Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр фінансів України

Марченко планує до кінця 2020 року започаткувати старт програм іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло

5 листопада 2020 року міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що планує до кінця 2020 року провести докапіталізацію спеціалізованої компанії і започаткувати старт програм іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло.
Не виконано
Сказано 5 листопада 2020 р.

Джерело

  • https://minfin.com.ua/ua/credits/articles/sergey-marchenko-u-menya-net-strahov-po-kolebaniyu-kursa-grivny/
  • Лист Мінфінансів від 19 січня 2021 року
  • Запит редакції

Результат

Мінфінансів та уряду у 2020 році не вдалося завершити роботу над започаткуванням програм іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано».

На запитання редакції: «Чи було в період з листопада до кінця грудня 2020 року проведено докапіталізацію спеціалізованої компанії з іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло? Якщо так, то на яку суму та чи стартували програми іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло?», – у листі Мінфінансів від 19 січня 2021 року відповіли, що наказом Міністерства фінансів України від 24.12.2020 № 805 було прийнято рішення про заснування ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія».

Окрім того в листі повідомили, що при цьому, в період з листопада по 31 грудня 2020 року збільшення статутного капіталу товариства не здійснювалось (!). Пілотні проекти іпотечного кредитування та фінансового лізингу планується запустити після вжиття всіх необхідних заходів щодо реєстрації випуску акцій товариства, призначення органів управління, отримання необхідних ліцензій тощо. При цьому, передбачається, що умови впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом визначатимуться Кабміном.