Кулеба розповів про ризики відмови Німеччини постачати зброю Україні

Читать на русском
Немає абсолютно ніяких проблем, які не дозволили б Німеччині продавати Україні озброєння, а значить - справа зовсім не в цьому, а в позиції Берліна
Дмитро Кулеба і Хайко МаасReuters

Відмова Німеччини постачати зброю для української армії може надалі обернутися новими актами агресії Росії проти України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з главою МЗС ФРН Хайко Маасом.

Міністр запевнив, що йому хотілося б, щоб конфлікт на Донбасі вирішився мирним дипломатичним шляхом. Але якщо мирний шлях не спрацює, Україна залишиться перед Росією у важкому становищі.

«Ми повинні бути відвертими: якщо ці зусилля не завершаться успіхом і президент Путін проігнорує думку Берліна, Парижа, Вашингтона, Києва і почне чергову гарячу фазу війни, то російська армія, озброєна більш сучасною зброєю, буде знову атакувати Україну. А ми будемо захищатися тим, що буде у нас на той момент в нашому розпорядженні, і це буде нова жахлива реальність, з якою всім нам доведеться зіткнутися. Однак я щиро сподіваюся, що до цього справа не дійде, що ніхто ніколи не пошкодує про те, що Україні не допомогли зміцнити свою оборону для того, щоб відбити бажання у Путіна наступати», - сказав він.

Військова допомога Україні: як з роками змінювалася підтримка США та ЄСЯк з роками змінювалася військова допомога Україні від ЄС та США, дивіться в інфографіці Слово і діло .

Кулеба нагадав, що немає абсолютно ніяких проблем, які не дозволили б Німеччині продавати Україні озброєння, а значить - справа зовсім не в цьому, а в позиції Берліна.

«Немає ніякого міжнародного правила, яке б обмежувало можливість України отримувати або купувати зброю за кордоном, ми не знаходимося під ембарго на зброю, ми є відповідальним учасником міжнародних механізмів з контролю над передачею озброєння. Наскільки мені відомо, немає і ніякої юридичної заборони в законодавстві Німеччини, яке не дозволяє передавати або продавати зброю Україні», - додав Кулеба.

Нагадаємо, Німеччина прийняла остаточне рішення не постачати Україні летальну зброю для переоснащення Збройних сил України. Берлін підтримуватиме Україну, однак виключно мирними способами.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: