Від тижня до чотирьох років: скільки працювали генеральні прокурори

Читать на русском

Верховна рада сьогодні, 4 березня, може провести масштабні кадрові перестановки. Вже точно відомо, що у відставку відправлять Кабінет міністрів Олексія Гончарука. Також в Раді зареєстровано постанову про висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці, і в «Слузі народу» запевнили, що голоси для ухвалення рішення є. Якщо Рябошапка сьогодні буде звільнений, то стане одним з найбільш «короткоживучих» генпрокурорів в історії незалежності України. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

За історію незалежності України найдовше «біля керма» Генеральної прокуратури затримався Михайло Потебенько – 3 роки 9 місяців і 13 днів (1 тисяча 383 дні). На другому місці – Олександр Медведько – 3 роки 5 місяців і 2 дні (1 тисяча 251 день). Це було в 2007-2010 роках, і тоді Медведько вже вдруге обіймав посаду генпрокурора.

Віктор Пшонка очолював ГПУ 1 тисячу 206 днів, на два дні менше працював Юрій Луценко – попередник Рябошапки.

Решта генеральних прокурорів значно відстали від першої четвірки. Менше 800 днів працювали Віктор Шишкін і Владислав Дацюк, 642 дня очолював ГПУ Григорій Ворсінов. Медведько в перший раз керував відомством 538 днів, а Святослав Піскун – 480 днів (теж вперше). Вдруге Піскун пропрацював – 308 днів, в третій раз – тільки 28 днів.

Віктор Шокін був генеральним прокурором протягом 418 днів, Геннадій Васильєв – 387 днів, Віталій Ярема – 236 днів. Руслан Рябошапка станом на 4 березня працює лише 188 днів.

Виконували обов'язки генерального прокурора в різний час шість осіб. Довше за всіх затримався Олег Литвак – 276 днів, а також Олег Махніцький – 114 днів. Решта не пропрацювали і ста днів.

Нагадаємо, що в разі сьогоднішньої відставки чинний Кабінет міністрів може побити антирекорд по «тривалості життя».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: