Два роки роботи Ради: як спікер Разумков виконує обіцянки

Читать на русском

Підбиваючи дворічний підсумок роботи парламенту було би несправедливо оминути увагою його спікера Дмитра Разумкова. Разумкова останнім часом часто «відправляють у відставку» через його можливий конфлікт із Банковою і бажання дистанціюватися від команди президента. Але сам він будь-які конфлікти заперечує, відносини із Зеленським називає «робочими», а у відставку поки що не збирається. «Слово і діло» сьогодні проаналізувало, як спікер виконує свої обіцянки.

За даними «Слово і діло», у Дмитра Разумкова 148 обіцянок: виконано – 37 (25%), провалено – 10, у процесі реалізації – 101.

Топ провалених обіцянок Разумкова

Відповідно до меморандуму партії «Слуга народу» Дмитро Разумков мав підтримувати всі законопроєкти, які передбачає передвиборча програма.

Але спікер не завжди дотримувався цього принципу, наприклад, утримався під час голосування за законопроєкти «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї» і «Про цивільну зброю і боєприпаси». Хоча в програмі партії є обіцянка законодавчо врегулювати право володіння зброєю. Таким чином, Разумков провалив і зобов'язання з меморандуму, і з програми.

Також у Разумкова не виконана програмна обіцянка провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних та міжнародних компаній. Обіцянка від самого початку була не в компетенції Верховної ради і депутатів. Це прерогатива, насамперед, органів виконавчої влади, а саме Кабінету міністрів.

Уряд дійсно провів комплексний аудит економіки України, на основі якого була розроблена і затверджена Національна економічна стратегія до 2030 року. Але аудит був проведений із залученням представників влади, бізнесу та експертного середовища, а не «вітчизняних і міжнародних компаній». У Раді депутати не реєстрували ініціативи, спрямовані на реалізацію своєї обіцянки.

У липні 2019-го після позачергових виборів Разумков обіцяв, що в партії «Слуга народу» не буде людей, які працюватимуть на олігархів. «Якщо людина буде працювати на олігархів – вона не буде в нашій політичній силі», – наголошував він.

Обіцянка не виконана, оскільки недавно глава фракції Давид Арахамія визнав, що серед «слуг народу» є депутати, на яких впливають олігархи. «Чи є вплив? Є, у всіх фракцій. Якщо якась фракція заявляє, що на неї немає впливу олігархів, вона бреше всім людям. Я відразу кажу. Ступінь впливу може бути різним, це може бути в тому числі точково – від питання до питання, наскільки вона там болісне для представників фінансово-промислових груп. Але те, що представники олігархів є у всіх фракцій, про це не треба сперечатися», – констатував Арахамія.

Топ виконаних обіцянок спікера ВР

Разумков виконав програмну обіцянку повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Він підтримав для цього відповідні законопроєкти.

На початку своєї каденції спікер парламенту обіцяв обмежити депутатську недоторканність. Вже у вересні Рада внесла зміни до Конституції щодо недоторканності народних депутатів, і Разумков голосував «за».

Виконана обіцянка запровадити систему персонального голосування в парламенті IX скликання. 2 березня цього року в Раді запрацювала сенсорна кнопка – спеціальна клавіша, яку потрібно затискати під час голосування. Якщо її відпустити до кінця голосування, то система не зарахує голос.

У березні минулого року Разумков пообіцяв передати в користування для профільних лікарень близько 25 службових автомобілів Ради. «У мене була розмова з усіма керівниками комітетів, з Апаратом ВРУ, і я думаю, що в найближчі дні, ВРУ зможе передати близько 25 машин лікарням міста Києва. Єдине що, нехай профільні лікарні, які займаються боротьбою з коронавірусом, виходять на зв'язок, або будемо ми виходити, і будемо передавати ці машини в користування», – сказав він.

В результаті столичним лікарням, в які госпіталізують хворих на COVID-19, передали 19 машин з автопарку парламенту.

Нагадаємо, «Слово і діло» підбило проміжні підсумки роботи парламенту:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: