Кредитні канікули: кому і на яких умовах банки можуть піти назустріч на час карантину

Читать на русском

Чим довше триває карантин, тим більше українці бояться майбутнього, адже всіх лякає економічна криза та стан власного бізнесу чи втрата роботи. Держава запровадила низку заходів з підтримки українців під час карантину. Зокрема, деякі послаблення тимчасово запровадили для платників кредитів. «Слово і діло» пропонує подивитись, кому та на яких умовах можна скористатися кредитними канікулами та що це означає на практиці.

Спочатку Верховна рада ухвалила так званий «антикризовий закон» №3220, який на час карантину ставить на паузу виплату ЄСВ для ФОПів, призупиняє податкові перевірки та звільняє від штрафів та пені за прострочення виплат за споживчими кредитами (з 1 березня до 30 квітня).

Невдовзі Нацбанк надав банкам свої рекомендації щодо реструктуризації кредитів позичальникам, які постраждали через карантин.

Що таке пільговий режим

Одразу зазначимо, що на реструктуризацію виплат можуть претендувати тільки позичальники, які зазнали фінансових труднощів через карантин та не спроможні вчасно обслуговувати кредити. Усі борги, що накопичилися до 1 березня 2020 року, доведеться сплатити без будь-яких преференцій.

Те, що Нацбанк називає пільговим режимом, не передбачає припинення виплати відсотків, а лише їх відтермінування на час карантину.

Банки можуть звільнити клієнтів від повернення основної суми (тіла) кредиту на час карантину. Тобто, сам термін виплати кредиту продовжується.

При цьому банки не припиняють нараховувати відсотки. Однак сплатити відсотки можна буде вже після карантину. Штрафи та пені на період карантину заборонені законом.

Також у складних випадках клієнтам може бути запропонована капіталізація відсоткових платежів. У Нацбанку вважають, що капіталізація дозволить бізнесу залишатися ліквідним, а фізичним особам – підтримувати необхідний рівень поточного споживання.

Хто може претендувати на кредитні канікули

Тільки ті українці чи юридичні особи, які не мають прострочки за кредитом, можуть отримати так званий пільговий режим. При цьому кредитор має довести банку, що має фінансові труднощі через карантин. Йдеться про тих, хто втратив дохід або роботу.

Такі скрутні обставини доведеться підтвердити документально.

Середній та великий бізнес будуть перевіряти, грунтуючись на фінансовій звітності та вразливості до економічної ситуації в країні.

Надання кредитних канікул залежатиме від конкретних випадків та домовленостей клієнту з банком.

Кредитні канікули можна оформити дистанційно

Кредитор може звернутися до банку телефоном та домовитися, що надішле заявку на реструктуризацію онлайн.

Якщо кредит беззаставний, погодженням на реструктуризацію може бути запис телефонної розмови, заявка на сайті банку, повідомлення в чаті.

У разі, коли банк вимагає особистої присутності кредитора, можна посилатися на рекомендації Нацбанку в цій частині. Банки повинні дистанційно опрацьовувати заявки. Їхати до відділення необов’язково.

На час реструктуризації банки не мають права підвищувати ставки за кредитами та не повинні вимагати комісій за проведення процедури.

Банкам заборонено:

  • нараховувати штрафи та пеню на період карантину;
  • погіршувати умови за кредитами в результаті їх реструктуризації;
  • підвищувати відсоткову ставку реструктуризованих кредитів;
  • вимагати будь-яку комісію за проведення реструктуризації.

Наразі складно прогнозувати, коли економічна ситуація покращиться, але в Нацбанку вважають, що відновлення платоспроможності клієнтів, які потрапили у скрутне фінансове становище, відбудеться не раніше 3-го кварталу 2020 року.

Раніше «Слово і діло» писало, яку державну підтримку під час карантину можуть отримати українці щодо пенсій, податкових пільг, оплати комуналки та оренди нежитлової нерухомості.

Також ми досліджували, як кредити МВФ впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: