Опора для Зеленського: сценарії трансформації пропрезидентської команди

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Президент Володимир Зеленський, попри відсутність значного політичного досвіду, через рік після своєї перемоги в другому турі президентських виборів залишається найвпливовішим політиком в Україні.

Щоправда, кожного місяця підтримка громадян поступово згасає. Утім, падіння рейтингів Володимира Зеленського відбувається досить повільно – без cуттєвих «провалів». Слід відзначити, що подібній динаміці, враховуючи виклики, які постали перед Україною за останній рік, міг би позаздрити ледь не кожен досвідчений український політик.

Найдоцільніше було б порівняти рейтинги чинного президента із динамікою довіри до Віктора Ющенка у 2006-му році та Петра Порошенка у 2015-му. Обидва президенти були досвідченими політиками й до влади прийшли на хвилі високих очікувань українців. Однак після року своїх повноважень втратили підтримку чи не половини своїх прихильників.

Зокрема, за даними Центру Разумкова, ще в лютому 2005-го після Помаранчевої революції Віктор Ющенко був на вершині своєї популярності серед українців. Його підтримували близько 49% респондентів. Вже на початку 2006-го року рейтинг становив близько 21%, а після цього показник лише знижувався.

Петро Порошенко прийшов до влади в більш драматичні часи та в багатьох питаннях втримав ситуацію під контролем. Його рейтинги також поступово знижувалися, але найвідчутнішим ударом було оприлюднення журналістського розслідування про «лакшері-відпочинок» Петра Порошенка та його родини на Мальдівах. У 2015 році рейтинг Порошенка був на рівні 32% (у 2014-му – після перемоги на дострокових президентських виборах – підтримка була на рівні 48-52%), а вже у 2016-му – коливалася в межах 12-14%.

Чому рейтинг Володимира Зеленського поки що тримається на високих показниках? І які сценарії трансформації пропрезидентської команди слід очікувати після того, як він почне знижуватися до більш критичних показників?

Президентська щирість

В обох випадках причинами падіння рейтингів попередників Зеленського були численні скандали та чвари в пропрезидентській команді, а також «подвійне життя», нещирість із виборцями.

Дев'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПрезидент Володимир Зеленський за місяць дав 37 нових обіцянок, виконав – 7 і 5 обіцянок провалив.

Зараз критичних скандалів у команді чинного глави держави, які б могли вплинути на його рейтинг, поки що не було. А сам Зеленський не дає приводів для підозр у нещирості намірів чи наявності будь-яких корупційних мотивів.

Утім, найактуальніші дані соціологічного опитування «КМІС» демонструють негативну динаміку підтримки Володимира Зеленського протягом останніх місяців його президентства. Згідно з оприлюдненими даними опитування, проведеного 7-11 квітня поточного року, рейтинг Володимира Зеленський знецінився до 44% – ще в грудні 2019-го новому главі держави висловлювали підтримку близько 60% опитаних респондентів, а у вересні минулого року – рекордні 74%.

А втім, майже за рік своєї каденції Володимир Зеленський досі не втратив половини своїх прихильників, які за нього віддали голоси на президентських виборах. Ймовірно, Зеленський та його команда таки продемонстрували щирий намір змінити ситуацію в країні на краще, однак зіштовхнулися з низкою суттєвих проблем. Насамперед це кадровий голод та нестача досвіду для якісних перетворень. Виявилось, що за 1 рік роботи докорінно змінити Україну з потенційно слабкою економікою та обмеженими ресурсами – непросте завдання навіть для досвідчених професіоналів.

Сценарій прихованого «розколу»

Безумовно, падіння рейтингів глави держави більш ніж удвічі позначиться на єдності пропрезидентської фракції у Верховній раді. Однак для цього потрібна більш стрімка динаміка падіння рейтингів, спричинена низкою гучних скандалів.

Було падіння рейтингу Зеленського чи ні? Відповідають експертиЗгідно з даними Центру Разумкова, рейтинг недовіри до президента України виріс: у вересні 2019 року йому не довіряли 13 відсотків, тепер – 40 відсотків українців. Довіряють – 51 відсоток.

У президента є козир у рукаві – після року повноважень парламенту він може спробувати розпустити Верховну раду. Про це сам Володимир Зеленський неодноразово наголошував у своїх публічних виступах, мовляв, якщо монобільшість не покаже гарних результатів за 1 рік роботи, ймовірніcть перезапуску парламенту зросте.

Але цьогоріч, вірогідно, з врахуванням низки інших викликів, розпускати Верховну раду ніхто не збирається. Занадто ризикований хід.

А от можливість поступового прихованого «розколу» у фракції «Слуга народу» буде лише зростати із наближенням екватору президентської каденції. Вже зараз відчутно, що «турборежим» ухвалення рішень у парламенті дедалі частіше дає збої. Тож не виключено, що для ефективних голосувань у парламенті невдовзі доведеться знаходити все більш витончені підходи.

Якщо ж достатня частина народних депутатів із фракції «Слуга народу» відчують у собі сміливість не зважати на більшість пропозицій, які наполегливо лунатимуть з Офісу президента, вони зможуть сформувати таку собі «внутрішню опозицію». Як далі розвиватиметься подібний сценарій, буде залежати від поведінки самого Володимира Зеленського та рівня його підтримки серед українців. Чим вищий він буде, тим слабкішими залишатимуться позиції самого парламенту та найбільшої фракції монобільшості.

Сценарій «у пошуках партнерів»

Ще один сценарій передбачає створення на базі «Слуги народу» своєрідного «ядра», яке буде повністю орієнтоване на позицію Володимира Зеленського, навіть у разі падіння його рейтингів. Подібні випадки створення паралельної пропрезидентської сили в політичній історії незалежної України вже були.

Соціологи з'ясували, чи вплинув коронавірус на рейтинг ЗеленськогоСтаном на кінець березня цього року до президента Володимира Зеленського позитивно ставляться 46 відсотків тих українців, хто знає політика, нейтрально – 33 відсотки, негативно – 21 відсоток.

Що дає такий сценарій? Розуміючи, що падіння рейтингів не уникнути, в Офісі президента можуть піти на створення окремого політичного проєкту, який у разі належної підготовки зможе отримати гарний результат на дочасних парламентських виборах. Звісно, про ще одну монобільшість не йдеться, однак за такого сценарію Володимир Зеленський повторно отримає чисельну пропрезидентську фракцію у Верховній раді та зможе сформувати коаліцію з іншими політсилами.

Коаліція з партнерами в парламенті може бути корисною для президента, адже дозволяє створити новий уряд, відповідальність за дії якого буде лежати не лише на пропрезидентській політсилі.

Реалізація подібного сценарію можлива за двох головних умов. По-перше, Володимир Зеленський, дійсно, не буде повторно балотуватися на посаду президента. По-друге, його команда зможе швидко знайти та домовитися із коаліційними партнерами в новому парламенті. Це важлива умова, якщо Володимир Зеленський не хоче повторити долю Віктора Ющенка, політсила якого залишалася в опозиції до більшості, а сам тодішній президент втратив будь-який вплив на формування уряду та порядку денного в державі.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: