Час змінити прем’єра. Що може вплинути на рейтинги Зеленського?

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Ситуація з падінням рейтингу підтримки та довіри не лише до уряду та Верховної ради, а й до президента України Володимира Зеленського була цілком прогнозованою. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

За словами соціолога, через порівняно короткий період довіри проходили всі очільники України й у всіх він змінювався ще коротшим періодом паритету довіри і недовіри та зрештою переходив у поступове і невпинне зменшення рейтингів.

Олександр Шульга нагадав, що подібне було за президентства Петра Порошенка та за президентства Віктора Ющенка. Подібне ми бачимо й наразі за президентства Володимира Зеленського.

На його переконання, причини цього одні й ті самі – завищені очікування виборців та неспроможність голови держави виконати швидко та очевидно свої обіцянки. Однак у разі з Володимиром Зеленським ситуація є дещо іншою, уточнив він.

Пів року Кабміну: як міністри Гончарука виконують обіцянкиСлово і Діло у режимі онлайн відстежує виконання обіцянок політиками. Цього разу підбиваємо проміжні результати роботи уряду. Гончарук обіцяє значно більше за колег. Двоє міністрів виконали уже більше чверті своїх обіцянок. А троє – досі не виконали жодної.

Директор Дослідницького центру SPHERA підкреслив, що Ющенко та Порошенко на початку своєї каденції не мали монобільшості та були скуті коаліційними домовленостями. Відтак вони не могли за своєю волею легко змінити очільника уряду, який за всіх часів першим відтягував на себе весь негатив і слугував таким собі «політичним запобіжником».

«Цей запобіжник міг рятувати рейтинг президента лише деякий час, після якого негатив перекидався і на самого голову держави. Головним було вчасно замінити прем’єра й уряд та отримати нового відповідального за економічний стан у країні. Це залишало би президента над політичним процесом, робило би з нього арбітра з правом останнього слова», – пояснив Олександр Шульга.

Доктор соціологічних наук підкреслив, що новий прем’єр мав бути не з найближчого оточення або повністю залежним від президента, оскільки в такому разі заміна не могла навіть тимчасово уповільнити падіння довіри до президента. Гарний цьому приклад – заміна Арсенія Яценюка на людину з оточення Петра Порошенка – Володимира Гройсмана, відзначив він.

Соціолог наголосив, що наразі Зеленський на відміну від своїх попередників може вчасно відреагувати на зменшення особистого рейтингу та замінити прем’єра й частину уряду.

«Водночас новий прем’єр має бути не з оточення президента та з власним політичним багажем, який би дозволив йому хоча би формально демонструвати незалежність від Зеленського. Ось чому «вічно перспективний» Сергій Тігіпко, який вже давно в політиці та якому не можна буде дорікнути відсутністю досвіду, багатьма був сприйнятий як цілком вірогідна кандидатура на нового «політичного запобіжника», – підсумував директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як цей уряд виконував обіцянки протягом шести місяців каденції.

Раніше ми писали, що в мережі обговорюють чутки про призначення Тігіпка прем'єр-міністром.

Також у відеопроєкті «Слово і Діло» юристи проаналізували звіт Кабміну Гончарука про виконання програми уряду.

Як змінювався рейтинг президентів України після пів року на посаді – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: