Кабмін Шмигаля за рік роботи виконав 9% своєї програми

Читать на русском
Кабмін Дениса Шмигаля за рік виконав 9 відсотків своєї програми дій, 90 відсотків програми – на різних етапах виконання.

4 березня минає рік від моменту призначення Дениса Шмигаля прем'єр-міністром. Як належить відповідно до закону, протягом місяця після призначення новий Кабмін має представити парламенту свою програму дій. Перший документ від уряду містив лише 10 сторінок і був відхилений народними депутатами. Другий варіант програми, вже більш солідний за обсягом, Верховна рада теж відхилила, маючи таким чином змогу у будь-який момент попрощатися з прем'єром. Проте Кабмін все одно працює за неухваленою програмою. До річниці роботи «Слово і діло» проаналізувало, що вже виконано або не виконано з програми.

За рік роботи уряд виконав 55 обіцянок із програми дій (9%), провалив – 4. На різних етапах виконання залишається 588 обіцянок або 90% програми.

Усі обіцянки з програми дій Кабміну можна подивитися тут.

Які обіцянки з програми не виконав Кабмін

З 1 січня 2021-го в Україні, згідно із програмою діяльності Кабміну, повинні були запрацювати нові підходи до визначення і застосування прожиткового мінімуму.

Для цього Кабмін мав зареєструвати в Раді законопроєкт, який розробило Міністерство соціальної політики. Але пакет відповідних ініціативи уряд схвалив тільки в цьому році, тому терміни виконання обіцянки вже зірвані.

Не виконана обіцянка розробити законопроєкт «Про затвердження загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2030 роки». Дедлайном для подання законопроєкту був грудень 2020 року. Наприкінці грудня в Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості повідомили, що готують законопроєкт щодо затвердження науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки. Таким чином, міністерство і зірвало терміни подачі проєкту, і «відняло» від обіцяної програми п'ять років.

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль у програмі уряду обіцяє провести всеукраїнський перепис населенняСказано 12 червня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Була в програмі обіцянка підготувати навчальні заклади до 2020-2021 навчального року в умовах пандемії і вважати її виконаною не можна. З одного боку, Кабмін сприяв підготовці – були рекомендації щодо організації навчального процесу, не було заборони на навчання у вересні-грудні, виділялися гроші на дезінфекційні засоби. Але з іншого боку, в січні під час жорсткого карантину всі навчальні заклади, крім дитячих садків, були закриті (тоді як працювали салони краси). З Фонду боротьби з коронавірусом, за даними StateWatch, на закупівлю медичних масок і засобів для дезінфекції у школах виділили лише 9% від запитуваних МОН 6 млрд грн. Так що вважати організацію освітнього процесу успішною не можна.

Крім того, уряд не зміг залучити до активного економічного життя громадян України, які повернулися після тривалого перебування за кордоном, така обіцянка була в короткострокових пріоритетах.

У Міністерстві економіки відзвітували, що для збереження і створення робочих місць, зокрема для трудових мігрантів, запровадили механізм надання допомоги із часткового безробіття на період карантину, спростили порядок реєстрації осіб у державній службі зайнятості та отримання допомоги із безробіття, визначили механізм сприяння громадянам в наданні комплексу профорієнтаційних послуг. Також станом на грудень у міністерстві був підготовлений законопроєкт щодо впровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів.

Не можемо вважати обіцянку виконаною, оскільки перераховані міністерством заходи – кризові, а не постійні. Зазначений законопроєкт все ще не ухвалений, хоча пандемія триває вже рік.

Що за рік роботи Кабмін зробив із програми

За рік із програми дій міністри змогли виконати 55 обіцянок.

Виконано обіцянку реорганізувати інститут соціального інспектування, він повинен виявляти можливі зловживання під час нарахування допомоги. Дедлайн для реформи був у грудні 2020 року. Наприкінці серпня Кабмін ухвалив постанову і створив Національну соціальну сервісну службу, яка повинна забезпечувати реалізацію державної політики щодо: соціального захисту населення та захисту прав дітей, здійснення держконтролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей. 23 грудня служба почала свою роботу.

З інших соціальних обіцянок можна відзначити підвищення розміру державної допомоги на дітей в сімейних формах виховання. Був ухвалений закон, який передбачає збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю – до 3,5 прожиткових мінімумів. Кабмін затвердив постанову про перерахунок допомоги на дітей.

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль у програмі уряду обіцяє створити нову систему територіальної оборониСказано 12 червня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Як і обіцяно, в Україні запровадили механізм виплати компенсацій за житло, зруйноване внаслідок збройної російської агресії. Кабмін ухвалив постанову, якою затвердив порядок компенсації, її розмір буде визначатися за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України, але не більше 300 тис. грн.

У липні 2020 року було вдосконалено перелік і обсяг обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування товарів. Тепер фізична особа може перевозити:

  • готівкові кошти з контрольованих України територій на тимчасово окуповані території в сумі не більше 50 тис. грн або еквівалент у валюті;

  • ліки в кількості не більше, ніж вказано в оригіналі або копії рецепта;

  • медичні вироби для індивідуального використання для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками користування.

Уряд виконав пункт програми про підвищення доступності системи надання безоплатної правової допомоги, зокрема за рахунок цифровізації відповідних сервісів. У липні запрацював мобільний додаток «Безоплатна правова допомога» – можна зателефонувати на єдиний номер 0 800 213 103 і отримати консультацію юриста, замовити письмову юридичну консультацію, подати запит на отримання послуги із захисту і представництва в суді, прочитати правові консультації тощо.

У програмі уряду також була обіцянка затвердити і забезпечити виконання державної програми полярних досліджень. У 2020 році завершився термін дії державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки, в Міністерстві освіти відзвітували про її реалізацію. Дію програми Кабмін продовжив до 2023 року. У держбюджеті-2021 на її виконання закладено близько 129 млн грн.

Наприкінці року в Україні на законодавчому рівні врегулювали питання про протимінну діяльність. Ухвалений Радою урядовий законопроєкт передбачає створення Центру протимінної діяльності, Центру гуманітарного розмінування і створення нового центрального органу виконавчої влади (Центру протимінних операцій).

Денис ШмигальПрем'єр-міністр України
Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити подолання бідності серед осіб з інвалідністюСказано 12 червня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не забули міністри і про себе, був виконаний пункт програми про вдосконалення процесу ухвалення урядових рішень. У грудні в регламент Кабміну внесли зміни:

  • встановили мінімальний термін узгодження проєктів актів зацікавленими органами;

  • при узгодженні зацікавленими органами відповідні проєкти актів направляються також в урядовий офіс координації євроатлантичної інтеграції для експертизи на відповідність праву ЄС;

  • для проведення публічних консультацій проєкти нормативно-правових актів розміщуються на офіційних сайтах розробників;

  • супровідні документи до проєктів актів приведено у відповідність до вимог Верховної ради (пояснювальна записка, порівняльна таблиця);

  • впровадили обов'язкову експертизу Міністерства цифрової трансформації України і антикорупційну експертизу НАЗК.

Члени Кабміну виконали ще такі обіцянки з програми дій:

  • визначити адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня. В Україні тепер 136 районів, перелік, карти і склад яких можна подивитися тут decentralization.gov.ua/news/12639.

  • розширити мережу центрів надання адміністративних послуг. У 2020 році, за інформацією Міністерства цифрової трансформації, мережа ЦНАП зросла до 1 тисячі 269 точок доступу. У ЦНАП вдалося інтегрувати сервіс «єМалятко», послугу із захисту прав внутрішньо переміщених осіб, надання спеціального статусу, реєстрацію прав та надання дозволу.

  • підтримати становлення і розвиток альтернативних видів енергетики. Верховна рада ухвалила урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який передбачає зниження «зелених» тарифів (на 7,5% – ВЕС, на 15% – СЕС). Для держави це означатиме економію близько 6 млрд грн щорічно або 2 млрд євро – до завершення терміну підтримки (до 2030).

Нагадаємо, відстежувати винятково програмні обіцянки (президента, партій, урядів і мерів) можна за допомогою нашого проєкту Politkarma.

Скільки урядовці заробили в січні можна подивитися на наших інфографіках.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: