Співпраця виконавчої і законодавчої влади: як нардепи ухвалювали законопроєкти Кабміну

Читать на русском

Конфлікт між законодавчою і виконавчою владою не завжди видно неозброєним оком. Невдоволення урядом у Верховній раді може починатися не з публічного обговорення можливої відставки, а з банального затягування розгляду або ігнорування законопроєктів. У Кабміні це найчастіше дипломатично називають «конструктивною дискусією». «Слово і діло» вирішило подивитися, як депутати підтримували законодавчі ініціативи від різних Кабмінів.

Кабінет міністрів Арсенія Яценюка проіснував з листопада 2014-го до квітня 2016-го. За цей час в парламент було подано 10 постанов (6 прийняли) і 437 законопроєктів. Верховна рада ухвалила 157 законопроєктів у цілому і 17 – у першому читанні.

Найкраще проходили урядові ініціативи щодо економічної політики (ухвалено 32,2% законопроєктів), двосторонніх міжнародних угод (16,7%) і галузевого розвитку (14,4%). Найменше було прийнято законопроєктів, пов'язаних з гуманітарною політикою і держуправлінням.

Володимир Гройсман очолював уряд з квітня 2016-го до серпня 2019 року. Його Кабмін вніс на розгляд депутатів 17 постанов (4 прийняли) і 634 законопроєкти – 152 ухвалили в цілому і 37 в першому читанні.

Під час Гройсмана найкраще приймалися законопроєкти щодо галузевого розвитку (32,8%), економічної політики (24,3%) і двосторонніх міжнародних угод (22,7%). Щодо гуманітарної політики була ухвалена тільки одна урядова ініціатива.

Зовсім недовго проіснував Кабмін Олексія Гончарука – з серпня 2019-го до березня 2020 року. Міністри внесли в Раду 9 постанов (2 прийняли) і 134 законопроєкти. У цілому ухвалили 29 законопроєктів, у першому читанні – 2.

Депутати не схвалили жодного законопроєкту уряду Гончарука з безпеки та оборони або гуманітарної політики. Найбільше затверджених ініціатив щодо двосторонніх міжнародних договорів (38,7%).

Кабмін Дениса Шмигаля з березня минулого року вніс в Раду 36 постанов (23 прийняли) і 330 законопроєктів. Рада ухвалила у цілому 65 законопроєктів, а у першому читанні – 17. Наразі найкраще проходять ініціативи, які стосуються двосторонніх міжнародних угод (25,6%) і розвитку галузей (18,3%).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які кадрові ротації в уряді обіцяли підтримати або не підтримати нардепи.

Також ми проаналізували, як фракції і групи голосували за основні кадрові призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: