Інформаційна війна: які телеканали забороняли країни світу

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський 2 лютого запровадив санкції проти депутата Тараса Козака та його компаній, внаслідок чого три телеканали – «112 Україна», NewsOne і Zik – припинили своє мовлення. У Службі безпеки України пояснили, що блокування каналів – це логічний крок у боротьбі з російською гібридною агресією, а не обмеження свободи слова. «Слово і діло» пропонує подивитися, які ще країни світу блокували телеканали і чому.

Нагадаємо, в Україні канали Віктора Медведчука – не єдині, які потрапили під блокування. У 2014 році через пропаганду війни і насильства були заборонені російські пропагандистські телеканали НТВ, «Россия-24», «Первый канал», «Россия-1», «Звезда», Life News, Russia Today і кілька інших.

У 2017 році Нацрада також заборонила мовлення російського каналу «Дождь». Під час моніторингу ефірів телеканали виявили порушення законодавства України, зокрема, Крим позначали як частину Росії. А журналісти каналу відвідували окупований півострів.

В цілому, з 2014 по 2019 рік в Україні через розпалювання ворожнечі і поширення фейкових новин обмежили мовлення 86 телеканалів, 74 з них мають російське походження.

Трансляція всіх російських телеканалів була заборонена в Молдові з 2018 по 2020 рік через те, що Росія не ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Однак наприкінці минулого року парламент Молдови ухвалив закон, який скасовує заборону на ретрансляцію російських новин та інформаційно-аналітичних програм. Ігор Додон ще в статусі президента схвалив це рішення.

Російські канали заборонені також в країнах Балтії. У минулому році в Литві і Латвії заборонили канали групи Russia Today. Цьогоріч у Латвії припинили також ретрансляцію канали «НТВ-мир», «Первый Балтийский канал», «Рен ТВ Балтия», «Кинокомедия» і «Кинокомикс».

Крім того, в Литві ще кілька років тому в рамках боротьби з російською пропагандою заборонили канали РТР і НТВ.

Нагадаємо, як розвивалися події з телеканалами Медведчука з 2018 року, можна прочитати в нашому матеріалі.

Також «Слово і діло» дізналося в експертів, чи законно рішення РНБО і чи протримаються санкції проти телеканалів 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: