Рік роботи Марченка: міністр фінансів виконав 26% обіцянок

Читать на русском
Міністр фінансів Марченко за рік роботи виконав 26 обіцянок, провалив – 16, ще 57 залишаються в процесі реалізації.
Слово і діло

Сергія Марченка рік тому призначили міністром фінансів. Причому Верховна рада змогла це зробити тільки з другої спроби: нагадаємо, спочатку забракло буквально двох голосів, але через три години постанову підтримали і голосів вже було «із запасом». Як і інший міністр економічного блоку – Ігор Петрашко – Марченко восени був за кілька кроків від відставки. Ним були незадоволені в фінансовому комітеті, особливо щодо реформування митниці. У грудні в парламенті було зареєстровано постанову про звільнення міністра, яку не розглянули, але водночас і не відкликали. Як Марченко протягом року виконував обіцянки, розібралося «Слово і діло».

За рік Марченко дав 99 обіцянок: виконав – 26 (26%), провалив – 16, в процесі реалізації залишається 57.

Зростання мінімалки і реформа ДМС: з якими обіцянками не впорався Марченко

Марченко провалив кілька обіцянок, які стосуються реформи Державної митної служби. У квітні міністр пообіцяв невідкладно призначити керівника Державної митної служби. Але кілька місяців митницею керували в.о., поки в листопаді не був призначений постійний голова.

Також Марченко не виконав обіцянку до вересня провести процедуру оцінки доброчесності митників – ця процедура тільки у вересні і стартувала.

Крім того, міністр говорив, що до осені 2020-го кадровий склад Митної служби буде оновлено мінімум на 30%. Однак у вересні у відомстві повідомили, що співробітники ДМС ще не проходили процедуру переатестації.

Не вийшло у Марченка і до 2021 року ввести централізовану систему встановлення ризиків під час митного оформлення товарів, вона все ще розробляється.

Торік глава Мінфіну не виконав кілька обіцянок щодо держкошторису. Він говорив, що доходи будуть перевиконані на 10 млрд грн. За інформацією Рахункової палати, доходи бюджету-2020 перевищили план тільки на 0,8% (9 млрд грн) і склали 1 трлн 76 млрд грн.

Марченко також гарантував виконання плану позик 2020 року. Але фактичні державні запозичення до загального фонду бюджету-2020 склали 93,8% від запланованих (621,5 млрд грн). У Рахунковій палаті заявили, що в результаті недоотримання державних запозичень на 46,5 млрд грн (6,8%) не був виконаний і план надходжень для фінансування.

План щодо погашення державного боргу за 2020-й теж не був виконаний, незважаючи на обіцянку Марченка: платежі склали 385,5 млрд грн або 99,7% плану; платежі з обслуговування – 119,6 млрд грн (88% від плану).

У липні минулого року міністр запевняв, що жодних затримок у фінансуванні виплат для бюджетників не буде. Насправді все виявилося по-іншому. Знову виникла заборгованість із зарплати перед працівниками вуглевидобувних підприємств, станом на 1 жовтня борг був в розмірі 292,3 млн грн. Восени Верховна рада ухвалювала зміни до бюджету, щоб направити гроші на погашення боргу. Крім того, у вересні були затримки з виплатами підвищених зарплат медикам.

Представляючи в Раді проєкт держбюджету на 2021 рік, Марченко обіцяв, що мінімальна зарплата з 1 липня зросте до 6,5 тис. грн. Але після доопрацювання кошторису підвищення до цієї суми перенесли на грудень.

Улітку минулого року через коронавірус в Україні були змушені скасувати пробне зовнішнє незалежне тестування. Міністр фінансів пообіцяв, що сплачені кошти за тестування в повному обсязі компенсують. Кабмін затвердив порядок повернення коштів: їх повинен був виплачувати ПриватБанк з 1 липня до 1 грудня за зверненням учасників ЗНО.

Як бачимо, механізм не передбачав гарантованого повернення коштів, він певною мірою залежав від ініціативи учасників. В результаті кошти були повернуті 78,2% від загальної кількості учасників пробного ЗНО. Більше 41 млн грн ПриватБанк повернув до держбюджету. Таким чином, Марченко не виконав обіцянку.

Доплати пенсіонерам та призначення голови Податкової служби: що виконав міністр

Деякі обіцянки, що стосуються Митної служби, Марченко все ж виконав. У травні він обіцяв оновити склад заступників керівника ДМС. Через місяць уряд призначив на ці посади Андрія Павловського та Владислава Суворова.

Також виконана обіцянка представити оновлений план реформування Митної служби. Його Кабмін затвердив у середині травня. План передбачає:

  • оптимізацію апарату відомства;

  • максимальну цифровізацію управлінських процесів;

  • введення нової централізованої системи встановлення ризиків;

  • введення нового митного тарифу.

Виконано обіцянку призначити керівника Державної податкової служби України. Буквально через п'ять днів після заяви Марченка Кабмін призначив головою ДПС Олексія Любченка.

На рахунку Марченка кілька виконаних зобов'язань з програми дій Кабміну. Наприклад, імплементувати законодавчі зміни щодо електронного адміністрування акцизного податку з пального і спирту. Закон «Про внесення змін до Податкового й кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування акцизного податку» був ухвалений ще за уряду Гончарука. Кабмін Шмигаля своєю постановою вніс зміни в порядок електронного адміністрування реалізації пального і спирту етилового відповідно до норм закону.

Також виконана програмна обіцянка забезпечити впровадження програми авторизованого економічного оператора. АЕО – це особливий статус, який свідчить про високий ступінь довіри до суб'єкта господарювання і надає йому суттєві спрощення при здійсненні митних формальностей. 26 березня Марченко повідомив, що на українській митниці з'явився перший авторизований економічний оператор.

На початку вересня стало відомо, що Печерський районний суд задовольнив вимогу офшорних компаній, пов'язаних з Григорієм та Ігорем Суркісами про стягнення з ПриватБанку 350 млн доларів. Міністр Марченко пообіцяв оскаржити рішення суду. Постановами Київського апеляційного суду від 22 і 30 вересня стосовно апеляційних скарг ПриватБанку і Кабміну було відкрито провадження. Обіцянка – виконана.

Як і обіцяв Марченко, пенсіонерам старше 75 років ввели постійну доплату до пенсій у розмірі 400 гривень.

Які ще обіцянки потрібно виконати главі Мінфіну

Щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом Марченко обіцяв зробити все необхідне для отримання нового траншу, а також до 2023 року знайти новий формат співпраці з організацією.

На 2021 рік міністр обіцяв:

  • надати фінансову підтримку для 191 українського фільму і для 75 мистецьких проєктів;

  • підвищити зарплати вчителів і лікарів щонайменше на 30%;

  • збільшити мінімальну зарплату до 6,5 тис. грн.

У 2022 році міністр повинен забезпечити зменшення дефіциту бюджету до 4,5% ВВП, а в 2023-му – до 3,5% ВВП.

Також Марченко обіцяв оновити склад Митної і Податкової служб мінімум на 50%, впровадити нульову декларацію, оновити екологічний податок, ввести житлові кредити зі ставками від 5 до 7% річних на термін від 60 до 240 місяців.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, скільки обіцянок з програми дій виконав і провалив Кабмін.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: