Як спікери Ради виконували обіцянки після призначення на посаду

Читать на русском

Верховна рада в п'ятницю, 17 січня, закриє другу сесію. Тепер після майже п'яти місяців роботи можна робити проміжні висновки про якість роботи народних депутатів. «Слово і Діло» вже проаналізувало, скільки обіцянок виконали нардепи. Сьогодні зупинимося на ключовій фігурі в парламенті: ми порахували, скільки зобов'язань виконав спікер Дмитро Разумков з початку роботи на посаді, і подивилися, яка ситуація була в його попередників (за аналогічний період).

Відзначимо, що ми враховували тільки поточні обіцянки (без виконання програми партій).

Дмитро Разумков перебуває на посаді спікера 141 день. За цей період він дав вісім обіцянок і не виконав жодної. Одну обіцянку, причому досить важливу для глави парламенту, він провалив – починати пленарні засідання вчасно. З перших днів роботи IX скликання відрізнялося «непунктуальністю»: засідання починалися з запізненням вранці і після перерв.

Також Разумков обіцяв, що в журналістів завжди буде вільний доступ до парламенту, зокрема для спілкування з депутатами. Є в нього обіцянка про те, що в Раді будуть дотримуватися квотного принципу винесення законопроектів на розгляд. Ці обіцянки зараз в процесі виконання, присвоїти їм статус «виконано» чи «не виконано» ми зможемо після того, як Разумков завершить канденцію нардепа або роботу на посаді спікера.

У попередника Разумкова – Андрія Парубія – результати за 141 день були трохи краще: він дав 23 обіцянки, виконав – 7, провалив – 4. Спікер VIII скликання виконав обіцянку запровадити штрафи для нардепів, які прогулюють засідання Ради. Парубій підписав відповідне розпорядження в травні 2016 року. Крім того, він виконав обіцянку в травні 2016-го розглянути питання реформування роботи парламенту. Законопроекти щодо реформи розглядалися, але депутати відмовилися навіть внести їх до порядку денного.

З важливих невиконаних обіцянок Парубія – невідкладно винести на сесію питання про призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Спікер не зробив цього, заявивши, що в залі недостатньо голосів для ухвалення рішення. У результаті склад ЦВК оновили тільки за кілька років.

Володимир Гройсман за 141 день роботи на посаді глави парламенту дав 18 обіцянок, виконав – 6, провалив – 5. Гройсман, зокрема, виконав обіцянки передати до Конституційного суду законопроект про скасування депутатської недоторканності (але ухвалило його лише чинне скликання, закон діє з 1 січня), ініціювати секторальні наради між головами парламентських комітетів і профільними міністрами, підписати закон про заборону трансляції фільмів з російською пропагандою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни до регламенту Верховної ради пропонують внести «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: