Як змінювалась електоральна підтримка Порошенка за роки президентства

Читать на русском

До президентських виборів в 2019 році залишилося трохи більш ніж рік. Хоча виборча кампанія ще не стартувала, настрої українців щодо майбутніх виборів можна подивитися вже зараз за рейтингами можливих кандидатів. «Слово і Діло» аналізувало, як змінювалась електоральна підтримка нинішнього глави держави Петра Порошенка за роки його президентства.

Відзначимо, що Порошенко переміг на виборах президента 25 травня 2014 року, набравши 54,7% голосів виборців. До виборів підтримка Порошенка коливалася на позначках 36-47%. За даними Центру соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, у березні чинного президента підтримували 36,2% виборців, у квітні – вже 48,4%. При цьому за даними Центру Разумкова, в квітні Порошенко підтримували 47,7% опитаних українців.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Падіння рейтингу Порошенка почалося вже з 2015 року. Опитування Центру Разумкова свідчив про те, що президента підтримують лише 19,4% українців. Цифри Київського міжнародного інституту соціології трохи вищі – 35,2%. Однак улітку рейтинг Порошенка впав ще нижче: в липні його підтримували 26,9% виборців, а у вересні вже 25,3%.

Низькою була підтримка президента в 2016 році. На початку року за даними соціологічної групи «Рейтинг», за Порошенка готові були голосувати лише 22,3% виборців. У березні, за даними КМІС, ця цифра впала до 17,9%, а в травні, тобто через два роки після виборів, – до 14%. У серпні за Порошенка проголосували б лише 10,7% українців, які мають намір взяти участь у виборах.

Вибори-2019: соціологи назвали лідерів президентського рейтингуЛідерами президентського рейтингу в Україні є голова ВО Батьківщина й очільниця однойменної парламентської фракції Юлія Тимошенко, а також чинний президент країни Петро Порошенко.

Наприкінці 2016 року підтримка Порошенка була також на мінімальному рівні. У грудні, за даними «Рейтингу», за нього готові були проголосувати 13,5% виборців, за даними SOCIS – 14,7%, за даними КМІС – лише 12,5%.

Якщо в 2016 році рейтинг президента показував своєрідні «гойдалки», то минулого року зміцнився на стабільно низьких показниках. 11,6% українців висловили готовність проголосувати за Порошенка минулого літа, за даними «Рейтингу». У жовтні трохи більше – 16,9% (SOCIS), у грудні – менш ніж 17% (КМІС).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, наприкінці лютого Петро Порошенко повідомив, коли ухвалить рішення про участь у наступних президентських виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: