Авіасполучення між Україною і Білоруссю: коли буде припинено і які можуть бути наслідки

Читать на русском
Чому Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю, які можуть бути наслідки і що робити пасажирам.
Слово і діло

Після інциденту з примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську, яка була потрібна для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича, Білорусь все більше йде в міжнародну ізоляцію. У Європейському Союзі 24 травня закликали авіакомпанії припинити польоти в повітряному просторі Білорусі, а також заборонити польоти білоруських авіакомпаній в країни ЄС. Аналогічні заходи вживає і Україна – з 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. «Слово і діло» розібралося, які заборони набувають чинності від завтра і якими можуть бути наслідки зупинення авіасполучення.

Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю 26 травня

У понеділок президент Володимир Зеленський доручив уряду опрацювати рішення про припинення прямого авіасполучення між Україною і Білоруссю, а також про заборону прольоту повітряних суден з українською реєстрацією через територію сусідньої держави.

Сьогодні вранці, 25 травня, Кабмін вже ухвалив відповідні рішення:

  • з 00 годин 00 хвилин Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю;

  • українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь;

  • Держприкордонслужбі доручили припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь, в митних пунктах аеропортів.

«Ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair в Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Рішення нашого уряду спрямовано на забезпечення безпеки польотів і пасажирів», – заявив прем'єр Денис Шмигаль.

У Міністерстві закордонних справ наголосили, що рішення України обумовлено не тільки політичними міркуваннями, а й ситуацією з безпекою. «Чому прийнято це рішення, яке, на перший погляд, може здатися політичним, і воно таким є. Але воно також стосується безпеки, так як дії білоруської влади непередбачувані, і ми не можемо заздалегідь оцінити всі ризики перебування в авіаційному просторі Білорусі. Тому ми повинні дбати про безпеку українських громадян», – сказав Дмитро Кулеба.

Як Білорусь відреагувала на рішення української влади

Після рішення українського уряду посольство Білорусі направило в наше МЗС ноту протесту.

«У даній ноті зазначено, що білоруська сторона з подивом сприйняла рішення української сторони про припинення авіасполучення між Україною і Республікою Білорусь у зв'язку з авіаційною подією, яка не має стосунку до України. Увага зовнішньополітичного відомства України звернута на те, що дане нічим не обґрунтоване рішення України виглядає особливо абсурдним з урахуванням наступних обставин», – заявили в пресслужбі, згадавши, як Україна в 2016 році примусово посадила літак «Белавіа».

В яких країнах і навіщо примусово саджали літакиІнциденти з примусовою посадкою літаків – на інфографіці Слово і діло. Такі випадки були в Білорусі, Україні.

«Авіаційна блокада, організована Україною, не дозволить громадянам Республіки Білорусь повною мірою скористатися рекреаційним потенціалом України у самий розпал туристичного сезону. Значно зросте і вартість подорожей в Україну в зв'язку з потребою використання для перельотів альтернативних аеропортів», – наголосили в посольстві.

У Білорусі також висловили надію на «на повернення української сторони в русло шанобливого і такого, що відповідає взаємним інтересам, міждержавного спілкування з Республікою Білорусь».

Які рейси між Україною та Білоруссю скасовані

Між Україною та Білоруссю на літо 2021 року були заплановані такі рейси.

«Мотор Січ»:

  • Запоріжжя – Мінськ, 4 рейси на тиждень.

«Белавіа»:

  • Мінськ – Київ, 35 рейсів на тиждень;

  • Мінськ – Одеса, 14 рейсів на тиждень;

  • Мінськ – Харків, 5 рейсів на тиждень;

  • Мінськ – Львів, 7 рейсів на тиждень.

Припинення авіасполучення: що робити пасажирам і як повернутися в Україну

В «Украерорусі» повідомили, що в разі наявності купленого або заброньованого квитка на період після/з 00:00 26 травня здійснити прямий переліт буде неможливо. Для належного інформування пасажирів Державіаслужба і «Украерорух» будуть комунікувати з авіакомпаніями. За підтримки керівництва аеропортів, з яких здійснюються перельоти, буде налагоджено інформування пасажирів про ситуацію, що склалася.

Запровадження заборон, які покликані гарантувати безпеку авіації та пасажирів, є форс-мажором. Авіаперевізник зобов'язаний попередити пасажира про затримання або скасування рейсу не пізніше ніж за три години до початку реєстрації.

Затримання Романа Протасевича в Мінську: усі подробиціПодробиці затримання в Мінську Романа Протасевича, колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta.

Міністерство інфраструктури разом з МЗС та Держприкордонслужбою опрацьовують шляхи для оперативного повернення громадян України з Білорусі. Для цього громадянин повинен звернутися до дипломатичної установи України в Білорусі. У разі виникнення труднощів рекомендується залишити заяву в контакт-центрі МЗС.

У посольстві України в Білорусі повідомили, що громадянам України, які з 26 травня авіаційним шляхом прибуватимуть в Білорусь з третіх країн з метою транзитного проїзду для повернення в Україну, необхідно заявити про мету свого прибуття під час проходження прикордонного контролю.

У разі отримання дозволу на транзитний проїзд від компетентних органів Білорусі, необхідно протягом визначеного ними терміну (до 24 годин) виїхати наземним транспортом в Україну. Зараз працюють такі пункти пропуску для автомобільного сполучення: «Мокрани – Доманове», «Мохро – Дольськ», «Нова Рудня-Виступовичі», «Олександрівка – Вільча», «Нова Гута – Нові Яриловичі», «Веселівка – Сеньківка».

Можливі наслідки зупинення перельотів між Україною і Білоруссю

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що рішення країн ЄС припинити польоти через Білорусь на руку Україні. «Це рішення призведе до деякого збільшення прибутків України, тому що авіакомпанії Європейського Союзу та інших держав світу, які раніше пролітали над Білоруссю і платили в її бюджет відповідні кошти, тепер будуть пролітати через Україну і, відповідно, платити транзитні кошти нашій країні», – сказав він.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков вже заявив про готовність України надати максимальну підтримку державам і приватним компаніям в процесі перебудови маршрутів через наш повітряний простір.

Водночас рішення України припинити авіасполучення з Білоруссю позначиться на доходах аеропортів. Глава ради директорів аеропорту «Київ» Денис Костржевський заявив, що їхні доходи впадуть на 10%. У цьому місяці «Київ» очікував 3-4 тисячі пасажирів з Мінська (до карантину їх було 10-12 тисяч).

Профільний портал Avianews пише про те, що якщо небо Білорусі закрито для транзиту, то польоти авіакомпаній з України в Литву, Латвію, Естонію, Норвегію, Швецію, Фінляндію стануть довшими, а, отже, можуть здорожчати квитки. У гіршому разі авіаперевізники можуть припинити польоти через нерентабельність.

Ситуація з посадкою рейсу Ryanair: що вирішили країни ЄС

Лідери країн Євросоюзу вчора, 24 травня, обговорювали ситуацію з рейсом, який посадили в Мінську, і затримання Романа Протасевича. Що вирішили на саміті:

  • вимагають негайного звільнення Романа Протасевича і Софії Сапеги (його супутниця);

  • Міжнародна організація цивільної авіації повинна терміново розслідувати інцидент з примусовою посадкою літака;

  • будуть запроваджені нові економічні санкції;

  • авіаперевізники з ЄС зобов'язані уникати повітряного простору Білорусі;

  • Рада має вжити заходів для заборони польотів білоруських авіакомпаній у просторі ЄС і заборони приземлення літаків Білорусі в аеропортах ЄС.

Ці рішення ще мають затвердити на Раді міністрів ЄС. Однак деякі авіакомпанії вже уникають повітряного простору Білорусі або зовсім скасували рейси в країну:

  • AirFrance (Франція);

  • British Airways (Велика Британія);

  • KlasJet (Литва);

  • AirBaltic (Латвія);

  • Iberia (Іспанія);

  • Singapore Airlines (Сингапур);

  • All Nippon Airways (Японія);

  • SAS (Швеція);

  • LOT (Польща);

  • KLM (Нідерланди);

  • Austrian Airlines (Австрія);

  • Lufthansa (Німеччина);

  • AviaSolutions (Кіпр);

  • WizzAir (Угорщина).

Нагадаємо, українських журналістів закликали утриматися від поїздок до Білорусі.

Також «Слово і діло» писало про те, як режим Олександра Лукашенка обмежує роботу ЗМІ та журналістів у Білорусі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: