Коронавірус в Україні: які обіцянки дають українські політики

Читать на русском
Арсен Аваков запевнив, що під час карантину в Україні не буде проблем з продуктами, а Денис Шмигаль обіцяє не допустити дефолту.

Коронавірус продовжує залишатися топтемою в Україні та в усьому світі. Зараз в нашій країні вже понад 1,3 тисячі інфікованих, набули чинності ще більш суворі обмежувальні заходи. «Слово і діло» зібрало обіцянки українських політиків, які вони дають через коронавірус.

Що обіцяв президент Зеленський

Президент Володимир Зеленський обіцяв на час карантину запровадити економічні інструменти для захисту бізнесу: «Буде кілька структурних програм щодо канікул – не платити великих кредитів, зараз розробляється ця програма, ми обов'язково будемо допомагати малому й середньому бізнесу».

У березні Верховна рада ухвалила зміни до Податкового кодексу та інших законів щодо підтримки платників податків під час карантину. Закон передбачає виплату допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 50% середньої зарплати за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я та на самоізоляції, тимчасове звільнення громадян від відповідальності за договорами про споживчий кредит, тимчасовий мораторій на проведення податкових перевірок, тимчасове звільнення ФОП від сплати єдиного соціального внеску.

Також уряд зараз шукає інші механізми підтримки бізнесу в умовах карантину, але обіцянка Зеленського вже зрушила з мертвої точки.

Крім того, Зеленський обіцяв, що найближчим часом інфекційні медичні установи в кожній області будуть забезпечені експрес-тестами на коронавірус, а в аптеках не буде дефіциту масок і дезінфекторів. «Слово і діло» зараз перевіряє, як виконуються ці обіцянки.

Шмигаль обіцяє не допустити дефолту, а Аваков – проблем із продовольством

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв зробити все, щоб запобігти дефолту в умовах економічної кризи, спричиненої коронавірусом. «Ми насамперед повинні направити гроші на захист життя і здоров'я наших громадян, а не на погашення зовнішніх боргів. Тому без підтримки міжнародних фінансових організацій для того, щоб погасити зовнішні і внутрішні борги, нам, напевно, просто доведеться впасти в прірву дефолту. Це дуже страшний сценарій для нашої країни, ми не хочемо його, не передбачаємо такого розвитку подій і робимо все можливе, щоб країна залишалася фінансово стабільною», – розповів Шмигаль.

Також прем'єр дав низку обіцянок, пов'язаних із внесенням змін до державного бюджету на 2020 рік. Він пообіцяв відновити всі видатки розвитку після завершення боротьби з коронавірусом, запевнив, що оборонний бюджет не буде зменшений, як і витрати на підтримку виробників сільськогосподарських товарів. Також Шмигаль обіцяв створити Стабілізаційний фонд обсягом близько 200 млрд грн. Зміни до бюджету-2020 Кабінет міністрів має подати цього тижня, тоді і побачимо, як Шмигаль виконує свої обіцянки.

Шмигаль пообіцяв забезпечити облік і компенсацію для звільнених громадян або тих, хто через коронавірус перебуває у вимушеній відпустці. Поки це теж у процесі виконання.

Уже провалив прем'єр обіцянку забезпечити постачання до України 10 млн швидких тестів на коронавірус. Однак до Українт з Китаю прибули 50 тисяч ПЛР-тестів і тільки 250 тисяч тестів для експрес-діагностики. Це набагато менше, ніж було заявлено.

Виконав Шмигаль обіцянку запровадити додаткові виплати для лікарів та інших працівників, які лікують пацієнтів від коронавірусу. Верховна рада ухвалила, а президент вже підписав закон, який передбачає доплату в розмірі до 300% зарплати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на коронавірус.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв, що фракція підтримає зміни до бюджету в питанні фінансування медициниСказано 24 березня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середині березня виконав обіцянку щодо спеціальних рейсів до України за пільговою ціною. З 19 до 31 березня український авіаперевізник SkyUp за пільговими цінами вивіз українців із таких міст: Париж, Аліканте, Берлін, Стокгольм, Відень, Варшава, Прага, Тбілісі, Лісабон, Мюнхен, Неаполь, Франкфурт, Таллінн, Цюріх, Стамбул, Барселона, Лондон, Мінськ.

Арсен Аваков запевнив, що проблем із продовольством в умовах карантину не буде. Присвоїти цій обіцянці статус ми зможемо після закінчення карантину в Україні. Також глава МВС заявив, що після ліквідації дефіциту антисептиків планує допомогти антисептиками на спиртовій основі Італії та Франції.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна виконала обіцянку ініціювати додаткову компенсацію витрат для одержувачів субсидій на час карантину. Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою, зокрема, на 50% збільшив соціальні нормативи користування електричною енергією, холодною і гарячою водою, водовідведенням та газом. Також запроваджено додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг.

Крім того, Лазебна запевнила, що під час карантину всі соціальні виплати будуть вчасно та в повному обсязі. Також у процесі виконання її обіцянка забезпечити понад 400 тисяч осіб з інвалідністю одноразовою доплатою в розмірі однієї тисячі гривень.

Нардепи обіцяють закуповувати для медиків маски й захисні засоби

Депутатка Лариса Білозір обіцяла забезпечити медиків швидкої допомоги захисними костюмами. Галина Янченко обіцяла оплатити придбання палива й захисних засобів для медиків.

Нардеп Олег Кулініч заявив, що візьме на особисте матеріальне забезпечення чотири районні лікарні свого округу – в Миргороді, Зінькові, Диканьці та Шишаках. Йдеться про закупівлю протиепідеміологічних костюмів, респіраторів, балонів медичного кисню тощо. У свою чергу, нардеп Ігор Палиця обіцяв виділити зі свого фонду «Тільки разом» 20 млн грн для боротьби з коронавірусом на Волині. Всі ці обіцянки поки в процесі виконання.

Ілля Ківа виконав обіцянку роздати жителям Полтави 3 тисячі медичних масок. Нардеп Олександр Скічко теж обіцяв безкоштовно роздавати людям медичні маски: «У місті Золотоноша ми разом із місцевою владою організували таке невелике виробництво на 3-4 швачки, які сьогодні відшиватимуть маски, які ми будемо безкоштовно роздавати людям. Насамперед лікарням, потім пенсіонерам, а згодом – решті. Потужність такого виробництво становить 1000 масок на день». Також Скічко пообіцяв організувати волонтерський рух із доставки продуктів харчування пенсіонерам (на своєму окрузі). Поки обіцянки в процесі.

Інна Совсун заявив, що фракція «Голос» не підтримає запровадження надзвичайного стану. За словами Вадима Рабиновича, введення НС підтримає «Опозиційна платформа – За життя». Ілля Ківа теж окремо обіцяв голосувати «за». Поки запровадження надзвичайного стану в Україні не більше, ніж розмови.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв не допустити сміттєвого колапсу в умовах обмежувальних заходівСказано 27 березня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Ірина Верещук обіцяла підтримати зміни до держбюджету, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. 30 березня у Верховній раді вже голосували за один варіант змін до бюджету, Верещук голосувала «за», але законопроект був відхилений. Невдовзі Кабмін внесе ще один законопроект щодо змін до бюджету, поки ж обіцянка Верещук у процесі виконання.

Спікер Верховної ради Дмитро Разумков виконав обіцянку передати 25 службових автомобілів у користування профільних лікарень, де лікують хворих на коронавірус.

Коронавірус в Україні: які обіцянки дає місцева влада

Столичний мер Віталій Кличко обіцяє придбати ще 23 апарати штучної вентиляції легенів за кошти резервного фонду міста. Також Кличко обіцяв, що медики, які лікують хворих на коронавірус, отримають від 5 до 10 тисяч гривень надбавки.

Крім того, мер обіцяв особисто перевіряти опорні лікарні Києва, які визначені для лікування хворих на коронавірус. 1 квітня Кличко вже відвідав інфекційне відділення Київської міської клінічної лікарні №9.

Преміювати медичних працівників, які працюють із хворими на коронавірус, обіцяли мер Тернополя Сергій Надал і мер Львова Андрій Садовий. Обидва обіцяли медикам премію в розмірі 10 тисяч гривень. У свою чергу, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв премію за кожен пролікований випадок коронавірусу.

Також Марцінків запевнив, що місяць буде працювати без зарплати: «Ми ухвалили непопулярне рішення, вдячний за розуміння виконавчому комітету, моїм заступникам. Наступний місяць усі мої заступники, начальники управлінь, міський голова працюватимуть за свій рахунок. Тобто в режимі відпустки за свій рахунок. Два тижні теж за свій рахунок працюватимуть співробітники виконкому, чиновники».

Мер Запоріжжя Володимир Буряк пообіцяв забезпечити підвезення працівників комунальних підприємств на час карантину.

Нагадаємо, про інші обіцянки політиків, які вони дають через коронавірус, можна прочитати в нашому огляді.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: