Арешт Протасевича: Україна та ще 20 країн вимагають звільнити журналіста

Читать на русском
Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного та безумовного звільнення Протасевича, а також інших журналістів та працівників засобів масової інформації, які були затримані у Білорусі за їх працю.
Reuters

Україна та ще 20 країн-членів міжнародної Коаліції за свободу ЗМІ виступили зі спільною заявою, в якій рішуче засудили примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську минулої неділі та зажадали від режиму у Білорусі негайно звільнити опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє Державний департамент США.

«Нижчепідписані члени Коаліції за свободу ЗМІ рішуче засуджують диверсію з боку Білорусі та примусову посадку комерційного літака, а також подальший арешт журналіста Романа Протасевича. Ця безпрецедентна та шокуюча акція являє собою відкриту атаку на свободу ЗМІ та має серйозні наслідки для права на свободу вираження поглядів у більш широкому сенсі. Ця акція тим більше викликає занепокоєння, коли розглядається у контексті широкомасштабної кампанії з замовчування незалежних голосів у Білорусі, включаючи рейди 18 травня до офісів незалежного сайту новин Tut.by та подальший арешт кількох співробітників. Близько 400 журналістів та працівників засобів масової інформації у Білорусі зіткнулися з різними формами репресій в ході виборів 9 серпня та їх наслідків», - йдеться у повідомленні.

Ведмежі обійми: до чого призведе затримання ПротасевичаІсторія з Романом Протасевичем штовхає Білорусь в обійми Росії та створює нові виклики для України.

Зазначається, що коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного та безумовного звільнення Протасевича, а також інших журналістів та працівників засобів масової інформації, які були затримані у Білорусі за їх працю. Винних осіб має бути притягнуто до відповідальності за напади на журналістів та працівників ЗМІ.

«Свобода засобів масової інформації є важливою складовою демократичного суспільства та необхідною умовою для захисту прав людини та основних свобод», - додали у департаменті.

Як раніше повідомлялося, лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила, що 29 травня по всьому світу відбудеться Глобальний пікет солідарності з Білоруссю, в якому візьмуть участь політики, жителі різних країн та діаспора.

Акції відбулися у різних містах Європи, зокрема у Берліні. А на будівлі Ризької думи вивісили біло-червоно-білий прапор.

Нагадаємо, що 23 травня в аеропорту Мінська затримали засновника білоруського Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Про це написав сам канал. Літак, в якому був журналіст, здійснив аварійну посадку в Мінську після повідомлення про мінування. Розпорядження посадити літак дав особисто Олександр Лукашенко.

Після екстреної посадки в Мінську силовики затримали також дівчину Протасевича - Софію Сапегу, громадянку Росії. МЗС Росії заявляло, що Сапега затримана в Мінську на 72 години через «підозри в злочинах в серпні-вересні 2020 р.». Її батьки підтвердили, що в серпні вона перебувала в Білорусі, проте покинула країну 11-12 серпня. 25 травня Сапегу заарештували на два місяці та помістили в СІЗО.

Раніше ми повідомляли, що Протасевича доправили в СІЗО КДБ у Мінську.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: