Міністр економіки Петрашко за рік роботи виконав 20% обіцянок

Читать на русском
Ігор Петрашко за рік на посаді міністра економіки виконав 17 обіцянок (20 відсотків) і провалив – 3.
me.gov.ua

Уже рік міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді працює Ігор Петрашко. Не можна сказати, що цей період був для нього простим. Восени 2020-го Петрашка вважали одним з перших «на вихід» з Кабміну: депутатів не влаштовувала відсутність стратегії економічного розвитку країни. У Верховній раді реєстрували постанову про звільнення Петрашка («Батьківщина», ОПЗЖ і «Слуга народу»), в якій йшлося, що за час його роботи основні показники економіки погіршилися, рівень безробіття зріс, а темпи створення нових робочих місць – занизькі. Але менше ніж через місяць проєкт відкликали. «Слово і діло» проаналізувало, як глава Мінекономіки виконує обіцянки.

Ігор Петрашко протягом року дав 85 обіцянок: виконав – 17 (20%), не виконав – 3, в процесі реалізації – 65.

Які обіцянки провалив Петрашко

Петрашко не виконав обіцянку з програми дій уряду – залучити до активного економічного життя громадян України, які повернулися після тривалого перебування за кордоном.

Як повідомили в Мінекономіки, для збереження і створення робочих місць, в тому числі для трудових мігрантів, було запроваджено механізм надання допомоги із часткового безробіття на період карантину, спрощено порядок реєстрації осіб в Службі зайнятості та отримання допомоги, визначено механізм сприяння громадянам у наданні комплексу профорієнтаційних послуг. Крім того, підготовлено законопроєкт щодо впровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів.

Але практично всі ці заходи тимчасові – діють тільки на час карантину, а законопроєкт все ще не ухвалений.

У травні Петрашко обіцяв, що найближчим часом в Україні запрацює програма «Нові гроші» – надання державних гарантій на портфельній основі. Верховна рада ухвалила закон, згідно з яким в 2020 році держава могла надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн. Але Кабмін тільки наприкінці листопада визначив механізм надання цих гарантій. Оскільки програма запрацювала тільки через пів року – обіцянка не виконана.

Також міністр провалив обіцянку забезпечити продаж 10 спиртових заводів до 2021 року. З листопада до грудня, за даними Фонду держмайна, спиртзаводи не приватизовували.

Підвищення мінімалки і держпідтримка аграріїв: що за рік зробив міністр

Ігор Петрашко виконав обіцянки щодо зростання мінімальної зарплати в 2020 і 2021 роках. Торік від 1 вересня мінімалка зросла до 5 тисяч гривень. У держбюджеті-2021 закладено, що з 1 січня мінімальна зарплата становить 6 тисяч гривень, з 1 грудня – 6,5 тисяч.

Міністр виконав обіцянку збільшити фінансування держпідтримки аграріїв на 2021-й – в бюджеті на програму «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» передбачили 4,5 млрд грн (порівняно з 4 млрд роком раніше). Також на цей рік продовжили програму з часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки.

Як і обіцяв Петрашко, на 2021 рік були передбачені кошти для реконструкції лабораторії Національного інституту раку: 104,7 млн грн закладено в рамках реалізації державного інвестиційного проєкту «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні».

Міністр економіки виконав кілька обіцянок з програми Кабміну. Наприклад, серед короткострокових цілей уряду було забезпечити застосування фіскальних та інших інструментів для зменшення навантаження на бізнес. Верховна рада ухвалила зміни до Податкового кодексу для підтримки українського бізнесу на час карантину, які передбачають списання податкового боргу платників податків.

Також Кабмін запровадив програму «портфельних гарантій» і удосконалив програму «Доступні кредити 5-7-9%», надавши можливість оформити відстрочку на тіло і відсотки кредиту (надав «кредитні канікули»).

Завдяки цим же програмам були виконані обіцянки надати кредитну підтримку малому і середньому бізнесу, а також вводити нові і розширювати наявні програми кредитної підтримки суб'єктів малого та середнього підприємництва.

Виконано зобов'язання забезпечити передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність об'єднаних територіальних громад. Кабмін в листопаді доручив Держгеокадастру почати передачу земель. Станом на кінець 2020 року було передано більше 2 млн гектарів землі 1 тисячі 251 громаді (з 1469). Не всі громади отримали у свою власність землю, оскільки у деяких не проведена перша сесія через перевибори, судові справ тощо. Але щойно ці перешкоди зникнуть – громади отримають землю.

Які обіцянки ще потрібно виконати Петрашку

Усе ще в процесі обіцянка міністра створити 500 тисяч робочих місць: 85 тисяч – у сільському господарстві, 154 тисячі – в сфері будівництва доріг і транспортної інфраструктури, 150 тисяч – в сфері благоустрою.

На 2021 рік Петрашко обіцяв почати програму підтримки зрошення, ініціювати впровадження нових програм для боротьби з посухою, ввести програму підтримки картоплярства, забезпечити запуск програм страхування для аграріїв.

З програмних обіцянок Петрашко повинен виконати: забезпечити демонополізацію ключових галузей, розширити присутність української продукції на зовнішніх ринках, забезпечити реформування Антимонопольного комітету, залучити інвестиційний капітал для розвитку інноваційних і пріоритетних секторів малого і середнього підприємництва.

Усі обіцянки Ігоря Петрашка можна подивитися в його профілі на сайті.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як Кабмін Шмигаля виконує свою програму дій.

До річниці роботи уряду ми писали, скільки обіцянок виконали і провалили міністри.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: