Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр розвитку громад та територій України

Чернишов планує завершити реформу децентралізації до проведення місцевих виборів 2020 року

15 квітня 2020 року міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що планує завершити реформу децентралізації до проведення місцевих виборів 2020 року.
Не виконано
Сказано 15 квітня 2020 р.

Джерело

  • https://www.minregion.gov.ua/press/news/u-minregioni-obgovoryly-podalshu-spivpraczyu-ukrayiny-ta-yes-u-vprovadzhenni-deczentralizacziyi-ta-reformy-energoefektyvnosti/
  • https://www.kmu.gov.ua/news/zatverdzheno-perspektivni-plani-24-oblastej-ukrayini
  • https://decentralization.gov.ua/news/12533
  • https://decentralization.gov.ua/news/12775
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69664
  • https://www.kmu.gov.ua/npasearch?&from=12.06.2020&to=12.06.2020
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69132
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/807-IX#Text

Результат

Враховуючи те, що на момент проведення місцевих виборів 2020 року реформа децентралізації влади не була завершена (не були прийняті всі законопроєкти, які б повністю врегулювали функціонування децентралізації влади та не було внесено відповідних змін в Конституцію України), обіцянка отримала статус "не виконано".

27 травня 2020 року уряд розглянув та затвердив перспективні плани формування територій громад деяких областей. Таким чином, затверджено перспективні плани формування територій громад 24 областей України. "Завершився складний процес узгодження перспективних планів 24 областей, які стануть основою нового адміністративно-територіального устрою базового рівня", – прокоментував прийняття розпоряджень міністр розвитку громад та територій України Чернишов.

12 червня 2020 року Кабмін схвалив 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад по кожній області.

17 липня 2020 року Рада ухвалила урядову постанову «Про утворення та ліквідацію районів». Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів, перелік, карти і склад яких тут – https://decentralization.gov.ua/news/12639. Відповідний документ визначає укрупнення районів в Україні - що є продовженням реформи адміністративно-територіального устрою України (децентралізації влади).

На момент проведення місцевих виборів Верховна Рада України не ухвалила проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів". Також не було прийняття остаточного законопроєкту, який регулював діяльність об'єднаних територіальних громад, враховуючи прийняті зміни щодо створення нових районів в Україні.

Ключовим фактором завершення реформи децентралізації влади в Україні є прийняття відповідних змін в Конституцію України. Станом на 25 жовтня 2020 року Верховна Рада України не ухвалювала законодавчі ініціативи, які б внесли зміни в основний закон щодо територіально-адміністративного устрою України.