Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр фінансів України

Марченко у програмі уряду обіцяє забезпечити впровадження програми авторизованого економічного оператора

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр фінансів України Сергій Марченко у програмі уряду обіцяє забезпечити впровадження програми авторизованого економічного оператора як елемента заохочення до добровільної та доброчесної сплати податків із збалансованою, прозорою і зрозумілою системою оцінки претендентів.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-prioritetni-a1133r
  • https://mof.gov.ua/uk/news/uriad_vreguliuvav_usi_formalnosti_dlia_zapusku_programi_aeo-2310
  • https://www.kmu.gov.ua/news/sergij-marchenko-mi-trimayemo-na-kontroli-praktichne-vtilennya-dorozhnoyi-karti-z-transformaciyi-mitnih-organiv
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/665-2020-%D0%BF#Text
  • https://mof.gov.ua/uk/authorized_economic_operators-470

Результат

АЕО – це особливий статус, який засвідчує високий ступінь довіри до суб’єкта господарювання та надає йому суттєві спрощення при здійсненні митних формальностей. Статус АЕО може надати підприємству такі вигоди як: спрощене декларування; економію часу і коштів; зниження ризиків у системі митного оформлення; право самостійно накладати пломби на транспортні засоби.

Як свідчить інформація Мінфінансів, уряд врегулював усі формальності для запуску програми АЕО. Наприклад, 29 липня 2020 року уряд ухвалив постанову «Деякі питання функціонування авторизованих економічних операторів». Постанова, серед всього іншого, дозволяє зацікавленим підприємствам подати заяви про надання авторизації АЕО, а митним органам провести оцінку відповідності підприємства критеріям АЕО та надати авторизацію АЕО.

«Таким чином, на сьогодні прийнято усі нормативно-правові акти, необхідні для отримання підприємствами авторизацій АЕО, і у вересні 2020 року Держмитслужбою було зареєстровано першу заяву про надання авторизації АЕО», – повідомляють у Мінфіні.

Набуття статусу АЕО є достатньо тривалим процесом: попередній розгляд заяви – 30 днів, проведення оцінки відповідності – 120 днів.

Уряд забезпечив впровадження програми авторизованого економічного оператора, тому на основі наведеної інформації, обіцянці присвоєно статус «виконано».