На хвилі змін: чи можуть звільнити спікера ВР та чого чекати від парламенту

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

За інформацією ЗМІ, спікер Верховної ради Дмитро Разумков мав неприємну розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої президент порадив главі ВР звільнятися, якщо йому щось не подобається. Разумков на всі закиди на свою адресу нібито відповів: щось не подобається в роботі Ради - поставте на голосування пропозицію зняти мене з посади. Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко припустив, що в оточенні президента є люди, які хотіли б посварити двох молодих політиків. У свою чергу, політичний аналітик Валентин Краснопьоров не виключив розбіжностей з ОПУ, але вважає малоймовірною відставку Разумкова.

Директор служби «Український барометр» наголосив, що Зеленський і Разумков – обидва молоді політики, які потрапили у важку ситуацію.

«Навряд чи між ними можуть бути серйозні сварки. Швидше, це бажання старших товаришів, які оточують ОПУ», - прокоментував Небоженко.

На думку політолога, з Офісом президента у ВР не може бути якоїсь особливої комунікації, адже це свого роду підводний човен, який пливе в своєму напрямку.

На його погляд, парламенту як такого в Україні ще немає, тому складно судити, що хорошого або поганого було зроблено.

«Це навіть не «Титанік», а швидше маленький пліт. ВР - ще не парламент і справжніх парламентаріїв поки немає. Наявність посвідчення народного депутата не робить їх нардепами. Це просто група людей, яка поки ніяк не може знайти призначення своєї діяльності. ВР дуже сира і з хаотичними голосуваннями. Можливо з весною ситуація зміниться», - прокоментував Директор служби «Український барометр».

Політолог переконаний, що в такій ситуації змінювати Разумкова ніхто не ризикне.

Прем'єр-міністра - так, тому що він дуже байдужий до своєї роботи і виконує тільки презентаційну роль.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров звернув увагу, що чим більше втрачає в рейтингу президент, тим активніше буде вести себе парламент, а отже конфлікти з ОПУ можливі. Наприклад, вже зараз парламент не готовий голосувати за призначення Тігіпка, якби таке рішення прийняли.

Як спікери Ради виконували обіцянки після призначення на посадуДмитро Разумков вже 141 день на посаді спікера парламенту. Ми проаналізували, як він та його попередники виконували обіцянки протягом цього терміну.

Далі в міру руйнування монополії ситуація буде більш складною, оскільки парламент стане більш самостійним, живим, припустив експерт.

«Парламент має право на частину своєї влади і не повинен весь час «танцювати під музику Зеленського». Так, вони пройшли на рейтингу Зеленського, але не бути ж тепер рабами. До того ж, варто врахувати, що депутати поважають Разумкова, він має на них вплив і багато депутатів на нього орієнтуються. Тому його відставка виключена. Вони виступають однією командою», - вважає аналітик.

Валентин Краснопьоров не виключив, що можливо в подальшому президенту доведеться піти на перевибори парламенту, що непогано, оскільки зміцнює демократію в країні.

Як спікери Ради виконували обіцянки після призначення на пост - за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни в регламент Верховної ради пропонують внести «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: