Скільки обіцянок генпрокурори змогли виконати за пів року на посаді

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський вважає, що пів року достатньо для генерального прокурора, щоб довести свою ефективність. Руслан Рябошапка пробув на посаді лише 189 днів і, за словами Зеленського, «нікого не посадив», тому був звільнений. Нинішній керівник ОГП Ірина Венедіктова працює вже майже сім місяців, але, якщо до кінця року не покаже результат – і з нею попрощаються. «Немає часу, розумієте? Ось і все», – так президент пояснив швидку зміну кадрів в інтерв'ю BBC. «Слово і діло» перевірило, скільки обіцянок за пів року роботи встигли виконати три останніх генпрокурори України.

Юрій Луценко

Юрій Луценко пробув на посаді генерального прокурора більше трьох років, перші пів року його каденції припали на 12 листопада 2016-го. На той момент Луценко виконав 3 обіцянки (10%) і провалив – 5 (16%).

Луценко провалив обіцянку до осені 2016-го внести в парламент нові подання на арешт народних депутатів. Тільки на початку листопада в Раду надійшло подання на депутата фракції «Опозиційний блок» Вадима Новінського, але тільки на притягнення до кримінальної відповідальності.

Протягом місяця (до кінця червня 2016-го) Луценко обіцяв поінформувати про те, що відбувається у справі замовників вбивства журналіста Гонгадзе. Але в заявлені терміни інформація не була надана.

Крім того, Луценко не зміг забезпечити обіцяну злагоджену роботу Генеральної прокуратури з іншими правоохоронними органами. Як раз в перші пів року каденції Луценка між ГПУ і новоствореним Національним антикорупційним бюро виникли конфліктні ситуації. Генпрокуратура проводила в Бюро обшуки в справі про незаконне прослуховування, також в цій справі фігурувала Служба безпеки України. Також ГПУ проводила виїмку матеріалів антикорупційного органу на підставі постанови Печерського суду. У НАБУ назвали це протизаконним.

Разом з тим за пів року Луценко виконав обіцянку відновити офіс реформ ГПУ. Його завданням було реформування органів прокуратури, впровадження в практику її роботи іноземного досвіду, налагодження ефективних взаємовідносин з інститутами громадянського суспільства. Також до роботи Генпрокуратури була залучена місія Федерального бюро розслідувань США. Фахівці ФБР допомагали українським правоохоронцям у проведенні експертиз у справі Шеремета.

Руслан Рябошапка

Руслан Рябошапка був призначений генеральним прокурором 29 серпня 2019 року, а звільнений 5 березня цього року. Якраз через тиждень після перших шести місяців на посаді. За цей період він виконав 16 обіцянок (57%), провалив – 12 (43%).

Як і обіцяв, до січня 2020-го Рябошапка завершив реформу Генеральної прокуратури. На початку року почав роботу Офіс генерального прокурора – центральний орган в системі прокуратури, який був створений на місці ліквідованої ГПУ. У структуру нового офісу входить 12 департаментів, 8 окремих управлінь, 2 спеціалізовані прокуратури. У штат входити 1,5 тисячі працівників.

Також Рябошапка вніс до Верховної ради обіцяне подання про зняття недоторканності. 17 жовтня тодішній генпрокурор попросив згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Ярослава Дубневича.

Виконано була обіцянка передавати в міжнародні інстанції матеріали справ по російській агресії в Україні. Офіс генпрокурора направила до Міжнародного кримінального суду матеріали за фактами позасудових страт українських військових представниками проросійської збройної групи «Козачий союз» в ході боїв за Іловайськ і Дебальцеве, а також матеріали про вчинення в анексованому Криму злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

Так ми і не почули за час каденції Рябошапки, в яких кримінальних справах є підозрюваним Андрій Портнов. Крім того, Рябошапка провалив обіцянку створити ключові показники ефективності для органів досудового розслідування.

Ірина Венедіктова

Пів року як Ірина Венедіктова працює генеральним прокурором було 17 вересня. Судячи із заяви Зеленського, у Венедіктової залишилося всього два з половиною місяці, щоб «показати реальний результат».

За пів року генеральний прокурор дала 18 обіцянок: виконала – 3 (17%), провалила – одну (5%), 14 залишаються в процесі реалізації.

Венедіктова не виконала обіцянку передати від Офісу генпрокурора автомобілі на потреби медиків. Про це генпрокурор говорила ще на початку квітня, але з того часу, як повідомили в пресслужбі відомства, автомобілі медичним установам не передавались.

Виконано зобов'язання завершити розслідування справи Катерини Гандзюк. 27 квітня Служба безпеки України під процесуальним керівництвом ОГП завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на активістку. Мангер підозрюється в тому, що за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, в результаті яких вона померла

Крім того, як і обіцяла Венедіктова, активісту Сергію Стерненку було оголошено підозру: по ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) і ст. 263 ч. 2 Кримінального кодексу України (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу).

Нагадаємо, тривалість роботи всіх генеральних прокурорів України можна подивитися на нашій інфографіці.

Також «Слово і діло» зібрало обіцянки і гучні заяви генпрокурорів про резонансні кримінальні справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: