Було падіння рейтингу Зеленського чи ні? Відповідають експерти

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Остання соціологія показала, що Володимир Зеленський потроху втрачає довіру українців, але лідирує в президентському рейтингу.

Про що говорять цифри?

24 лютого свої дані оприлюднив Центр Разумкова. У лютому 2020 року президентові Зеленському довіряють 51,5%, не довіряють – 41%. Соціологи відзначають, що рівень довіри до Зеленського був найвищим у вересні 2019 року – тоді йому довіряли 79% громадян, не довіряли – лише 13,5%. Зараз картина змінилася. При цьому, якби найближчим часом проходили президентські вибори, найбільше голосів отримав би Володимир Зеленський (40% серед тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме). Більш оптимістичними є дані КМІС. Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив свої дані 25 лютого, а опитування проводив з 8-го до 18-го. Серед тих, хто визначився з кандидатом, Зеленського на наступних виборах готові підтримати 44,2% респондента.

Було падіння рейтингу чи ні?

У цілому, оцінюючи результати опитування соціологічних компаній, в експертному колі дійшли наступних висновків:

  • Рейтинг президента не впав і залишається високим порівняно з результатами першого туру президентських виборів (30,24%), а також показник вище, ніж у всіх попередників.

  • Рівень довіри падає, оскільки завищені очікування не виправдалися, але президентські рейтинги Зеленського будуть високими через відсутність альтернативи.

У коментарі «Слово і Діло» політолог Петро Олещук пояснив, що рейтинг Зеленського зараз все одно більший, ніж кількість людей, які його підтримали в першому турі, а це найбільш об'єктивний показник.

Політолог додав, що після перемоги показники зросли, оскільки суспільство тягнеться до переможців.

На його думку, наразі рейтинг виходить на чітку електоральну базу. Експерт звернув увагу на те, що кращих результатів за рейтингами президента у нас ніколи не було.

«Як правило, після виборів кілька місяців триває стан ейфорії, потім відбувається падіння, а за рік рейтинг настільки низький, що не дозволяє боротися за пост президента. У Зеленського інша ситуація, адже опоненти залишилися незмінними, як і їх доктрина ще під час виборів. Знову скандали, старі теми, обіцянки. Усі розуміють, що це ті ж люди», – прокоментував Петро Олещук.

До того ж, як би не падав рейтинг Зеленського, у жодного з його опонентів показники не поліпшуються, констатував політолог.

За словами Олещука, у рамках нинішньої політичної моделі серйозних електоральних загроз для Зеленського поки немає.

Політолог пояснив, що рівень довіри може падати, але важливіше конкретна ситуація вибору.

У свою чергу, доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга зауважив, що результати соцопитувань підкреслюють традиційну для українців рису: ми не довіряємо політику, але все одно будемо за нього голосувати, тому що немає альтернативи.

«Усі старі політики поки програють Зеленському. Суспільство від них втомлене. Нового політика калібру Зеленського з хорошою впізнаваністю та медійною підтримкою немає. Тому, незважаючи на втрату довіри, поки що в Зеленського немає конкурентів», – пояснив Олександр Шульга.

Соціолог уточнив, що рейтинги Зеленського від початку були аномальними, тому зараз ситуація сприймається, як норма.

На його думку, поки в президента непогані рейтинги.

Дев'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПрезидент Володимир Зеленський за місяць дав 37 нових обіцянок, виконав – 7 і 5 обіцянок провалив.

«Ми звикли до 70%. Але 40% – це теж непогано, якщо порівняти з рейтингами Порошенка, наприклад, відразу після виборів і після закінчення якогось часу правління. Отже, у Зеленського ще дуже навіть хороші показники на відміну від попередників», – зазначив доктор соціологічних наук.

Крім того, усі хороші рейтинги розбиваються об рутину, різні невдачі та завищені очікування, підкреслив Шульга.

Олександр Шульга також зазначив, що однією з причин втрати довіри до всіх президентів є прем'єр-міністр, на якого спочатку можна повісити все невдачі.

«Далі президент повинен або міняти прем'єра, або розділяти відповідальність за невдачі разом. Унікальність цієї ситуації полягає в тому, що попередні президенти не могли легко змінити прем'єра. Яценюка прибрати було складно, наприклад. Зеленський може замінити недосвідченого Гончарука на якогось не надто токсичного політика», – прокоментував директор Дослідницького центру SPHERA.

Як змінювався рейтинг президентів України після півроку на посаді – за посиланням.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом дев'ятого місяця роботи – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» розклало обіцянки президента на піраміді Маслоу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: