«Тест на коронавірус»: чи витримають рейтинги влади

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Андрій Горбенкополітолог

Коронавірус зафіксований на всіх континентах і вже з'явився в країнах, які межують з Україною. У сусідній Румунії 26 осіб помістили на карантин з підозрою на Covid-19. У самій Україні офіційно виявлених випадків Covid-19 поки немає. Але є перші шпиталізовані з підозрою на коронавірус. Їх троє – на Закарпатті та в Чернівцях. Тобто на прикордонних територіях. Політолог-міжнародник Володимир Воля припустив, що якщо коронавірус виявиться в Україні, то він може знищити політично всю нинішню владу. У свою чергу, політолог Андрій Горбенко в коментарі порталу пояснив, що з таким темпом, як падає президентський рейтинг, електорально Володимиру Зеленському нічого не загрожує, навіть у разі проникнення вірусу на нашу територію.

Володимир Воля звернув увагу на заяву прем'єр-міністра Олексія Гончарука про те, що уряд максимально мобілізовано, щоб не допустити поширення коронавірусу в країні.

«Так, дійсно, здійснюються якісь заходи, корисні і правильні. Це і намір відновити діяльність санітарно-епідеміологічної служби, і контроль в аеропортах, і мобільні групи медиків», – підкреслив експерт.

Однак все одно створюється враження, що влада через нестачу досвіду та кваліфікації недооцінює потенційну загрозу епідемії для України, поділився думками Володимир Воля.

Експерт нагадав, що тільки 25 лютого Державна прикордонна служба та Міністерство охорони здоров'я вирішили проводити температурний скринінг всіх громадян, які прибувають на територію України. На думку експерта, це правильні, але запізнілі кроки.

«Давно була необхідність перевіряти всіх на всіх митницях і пунктах пропуску. Тому що є транзит через треті країни. Інфікована людина може покинути країну, де є спалах коронавірусу, а потім прибути до нас», – констатував Воля.

На його думку, влада недооцінює масштаб загрози і масштаб заходів з реагування та превенції, за що може зазнати катастрофічних наслідків.

Політолог Андрій Горбенко зауважив, що зараз існує дві точки зору. Перша зводиться до того, що короновірус є в Китаї, країнах ЄС, але тотально світу та України не дістався. Друга думка полягає в тому, що короновірус масово поширений, але у вигляді грипу.

Політолог підкреслив, що про поширення коронавірусу майже нічого не відомо достовірно, тому робити висновки рано.

Однак експерт зауважив, що евакуація громадян в Україні показала, що влада поводилась максимально нерозумно і спричинила зайву паніку.

«З іншого боку, можна говорити, що хтось провів красиву інформаційну кампанію, люди повелися і на цьому тлі у влади падатимуть рейтинги. Так, динаміка була 70%, а стала 40%. Але 40% прихильників – це величезне число. Буде в нас коронавірус чи ні, але з такою динамікою Зеленський і наприкінці терміну не матиме таких показників, які були в п'ятого президента, наприклад», – прокоментував Андрій Горбенко.

Експерт висловив сумніви, що через ситуацію з короновірусом влада може сильно втратити. На думку Андрія Горбенка, заяви президента, зокрема щодо проблеми коронавірусу, кардинально ні на що не впливають, як показала практика.

Він нагадав, як свого часу Махатма Ганді зажадав припинити вбивати і оголосив голодування, після чого люди припинили війну.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

«Це приклад мобілізації і політичного значення. Володимира Зеленського можуть всі любити, але він як був в очах багатьох хорошим хлопцем, так і залишився. Його політична вага слабка, мобілізаційної сили немає», – додав експерт.

На його думку, у цьому питанні набагато сильніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, як би до нього не ставилися.

Насамкінець експерт висловив надію, що влада все-таки зможе протидіяти коронавірусу, якщо його зафіксують на території країни.

Більше про ситуацію читайте в авторському матеріалі «Коронавірус: (не) такий страшний, як його малюють».

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні 100 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: