Жорстка риторика: чим Зеленський дорікає західним партнерам

Читать на русском
Володимир Зеленський почав дорікати західним партнерам за недостатню підтримку України. Особливо президенту не подобається відсутність конкретики щодо членства в НАТО.
president.gov.ua

У зовнішній політиці України останнім часом намітилася цікава тенденція: Україна трохи відхилилася від позиції «ми дуже вдячні партнерам за підтримку» і стала більш «вимогливою». Володимир Зеленський в одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю назвав це «поверненням суб'єктності країни». За словами президента, Україна говорить з усіма партнерами на рівних, а його різкі висловлювання саме сприяють посиленню суб'єктності. «Слово і діло» пропонує згадати, за що Зеленський зараз дорікає західним партнерам і яких дій від них вимагає.

«Пане президенте, чому ми не в НАТО?»

Найбільше зараз від Володимира Зеленського «дістається», напевно, США і президенту Джо Байдену. Все розпочалося у січні з уже відомої фрази «Чому ми не в НАТО».

Через кілька тижнів після інавгурації Байдена український президент дав інтерв'ю програмі Axios на HBO. Журналіст запитав у Зеленського, яка Україні потрібна підтримка від США, на що президент відповів: «Ми вдячні за все, але Україна не просто на словах говорить про те, що хоче бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО, тому що це і є один з найважливіших пунктів безпеки – тієї безпеки, про яку президент Байден і говорить. Як потрібно ще більше заявляти про бажання вступу, якщо це закріплено в Конституції України. Тому у мене дуже просте запитання – чому Україна досі не в НАТО? Для мене перше питання звучало б так: «Містере президент, чому ми досі не в НАТО?».

Відтоді Зеленський почав дуже активно просувати тему вступу в НАТО, і зокрема отримання Плану дій для членства. Президент не раз говорив, що Україні обіцяли членство і тепер їй потрібні чіткі критерії для вступу.

14 червня без участі України пройшов саміт НАТО, на якому країни-члени підтвердили обіцянку прийняти Україну в Альянс після виконання ПДЧ. «Ми вдячні членам НАТО за таке цілком логічне рішення, яке повністю підтвердило рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року. Водночас в рішенні нинішнього саміту відсутні конкретні тимчасові рамки наступних кроків в нашому зближенні з НАТО, на які ми сподівалися», – прокоментував Зеленський підсумки саміту.

Невблаганний Джо. Колонка Леоніда ШвецяЩе в перші дні після інавгурації Зеленський почав смикати Байдена: «Чому ми досі не в НАТО?». Здавалося, у того було достатньо часу, щоб підготувати гідну відповідь, але, зателефонувавши на початку квітня до Києва, американець почав виляти.

Сьогодні президент під час візиту в Литву підкреслив, що членство України в ЄС і НАТО – це геополітичне рішення, а вже потім питання реформ. Але що стосується реформ, то ми проводимо їх дуже швидкими темпами. «Але, якщо ми говоримо відверто про терміни, про ситуацію, про війну, про те, в якій ситуації Україна проводить реформи, – я вважаю, що ми найбільш швидкі сьогодні в Європі», – вважає Зеленський.

У липні Зеленський повинен поїхати з офіційним візитом до Вашингтона. Під час зустрічі з Джо Байденом президент хоче почути від нього чітке «так» або «ні» щодо отримання План дій щодо членства в НАТО. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю Reuters, AP та AFP.

Загалом від візиту наш президент розраховує отримати конкретику: «Очікуємо конкретики, розуміння, в питаннях оборони, безпеки, економіки. За всіма трьома напрямками ми повинні розуміти, як ми можемо співпрацювати, де дійсно США нас будуть підтримувати».

Крім НАТО, Зеленський хоче більше підтримки від США в питанні завершення війни на Донбасі. Йдеться, зокрема, про приєднання США до Нормандського формату переговорів. «Я вважаю, що процес заради процесу не працює. Ми бачимо гальмування в Нормандському форматі, і я про це відверто кажу. Тому я виступав за те, щоб приєдналися потужні країни, потужні геополітичні гравці, які можуть вплинути на Російську Федерацію, а це значить – і на закінчення війни в Україні», – сказав президент сьогодні.

«Північний потік-2»: Зеленський розчарований рішенням Байдена

Ще одна непроста для України тема – практично завершене будівництво газопроводу «Північний потік-2». Наприкінці травня стало відомо, що США вирішили відмовитися від санкцій проти компанії-оператора Nord Stream 2 AG і її керуючого директора.

Зеленський, який кілька разів застерігав США від такого рішення, був «розчарований і здивований» діями Байдена. «Якщо чесно, ми були дуже здивовані. Ми розуміємо, що тільки США здатні зупинити будівництво. У нас була перша розмова з Байденом по телефону – і я отримав всі сигнали, прямі сигнали, і був щасливий. Я вжив слово «здивований» кілька разів, тому що я був дійсно здивований кілька разів. Крім рішення США, другим сюрпризом було дізнатися про це з преси», – сказав Зеленський в інтерв'ю Axios.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

Він висловив надію, що такий крок – частина певної тактики боротьби з газопроводом. А якщо ні, «це буде дуже великим жалем». Зеленський також говорив, що зняття санкцій стане великою поразкою не тільки для США, але й особисто для Байдена.

Щодо «Північного потоку-2» Зеленський буде говорити і під час зустрічі з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. За словами президента, він буде наполягати, що питання безпеки тут важливіше, ніж економічна доцільність.

«Ніколи не буде достатньо»: Зеленський про підтримку Німеччини та Франції

Вимогливий Зеленський не тільки до США: президент чекає більшої підтримки і від європейських союзників – Франції та Німеччини. В інтерв'ю Reuters, AP та AFP на питання «чи достатня підтримка України з боку Франції та Німеччини» президент відповів: «Ніколи не буде достатньою».

«Я думаю, що їм теж непросто з різних причин: і економічні виклики, і виклики їхнього суспільства щодо підтримки лідерів цих країн, вибори тощо. Багато різного, і їм непросто. Вони нас підтримали – тут, як то кажуть, треба дякувати за те, що є. Хочеться більше? Так. Чи можуть вони більше? Це нахабно звучить, але вважаю, що так. Але я просто знаю – я в цьому впевнений: вони повинні самі розуміти, що це не тільки благо для України – це безпека і благо для їх країн», – додав глава держави.

Ще раніше Зеленський дорікнув Франції і Німеччині за те, що вони послабили свої позиції щодо Росії в питанні війни на Донбасі. «Вважаю, що вони повинні підтримувати сильніше – вони знають мою думку, я дуже відкритий з ними – я вважаю, що вони останнім часом трохи послаблюють свої позиції по Росії», – заявив він.

«Чому ми досі не в НАТО?»: в мережі обговорюють питання Зеленського до БайденаВолодимир Зеленський запитав би Джо Байдена, чому Україна досі не в НАТО. Що про таке питання думають в соцмережах – в огляді.

До речі, не тільки від президента лунають такі закиди в бік Берліна та Парижа. У червні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Німеччина та Франція частково відповідальні за окупацію Криму Росією, адже європейські країни в 2008 році не надали Україні ПДЧ.

Днями Данілов пояснив свої слова: «Наші міжнародні партнери дорікають нам, що у нас не долається корупція. В інших країнах теж є корупція. Французи, наприклад, в 2008 році займалися переговорами між Грузією і Росією, і в результаті грузини втратили частину території, а французи отримали замовлення на «Містралі» від Росії. Не знаю, чи отримали вони щось за частину Донецької і Луганської областей і Крим, але моральна відповідальність є». І секретар РНБО теж зазначив, що з Україною зараз почали розмовляти по-іншому, ми повертаємо суб'єктність.

Повертаючись до Володимира Зеленського варто згадати, що він місяць тому дорікав Міжнародному валютному фонду за несправедливість. На думку президента, оскільки в Україні йде війна, то не можна виставляти вимоги для отримання траншу такі ж, як й іншим країнам. «(Несправедливо – ред.) з боку МВФ – прив'язувати ті чи інші «маяки» до тих чи інших траншів. Тому що реформи – для нас. Не можна торгувати реформами за гроші», – наголосив він.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: