілька днів до початку нового політичного сезону з'явилася інформація про можливі ротації у Кабінеті міністрів. Відставка може загрожувати трьом міністрам: міністру оборони Андрію Тарану, міністру соціальної політики Марині Лазебній і міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олегу Уруському. «Слово і діло» поспілкувалося з політологами та спробувало з’ясувати, які претензії висувають міністрам та чи допоможе їхнє звільнення розв'язати нагальні проблеми.

Кого можуть відправити у відставку

У липні народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура заявив, що в уряді можуть відбутися кадрові перестановки. За його словами, тоді були претензії до міністра оборони Андрія Тарана, міністра юстиції Дениса Малюськи і міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка.

Водночас Ткаченко у відповідь заперечив свою можливу відставку і назвав її чутками: «Жодних серйозних розмов із цього приводу ні керівництво фракції, ні парламенту, ні Офісу, ні Кабміну не веде».

Наприкінці серпня спікер Верховної ради Дмитро Разумков заявив, що відставки в уряді можливі у найближчий пленарний тиждень, однак поки що відповідних пропозицій не надходило.

Наступного дня з’явилася інформація, що в Офісі президента хочуть звільнити трьох міністрів. Джерела «Української правди» повідомили, що йдеться про міністра оборони Андрія Тарана, міністра соціальної політики Марину Лазебну і віцепрем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.

Там наголосили, що посадовцям вже шукають заміну, одна з цим поки є проблеми. Аналогічну інформацію опублікувало LB.ua з посиланням на декілька джерел у монобільшості.

Самі міністри ніяк не коментували інформацію про свою можливу відставку.

Які претензії є до міністрів

Найбільше запитать є до міністра оборони Андрія Тарана. Насамперед, кандидатуру цього міністра, як і міністра закордонних справ, подає сам президент (усіх інших – прем’єр). Тобто, фактично, рейтинг очільника Міноборони напряму може впливати на рейтинг глави держави.

Політолог Микола Давидюк у коментарі «Слово і діло» припустив, якщо Таран та його найближче оточення залишатимуться на своїх посадах, це знизить авторитет президента серед військових – через неефективність відомства.

«Є питання до державного замовлення, оновлення, забезпечення армії, до руху в НАТО, на що Володимир Зеленський робить велику ставку», – вважає політолог.

Удвічі менше бронетехніки та автомобілів: як Міноборони виконало плани з оснащення ЗСУ на 2020 рікЯк Міноборони виконало свої плани з оснащення ЗСУ на 2020 рік, дивіться в інфографіці «Слово і діло».

Міністерська посада вимагає максимальної віддачі, ефективності та сильної команди, яка працюватиме за тими напрямками, які є найбільш пріоритетними для держави, для президента як головнокомандувача.

«Якщо оглядатись на діяльність Андрія Тарана, ефективності та віддачі не було, тому його відставка буде логічною. Ба більше, вона принесе президенту електоральні бали», – вважає Давидюк.

У рамках візиту Володимира Зеленського до США, між міністерствами оборони підписали рамкову угоду про стратегічне партнерство. Однак, за словами політолога, це майже ніяк не вплине на рейтинг Андрія Тарана.

«Не можна розраховувати, що від технічних документів зміниться рівень довіри чи авторитет серед військових. Тому це достатньо інфантильна позиція, що підписання одного договору «врятує ситуацію», – зазначив він.

Візит Зеленського до США: що дасть Україні угода про оборонне партнерствоУ рамках візиту Зеленського до США було підписано угоду про стратегічну основу оборонного співробітництва. Що саме передбачає ця угода та чому вона важлива для обох сторін, читайте у матеріалі Слово і діло.

Політолог Олексій Якубін у коментарі«Слово і діло» наголосив, що оборонну угоду готували значно раніше, тому її вплив на рейтинг Тарана має доволі умовний характер.

Експерт вважає, що Андрій Таран може підпасти під оновлення силового блоку.

«Нещодавно було перезавантажено силовий блок, зокрема, змінили голову Генштабу, кількох заступників у Службі безпеки України, у відставку відправили міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Фактично, Таран залишився ледь не єдиним з цього блоку», – розповів Якубін.

27 липня стало відомо, що Руслан Хомчак залишає посаду головнокомандувача Збройних сил України за рішенням президента Володимира Зеленського. Головною причиною експерти тоді назвали конфлікт з міністром оборони.

Стосовно міністра соцполітики Марини Лазебної, ситуація трохи інша.

Зарплати в Мінсоцполітики за липень: премії, відпускні та допомога на оздоровленняЗаступники міністра соціальної політики в липні отримали премії, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення.

«У політичних кабінетах витає страх, що можуть початися страйки та протести проти влади стосовно соціальних тем, зокрема, щодо теми тарифів. Тому влада зараз намагається локалізувати увесь негатив на одному профільному міністрі», – припустив Давидюк.

На думку політолога Олексія Якубіна, наразі є претензії в цілому до соціальної політики в Україні, але буде винною – міністр.

«За останні кілька місяців зросла заборгованість з виплат заробітної плати, виникли проблеми з субсидіями. Персона міністра тут грає роль. Лазебна забирає негатив від усіх(від комітету соцполітики Верховної ради) і у суспільній уяві несе за все відповідальність», – розповів експерт.

Фактично, Якубін погоджується з думкою, що звільнення Лазебної з посади міністра соціальної політики стане показовим кроком для суспільства, що влада реагує на проблеми і робить щось для їхнього вирішення.

«Влада хоче показати, що це була проблема не на рівні державної політики, а проблема на рівні персони», – припустив експерт.

На відміну від двох попередніх міністрів, прізвище Уруського останнім часом не фігурувало у якихось скандалах. Претензія, яку йому висувають, – провалена «підзаконка» щодо оборонних закупівель для армії.

На думку Давидюка, питання звільнення міністра стратегічних галузей промисловості доволі дискусійне. Він припускає, що після можливої відставки, Уруський може залишитися у системі державного управління, але на іншій посаді.

Водночас Якубін вважає, що саме відсутність інформаційного шуму довкола Уруського може вплинути на його відставку. На йому думку, влада хоче більшої активності від нього.

Також політолог розповів, що причиною для звільнення можуть стати непрості відносини з головою Укроборонпрому – а саме боротьба між ними за можливості впливати на бюджетну політику.

Чи може відставка міністрів «врятувати» уряд Шмигаля

Серйозна проблема, яка досі припутня в уряді Дениса Шмигаля – незатверджена програма Кабміну. Перший документ у Верховній раді жорстко розкритикували через його обсяг і зміст, другий – нардепи теж не схвалили.

Тож політолог Олексій Якубін припускає, що звільнення трьох міністрів не задовольнить суспільний запит, тому є сенс змінити весь Кабінет міністрів.

«Програма – це спосіб верифікації діяльності Кабінету міністрів. Але якщо її немає, вже починають виникати нюанси», – розповів експерт.

За словами Якубіна, часто уряд забирає негатив на себе, а позитивна реакція суспільства спрямовується на президента.

«Уряд Шмигаля так не працював. Усі позитиви та негативі відзеркалюються на президентові», – вважає експерт.

Однак відкритим залишається питання, чи проголосує Верховна рада за відставку міністрів. На думку Миколи Давидюка, з Офісу президента прийде «наказ» – звільняти міністрів, чи ні.

«Верховна рада розуміє, що рейтинг президента наразі важливіший, ніж особисті симпатії та рейтинги депутатів. Тому вони голосуватимуть саме так, як це найбільш політично вигідно для президента», – зазначив політолог.

Нагадаємо, раніше експерт дав прогноз, яких відставок очікувати в уряді Шмигаля цієї осені.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: