Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко обіцяє злагоджену роботу ГПУ з іншими правоохоронними органами

20 травня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що протистояння з іншими правоохоронними органами не буде, а буде злагоджена робота.
Не виконано
Сказано 20 травня 2016 р.

Джерело

  • http://censor.net.ua/resonance/389655/yuryi_lutsenko_kredit_dovri_vicherpaniyi_slova_znetsnen_ya_ne_zabuv_dva_roki_u_tyurm_moya_sprava_ne
  • https://nabu.gov.ua/novyny/obshuk-gpu-v-prymishchenni-nabu-byuro-pracyuye-v-shtatnomu-rezhymi-vnaslidok-obshuku-nichogo
  • https://nabu.gov.ua/novyny/obshuk-gpu-v-nabu-protyzakonna-uhvala-pecherskogo-sudu-faktychno-dozvolyaye-vyluchyty-bud
  • http://espreso.tv/news/2016/08/05/lucenko_ne_vyklyuchaye_obshuku_u_sbu
  • https://www.youtube.com/watch?v=b4UpHTmhsvY
  • https://www.youtube.com/watch?v=qxc3EXEx-YU

Результат

5 серпня 2016 року до будівлі Національного антикорупційного бюро прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури з наміром провести обшук. На підтвердження законності своїх дій співробітники ГПУ пред'явили ухвалу суду. В якості підстави для обшуку в ухвалі було вказано розслідування кримінального провадження від 22 квітня 2016 року за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідування Бюро кримінального провадження. Представникам ГПУ було пред’явлено документи, які підтверджують законність дій НАБУ, та роз’яснено, що згідно діючого законодавства відомство не має повноважень для здійснення автономного прослуховування та користується потужностями СБУ, відтак факти, наведені як підстави для обшуку, рівно як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного провадження, не відповідають дійсності. На час проведення обшуку з метою уникнення можливих провокацій у будівлі було задіяно групу спецназу НАБУ. Як зазначили у Бюро, протизаконна ухвала Печерського суду фактично дозволяє вилучити будь-які матеріали, документи чи електронні носії.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що у справі про незаконне прослуховування громадянина фігурує не лише НАБУ, але й СБУ. Він повідомив, що здійснюється виїмка документів у НАБУ, а в разі потреби вона буде проведена і в СБУ. Луценко запевняє, що вилучені документи дозволять визначити, хто з працівників та якого правоохоронного органу причетний до незаконного прослуховування (відео 1:33).

11 серпня 2016 року на брифінгу глава НАБУ Артем Ситник заявив, що генпрокурор Юрій Луценко попередив його про наявність доступу до матеріалів, але не про обшук. На думку Ситника, є ознаки того, що конфлікт існує, але він сподівається, що це не позиція Луценка, тож ситуація буде вичерпана (відео 11:24 - 12:38).

Враховуючи факт перевірки Національного антикорупційного бюро Генпрокуратурою, сумнівний дозвіл на вилучення будь-яких матеріалів НАБУ, незрозумілість позиції Луценка, і, як результат, виникнення передконфліктної ситуації, редакція «Слово і діло» присвоює обіцянці статус «Не виконано».