Ведмежі обійми: до чого призведе затримання Протасевича

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Україна від 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Причиною став інцидент 23 травня, коли в аеропорту Мінська влада Білорусі екстрено посадила пасажирський літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Після приземлення був затриманий Роман Протасевич – один із засновників білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta. Це призвело до міжнародного скандалу і загрожує санкціями проти Білорусі, до яких, імовірно, долучиться й Україна. Ситуація довкола затримання Протасевича може остаточно розгорнути Білорусь у бік Росії, що украй небезпечно для нашої країни.

Рішення про призупинення авіасполучення з Білоруссю з 00:00 26 травня було ухвалено на позачерговому засіданні Кабміну у вівторок. Причиною став інцидент 23 травня, коли в аеропорту Мінська влада Білорусі посадила літак авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після посадки був затриманий Роман Протасевич, білоруський блогер, журналіст, колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta, який в Білорусі визнаний екстремістським. Влітку і восени 2020 року цей канал активно висвітлював і навіть координував протести у Білорусі.

Затримання Протасевича (в «полон» потрапила також його дівчина, Софія Сапега) мала всі ознаки спецоперації. Ексголовний редактор повідомив, що його «вели» ще в аеропорту Афін, а коли літак летів над Білоруссю саме від білоруських диспетчерів надійшло повідомлення про мінування борту. Для того, щоб літак полетів у Мінськ, який до моменту отримання повідомлення був далі, ніж Вільнюс, для його супроводу був висланий винищувач МіГ-29 білоруських ВВС. Така увага до фігуранта цілком зрозуміла, враховуючи опозиційну роль телеграм-каналу Nexta в торішньому білоруському Майдані.

Історія з Протасевичем викликала серйозний міжнародний скандал і була розцінена, як порушення правил роботи цивільної авіації. Крім вимог звільнити Протасевича, що пролунали від керівників різних держав, низка авіакомпаній ухвалила рішення припинити польоти над Білоруссю. Станом на 25 травня, це литовська AirBaltic, угорська Wizz Air, австрійська Austrian Airlines, французька Air France, нідерландська KLM, німецька Lufthansa, польська LOT, сінгапурська Singapore Airlines, фінська Finnair, іспанська Iberia. Як бачимо, з 26 травня до цього протесту приєднається й українська сторона.

Список можливих наслідків на цьому не обмежується. Уже ухвалено рішення заборонити білоруським авіакомпаніям польоти над ЄС. Крім того, в понеділок, 24 травня, керівники держав ЄС вирішили посилити тиск на білоруського лідера Олександра Лукашенка (результати виборів 9 серпня 2020 року, через які у Білорусі й спалахнули протести, не дозволяють визначити їхнього переможця). Серед іншого, лідери ЄС погодилися розширити персональні санкції проти представників білоруського режиму і пов'язаного з ним компаній, а також розробити перелік секторальних санкцій проти Білорусі. Якщо таке рішення буде ухвалено, то Україна, яка намагається прямувати в руслі європейської політики, буде змушена долучитися до цих санкцій.

Все це дуже погано позначиться на українсько-білоруських відносинах, які і без того переживають не найкращі часи, саме через те, що Україна не підтримала обрання Лукашенка президентом за результатами скандальних виборів 2020 року. Відзначимо, що Білорусь вже відправила в МЗС України ноту протесту в зв'язку з припиненням авіасполучення між нашими країнами.

Про такий розвиток подій можна лише шкодувати, адже Білорусь, попри її явний крен у бік РФ, дуже допомогла Україні вистояти в найважчі дні військового протистояння 2014 року. У рамках військово-технічної співпраці між обома країнами, в Україну з Білорусі поставлялися електродвигуни, необхідні для обертання башт бронетехніки, оптика, автомобільна техніка і пальне. Так що режим Лукашенка, за усіх своїх особливостей, все ж не був ворожим для нашої країни.

Однак сталося те, що сталося. Тепер вже жодного ленд-лізу не буде. Більш того, історія навколо Протасевича, міжнародна реакція на цю подію, а також санкції неминуче штовхають Білорусь у ще більш тісні обійми Росії. Все це створює нові виклики для нашої країни – крім відверто ворожої РФ, ми отримуємо на своїх північних кордонах ще й негативно налаштовану Білорусь, що ставить Україну у вкрай невигідне геополітичне становище.

І в зв'язку з цим виникає питання – а яка країна була головним бенефіціаром спецоперації із затримання ексголовного редактора в аеропорту Мінська?

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: