Візит Зеленського в Німеччину: що відомо про переговори з Меркель і Лашетом

Читать на русском
Володимир Зеленський увечері 12 липня зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Що відомо про переговори.
Слово і діло

Для президента Володимира Зеленського липень буде важливим місяцем з точки зору міжнародних переговорів. У липні Зеленський на запрошення Джо Байдена має відвідати Вашингтон, а вже сьогодні наш глава держави перебуває з візитом в Берліні, де зустрінеться з Ангелою Меркель. Ця зустріч цікава кількома моментами. По-перше, вона найімовірніше буде останньою особистою: восени Меркель полишає пост канцлера, а своєї згоди на участь у саміті Кримської платформи вона все ще не дала. По-друге, переговори відбудуться на тлі заяв Зеленського про те, що західні партнери, зокрема Німеччина, могли робити для України більше. Що відомо про візит президента до Німеччини – у матеріалі «Слово і діло».

Зустріч Зеленського і Меркель: коли пройде і що обговорюватимуть

До Берліна президент Володимир Зеленський прибув увечері 11 липня. Вчора він уже зустрівся з головою партії «Християнський демократичний союз», прем'єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія Арміном Лашетом. Сьогодні на 11 ранку за київським часом запланована зустріч з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Ангела Меркель прийме Зеленського сьогодні за вечерею, що розпочнеться о 20:00 за київським часом. За підсумками переговорів буде заява для преси.

На сайті німецького канцлера про майбутню зустріч написано досить скупо: йдеться про те, що темами для обговорення стануть двосторонні відносини, виконання Мінських угод, українські реформи, економічні питання і відносини з Росією.

Жорстка риторика: чим Зеленський дорікає західним партнерамВолодимир Зеленський почав дорікати західним партнерам за недостатню підтримку України. Особливо президенту не подобається відсутність конкретики щодо членства в НАТО.

Українська сторона назвала більш конкретні теми зустрічі. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, це буде «довірлива розмова між президентом і канцлером». «Вони будуть говорити про ключові речі: про безпеку, про Нормандський формат, про «Північний потік-2», про торгівлю між країнами і німецькі інвестиції в Україну», – розповів Кулеба.

Подробиці зустрічі Зеленського та Меркель також озвучував новий прессекретар президента Сергій Никифоров. «Будуть говорити про посилення ролі Німеччини в Нормандському форматі, говорити про роль Німеччини у встановленні миру на Донбасі. Володимир Зеленський, звичайно ж, відзначить важливість зупинення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Він везе аргументи, які повинні переконати в тому, що цей газопровід шкодить як Україні, так і європейським країнам. Говоритимуть про деокупацію Криму. Звичайно ж, ми очікуємо на участь Німеччини, представлення її на високому рівні в Кримській платформі», – розповів Никифоров.

Мова буде також йти про реформування вугільної промисловості, підвищення енергоефективності та економічне співробітництво України і Німеччини.

Зеленський вже зустрівся з можливим наступником Меркель

26 вересня в Німеччині пройдуть вибори в Бундестаг, і Ангела Меркель займати пост канцлера більше не має наміру. Одним з найбільш вірогідних її наступників називають нового главу «Християнсько демократичного союзу», прем'єр-міністра федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Арміна Лашета. З ним Зеленський вчора вже провів зустріч.

Під час зустрічі, як повідомили в ОПУ, Зеленський висловив надію, що Німеччина продовжить політику підтримки України. «Для України важливо, щоб наступний федеральний уряд продовжив політику підтримки України в питанні відновлення суверенітету і територіальної цілісності, сприяв єдності ЄС з питань європейської інтеграції та членства України в НАТО», – заявив президент.

Також Зеленський і Лашет обговорили переговори щодо Донбасу в Нормандському і Мінському форматах, газопровід «Північний потік-2», торговельно-економічну співпрацю, пандемію COVID-19.

У пресслужбі Лашета повідомили, що він підтвердив свою підтримку України. «Україна є важливим партнером в нашому безпосередньому європейському сусідстві. Ми цінуємо чітку орієнтацію на Європу і дуже зацікавлені в геополітичній стабільності, суверенітеті і модернізації України. Ось чому ми підтримуємо зусилля України з реформування», – зазначив він.

Лідер ХДС також засудив анексію Криму та заявив, що для припинення конфлікту на Донбасі потрібно постійно дотримуватися режиму припинення вогню. А ось з німецької сторони згадки про «Північний потік-2» не було.

Що Україна чекає від поїздки Зеленського в Берлін

Наприкінці травня в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung Володимир Зеленський заявив (і вже не вперше), що Німеччина могла би більше зробити для України. «По-перше, я хочу сказати, що Ангела Меркель багато зробила для України. Це правда. І я їй дуже вдячний як українець. Ми хочемо більшого, і я від неї чекав більшого, особливо в Нормандському форматі. Ми вдячні за те, що у нас є, але я знаю, що Німеччина може більше. Тому що те, що вони роблять для нас, вони роблять для себе. Чому вони цього не розуміють – я не знаю», – сказав глава держави.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

Зеленський також поскаржився, що Німеччина могла би допомагати Україні зброєю, але не робить цього. «Німеччина не надала нам з початку війни ніякої зброї, ніякої військової допомоги. А вона може – у Німеччині є потужні кораблі, ракетні катери, патрульні катери», – сказав він.

Хоча в Німеччині чітко заявили, що роблять ставку на політичне рішення конфлікту в Україні, можливо Зеленський на переговорах знову порушить питання з постачаннями зброї. Наприклад, зброя як компенсація за «Північний потік-2».

«Північний потік-2», як повідомив ЗМІ Михайло Подоляк, буде пріоритетним питанням на зустрічі Зеленського і Меркель. Україна тут чекає конкретики: як юридично Німеччина може гарантувати Україні, що наша енергетична безпека не постраждає.

Крім того, Зеленський напевно знову буде говорити про надання Україні Плану дій для членства в НАТО. Але західні партнери з цього приводу не дають жодної конкретики, і навряд чи Німеччина скаже щось нове, крім потреби проводити реформи.

Нагадаємо, за даними дослідження Gradus Research, 64% українців вважають, що зустріч Зеленського і Меркель нічого не змінить.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: