Секретар РНБО відповів на критику санкцій проти телеканалів Медведчука

Читать на русском
Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на заяву міжнародної та європейської федерацій журналістів щодо заборони телеканалів Віктора Медведчука 112 Україна, NewsOne і ZIK.
Фото: Yevhen Kotenko / Keystone Press Agency / Global Look Press

Секретар РНБО Олексій Данілов закликав журналістські організації не робити поверхневих оцінок через санкції щодо телеканалів «112 Україна», Newsone і ZIK, оскільки Україна вже 7 років живе в умовах війни з агресором.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook у четвер, 4 лютого.

Інформаційна війна: які телеканали забороняли країни світуУ Молдові кілька років була заборона на російські новини, в країнах Балтії блокують Russia Today.

Данілов зазначив, що розуміє стурбованість міжнародної та європейської федерацій журналістів, але звертає увагу на українські виняткові обставини.

«Стурбованість, яку ці поважні організації висловлюють щодо санкцій, введених в дію рішенням РНБО України щодо окремих інформаційних ресурсів, очікувані і зрозумілі. Водночас вважаємо за необхідне закликати поважні журналістські інституції не робити поверхневі оцінки і стандартні заяви, а вивчити деталі, розібратися у суті, а не за формою», - написав він.

Як зазначив Данілов, в заяві федерацій сказано, що «заборони повинні застосовуватися тільки у дуже виняткових обставин».

«У зв’язку з цим хочемо поінформувати IFJ и EFJ, що Україна вже сім років живе в таких надзвичайних умовах, назва яким – війна. Війна, яку веде проти нашої країни Росія, використовуючи, зокрема, всі технології інформаційної війни, які жодним чином «не відповідають міжнародно-правовим стандартам», на необхідність дотримання яких нам вказують», - заявив Данилов.

За його словами, канали, що потрапили під санкції, є «одними із знарядь гібридної зброї Росії в боротьбі проти України...фінансування яких фактично здійснює країна-агресор через афілійованих з нею політиків».

Данілов висловив думку, що критикам варто було подивитися телеканали «112 Україна», Newsone і ZIK, щоб перевірити, наскільки їх контент відповідає світовим журналістським стандартам об'єктивності та неупередженості.

«На нашу країну напали, і ми будемо діяти так, як потрібно, щоб зберегти державу і незалежність», - резюмував секретар РНБО.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їх власника - народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука).

Телеканали припинили своє мовлення. Зеленський пояснив своє рішення щодо блокування трьох каналів.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалися події навколо каналів Медведчука з 2018 року і до сьогодні.

Також ми дізналися думку юриста, чи протримаються санкції проти каналів Медведчука 5 років і чи було законним рішення РНБО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: