В яких країнах і навіщо примусово саджали літаки

Читать на русском

У Мінську вдень 23 травня екстрено сів літак авіакомпанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Офіційною причиною незапланованої зупинки назвали повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося. Але як з'ясувалося потім, влада Білорусі посадила літак, щоб затримати розшукуваного в країні журналіста Романа Протасевича. На інфографіці «Слово і діло» – інші приклади примусових посадок літаків.

У 1973 році Ізраїль почав операцію «Амалек» із затримання лідера Народного фронту звільнення Палестини Джорджа Хабаша. В рамках операції 10 серпня в Хайфі примусово посадили пасажирський літак, що летів рейсом Бейрут-Багдад: ізраїльські винищувачі порушили повітряний простір Лівану і погрожуючи обстрілом змусили пілотів приземлитися на військовий аеродром. Влада вважала, що на борту перебуває Хабаш. Однак його там не було.

Рада безпеки ООН висловила глибоку стурбованість втручанням Ізраїлю в діяльність цивільної авіації, а також порушенням суверенітету Лівану.

3 серпня 1995 року вже терористи змусили літак зробити посадку. Вантажний рейс Тирана-Кабул перехопив винищувач терористичного угруповання «Талібан» і змусив пілотів сісти біля Кандагара під приводом огляду вантажу. У літаку був виявлений ящик із забороненими до перевезення снарядами.

Екіпаж літака захопили у полон. Втекти полоненим вдалося тільки через 378 днів на своєму ж літаку: при черговому технічному обслуговуванні екіпаж запустив двигуни і злетів. Терористи в цей час були зайняті традиційною молитвою.

У 2012 році турецькі винищувачі перехопили і змусили приземлитися в Анкарі літак сирійської авіакомпанії, що прямував із Москви в Дамаск. Як повідомила влада Туреччини, на борту був незаконний вантаж: його вилучили, а літаку дозволили продовжити політ.

21 жовтня 2016 року Україна повертала до Києва літак білоруської авіакомпанії «Белавіа». Через 10 хвилин після зльоту пілотам надійшла команда від диспетчера негайно повернутися в аеропорт. Пізніше в авіакомпанії заявили, що «Украерорух» пригрозив екіпажу підняти винищувачі, якщо команда не буде виконана. Але в Службі безпеки України інформацію спростували.

Літак посадили через те, що СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина і можливу загрозу національній безпеці. Після приземлення літака з рейсу зняли громадянина Вірменії Армена Мартиросяна. Через кілька годин після затримання Мартиросяна відпустили (до речі, він помер в минулому році).

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало все, що відомо про затримання Романа Протасевича в Мінську.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: