Дев'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. На момент публікації матеріалу глава держави дав 369 обіцянок, включаючи передвиборчі і програмні. Якщо рахувати з дня інавгурації, 20 травня, то в глави держави зараз 195 зобов'язань у процесі виконання, 56 – виконані і 32 – не виконані.

Протягом дев'ятого місяця роботи (з 21 січня до 20 лютого) голова держави дав 37 нових обіцянок, виконав – 7 і 5 обіцянок провалив.

Які обіцянки не виконав Зеленський

Наприкінці червня Володимир Зеленський пообіцяв, що після обрання нової Верховної ради буде ініційовано позбавлення Служби безпеки України невластивих їй функцій. Станом на кінець січня підготовлений законопроект «Про Службу безпеки України» знаходиться в Офісі президента. Глава комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський з цього приводу сказав: «Через пів року після зміни влади у нас немає в парламенті навіть законопроекту про реформу СБУ від президента, як це передбачено. Цей факт говорить, що загальна концепція ще не знайдена». Якщо досі ініціативу навіть не внесено до парламенту, значить, обіцянку Зеленський не виконав.

У вересні президент обіцяв, що найближчим часом відбудеться перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У жовтні Верховна рада розпустила ВККСУ і скоротила кількість її членів, ухваливши закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління». Станом на лютий новий склад ВККСУ не обрано. Вища рада правосуддя продовжила термін для формування міжнародними організаціями конкурсної комісії до 10 березня. Отже, Зеленський обіцянку не виконав.

Також Зеленський не виконав обіцянку про звільнення міністрів, які до кінця 2019 року не впоралися з дорученнями президента. «Слово і Діло» постійно моніторить виконання доручень Зеленського, і деякі міністри з ними не впоралися. Наприклад, не виконано завдання створити військову поліцію, а деякі завдання вдалося виконати лише частково. При цьому з Кабінету міністрів пішла тільки міністерка розвитку громад і територій Альона Бабак, за власним бажанням.

Крім того, провалено обіцянку зустрічатися з українською громадою під час наступних візитів до Польщі. У Польщі Зеленський був 26-27 січня, але в Міністерстві закордонних справ повідомили, що через щільний графік і тематичну спрямованість візиту зустрітися з громадою в Зеленського не вийшло.

Які обіцянки виконав президент

Як і обіцяв Володимир Зеленський, до Верховної ради був внесений законопроект про економічний паспорт українця. Що передбачає проєкт закону, можна подивитися на інфографіці «Слово і Діло».

Також, як і обіцяв президент, до 25 лютого була частково погашена заборгованість із заробітної плати шахтарів. 10 лютого Кабінет міністрів направив вугледобувним підприємствам 163 млн грн на погашення боргів із зарплати і внесення обов'язкових платежів, пов'язаних із виплатою заробітної плати за грудень.

Виконав Зеленський обіцянку про те, що сім'ям загиблих унаслідок катастрофи літака МАУ в Ірані буде виділена допомога.

Крім того, Зеленський виконав одну зі своїх програмних обіцянок – сприяти розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку. Наприкінці січня Міністерство цифрової трансформації запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності. Кожен українець тепер має безкоштовний доступ до цифрового утворення. Для навчання обраний формат освітніх серіалів. Доступні базовий серіал із цифрової грамотності, серіал для вчителів і серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей».

Раніше ми писали про те, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом восьмого місяця роботи.

Також «Слово і Діло» розклало обіцянки президента на піраміді Маслоу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: