Топ виконаних і провалених обіцянок спікера Ради Разумкова

Читать на русском

Підбиваючи підсумки роботи третьої сесії Верховної ради, не можна обійти увагою головного «диригента» парламенту – спікера Дмитра Разумкова. У статусі народного депутата він дав 129 обіцянок, виконав – 18 (14%), провалив – 4, в процесі виконання ще 107 обіцянок. «Слово і діло» склало топ-3 виконаних і провалених зобов'язань Разумкова.

Топ виконаних обіцянок Разумкова

Одна з головних виконаних обіцянок спікера парламенту (її також давали і президент, і інші нардепи) – ввести вибори за пропорційною системою з відкритими списками, вона була записана в передвиборній програмі.

Оновлений Виборчий кодекс ухвалила ще Верховна рада восьмого скликання, але президент Володимир Зеленський ветував його і вніс свої пропозиції. Остаточно Виборчий кодекс був ухвалений в грудні 2019-го депутатами дев'ятого скликання. Він передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміна виборчої системи на місцевих виборах. Разумков голосував «за» – обіцянка виконана.

Також Разумков виконав обіцянку внести зміни до регламенту Ради, щоб протидіяти «законодавчому спаму»: «Боротьба із законодавчим спамом, правками, які часто використовуються не для того, щоб зробити закон краще. Ми до правок ставимося позитивно і сприймаємо, коли вони надходять від представників опозиції, як нормальний процес. Але в минулому скликанні Ради ми бачили законопроекти, до яких накидали 4 тисячі правок тільки для того, щоб заблокувати». У квітні депутати ухвалили законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів в ході законодавчої процедури», Разумков його підтримав. Закон, зокрема, передбачає, що, якщо до законопроекту перед другим читанням подали поправки в кількості, що в п'ять разів перевищує кількість статей проєкту (але не менш ніж 500), його можна розглядати за особливою процедурою.

До активу спікера можна ще внести обіцянку передати 25 службових автомобілів Ради в користування лікарень, які задіяні в боротьбі з коронавірусом. Автомобілі передали в березні.

Топ провалених обіцянок спікера

У Дмитра Разумкова тільки чотири невиконаних обіцянки, дві з них стосуються формування парламентської коаліції. Зокрема, депутат обіцяв, що коаліційна угода буде підписана 29 серпня. Однак угоди немає: коаліцію зараз становить найбільша фракція в Раді – «Слуга народу».

Обіцянка розмістити дорожню карту дій в коаліційній угоді Разумков відповідно теж не виконав.

Не виходить у спікера починати вчасно пленарні засідання. «Я думаю, час, коли ми починали трохи пізніше, ніж це було раніше, в минулому скликанні, все-таки добігає кінця. І ще кілька днів і ми буде починати рівно о 10-й і рівно о 12:30, а після цього о 16 годині», – говорив Разумков на Погоджувальній раді ще в вересні. Однак засідання все одно стартують з затримкою.

Топ обіцянок Разумкова в процесі

У травні спікер парламенту пообіцяв не ставити на повторне голосування законопроекти, які не набрали необхідної кількості голосів. «Навіть якщо мені дуже не подобається, коли провалюється той чи інший законопроект, – це не привід для того, щоб моє особисте бажання було вище, ніж регламент Верховної ради України. Я не буду ставити на повторне голосування, знаходячи якісь аргументи, що хтось не встиг, хтось проголосував», – підкреслив Разумков. Поки таких випадків у парламенті не було.

Обіцяв Разумков запровадити систему персонального голосування в Раді. Такої системи ще немає, але ми чекаємо й сподіваємося.

Ще одне важливе зобов'язання Разумкова – в парламенті буде дотримуватися квотний принцип винесення законопроектів на розгляд. Наприкінці року спікер відзвітував про квоти щодо законопроектів, виходило, що в «слуг народу» та інших політичних сил було майже порівну ухвалених законів. Однак опозиційні фракції неодноразово скаржилися на те, що їхні ініціативи ігнорують.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахувало, скільки обіцянок дали нардепи за час роботи трьох сесій парламенту.

Також ми проаналізували, як виконують обіцянки лідери фракцій і груп і хто з депутатів краще і гірше виконує обіцянки у фракціях і групах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: