Апарати ШВЛ і доплати лікарям: що політики обіцяють через ситуацію з коронавірусом

Читать на русском
Через поширення коронавірусу в Україні політики обіцяють закупівлі медичного обладнання, доплати лікарям і пенсіонерам.

В Україні станом на 23 березня зафіксовано вже понад 70 заражених коронавірусом. Ще на початку року здавалося, що епідемія нового вірусу стосується тільки Китаю, тепер вона охопила всю Європу. В Україні діє суворий карантин, обговорюється необхідність запровадження надзвичайного стану в країні. «Слово і Діло» пропонує подивитися, що українські політики обіцяють через ситуацію з коронавірусом.

Зеленський обіцяє доплати пенсіонерам та евакуацію українців

У середині лютого, коли епідемія коронавірусу лютувала переважно в Китаї, президент Володимир Зеленський обіцяв привезти з Уханя всіх громадян України. Окремо Зеленський обіцяв евакуювати Анастасію Зінченко, яку не випустили з Китаю через собаку. Ці обіцянки поки не виконані, але сенсу в них вже мало: якраз в Китаї епідемія вже пішла на спад, нових інфікованих немає, а в Україні все лише починається.

Також забезпечити повернення всіх українців на батьківщину Зеленський пообіцяв уже після оголошення карантину в Україні. «Ми вас всіх повернемо, когось швидше, когось – трохи пізніше, але ви обов'язково будете на батьківщині», – запевнив глава держави. Обіцянка в процесі виконання, буквально щодня до України прибувають спеціальні авіарейси та поїзди з евакуйованими українцями.

Одну таку обіцянку глава держави вже виконав – до середини березня евакуювати з Італії українців, які не змогли повернутися через закриття кордонів зі Словенією. 15 березня в аеропорт «Бориспіль» прибув літак зі 123 українцями на борту, яких вивезли з Італії.

Зеленський обіцяв на час карантину запровадити економічні інструменти для захисту бізнесу: «Буде кілька структурних програм щодо канікул – не платити великі кредити, зараз розробляється ця програма, ми обов'язково будемо допомагати малому й середньому бізнесу». Пенсіонерам президент пообіцяв окрему доплату у вигляді однієї тисячі гривень. У Міністерстві соціальної політики повідомили, що ці доплати пенсіонери отримають у перших числах квітня. «З 1 квітня ми плануємо видати одноразову допомогу по одній тисячі гривень тим пенсіонерам, у кого пенсія не досягає п'яти тисяч гривень. Крім таких пенсіонерів, у нас є ще особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи з інвалідністю з дитинства, соціальні пенсіонери. Ми також їх додаємо в цю категорію, і вони також отримають по тисячі гривень», – розповіла міністр Марина Лазебна.

13 березня Зеленський заявив, що найближчим часом інфекційні медичні установи в кожному регіоні будуть забезпечені експрес-тестами для виявлення коронавірусу. Обіцянка теж у процесі, вчора до України прибула партія тестів із Китаю. І, за словами президента, в аптеках не буде дефіциту масок і дезінфекторів. Все ще чекаємо.

Секретар РНБО обіцяє збільшення кількості лікарів-вірусологів

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов пообіцяв, що з вересня буде ініціювати збільшення кількості лікарів-вірусологів в Україні мінімум вдвічі. Також Данілов обіцяв, що всі медичні установи будуть забезпечені експрес-тестами на коронавірус.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв покарати громадян, які в Нових Санжарах закидали камінням правоохоронців і автобуси з евакуйованими з Уханя українцями. «Держава не може бути досконалою, якщо на її території не працюватимуть юридичні норми. Ці люди, які сьогодні кидали каміння вбік евакуйованих українців і правоохоронців (постраждали 9 поліцейських, в одного з них серйозні травми), ми будемо ухвалювати рішення про їх покарання», – заявив Аваков. Схожу обіцянку про те, що замовники і організатори протести в Нових Санжарах понесуть відповідальність, дав президент Зеленський.

Виконав Аваков обіцянку запровадити температурний скринінг на КПВВ лінії розмежування із тимчасово окупованими територіями.

Обіцянки, пов'язані з коронавірусом, почали давати і народні депутати. Наприклад, Вадим Рабінович сказав, що фракція «Опозиційна платформа – За життя» проголосує за запровадження надзвичайного стану.

«Слуга народу» Олександр Дубінський пообіцяв у вигляді експерименту пройти тест на коронавірус в Олександрівській клінічній лікарні в Києві: «Я вам зроблю спеціальний ролик в YouTube, піду в Олександрівську лікарню і пройду тест на коронавірус». Більш корисну обіцянку дав Вадим Столар – забезпечувати медичні установи необхідними речами під час карантину. Депутат вже виклав на свій сторінці у Facebook список закупівель, які його фонд здійснив з 16 до 18 березня.

Вікторія Сюмар заявила, що «Європейська солідарність» спільно з іншими фракціями буде вносити зміни до статті 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних хвороб і масових отруєнь). Нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, у свою чергу, пообіцяв ініціювати зміни в податкове законодавство, щоб забезпечити роботу бізнесу в Україні: «У нас зараз, на жаль, немає економічного блоку уряду, тому парламент у цьому питанні повинен якомога швидше розробити зміни в законодавстві, щоб забезпечити роботу малого, середнього, великого бізнесу в Україні під час надзвичайної ситуації. Ми будемо ініціювати ці зміни». Поки обидві обіцянки не виконані.

Ярослав Юрчишин обіцяв самоізолюватись на час через те, що в нардепа Сергія Шахова діагностували коронавірус, разом вони були на декількох ефірах. Єлизавета Богуцька обіцяла в разі критичної ситуації в країні піти працювати медсестрою. Щоправда, не уточнила, що саме вона вважає критичною ситуацією.

Що обіцяє місцева влада через коронавірус

Мер Запоріжжя Володимир Буряк пообіцяв придбати деяке обладнання для лікарень: «Для лабораторного центру закупимо реагенти. Будуть придбані аналізатори газу в крові, наркозно-дихальні апарати, кисневі концентратори, легеневі УЗД. Повністю будуть закриті потреби в дезинфікуючих засобах для лікарень і лікарів». Також він пообіцяв додатково закупити 25 апаратів штучній вентиляції легенів і стільки ж моніторів для пацієнтів.

Олександр ЮрченкоНародний депутат України
Юрченко пообіцяв створити штаб для протидії COVID-19Сказано 16 березня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Буряк пообіцяв, що на час карантину люди з інвалідністю, маломобільні і пенсіонери будуть забезпечені адресною допомогою. А водії, які підвищать ціни за проїзд під час карантину, будуть звільнені: «До мене дійшли розмови про те, що деякі водії повідомляють пасажирам, що будуть підвищувати ціну за проїзд, оскільки кількість пасажирів скоротилася. Якщо совість їм таке дозволяє, то я запевняю, що не дам їм це зробити».

Мер Сергій Надал теж пообіцяв придбати 20 апаратів для штучної вентиляції легенів для лікарень Тернополя.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин пообіцяв надати муніципальну доплату лікарям і медперсоналу, які будуть працювати з хворими на коронавірус. Розміри доплат він не уточнив. Також Симчишин обіцяв доставляти безкоштовні продукти літнім одиноким людям, а комунальників забезпечити вітамінним продуктовим набором.

Усі ці обіцянки місцевої влади поки в процесі виконання, але «Слово і Діло» стежить за їх реалізацією та збирає проміжні результати. З повною методологією, за якою наші аналітики відслідковують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: