Настрої українців щодо коронавірусу: результати соцопитувань

Читать на русском

Більшість українців розцінюють загрозу коронавірусу досить серйозно та підтримують карантинні заходи. Такі результати дали останні соціологічні опитування. «Слово і діло» подивилось, які настрої у українців щодо ситуації, яка склалась через епідемію COVID-19 за даними КМІС та соціологічної групи «Рейтинг».

За результатами опитувань, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» (I хвиля: 25-27 березня, ІІ хвиля: 28-30 березня), 87% респондентів бачать реальною загрозу розповсюдження коронавірусу в Україні. На початку карантину так вважало 73% опитаних.

Оцінюючи рівень захворюваності на коронавірус в Україні за 5-ти бальною шкалою, 28% опитаних оцінили його як дуже високий або ж високий, 34% – середній, 32% – як низький або ж мінімальний. Частіше про високий рівень захворюваності говорили мешканці Півдня, містяни, та представники старшої вікової категорії.

Лише 13% опитаних зазначили, що рівень захворюваності у їхній місцевості є високим, 65% вважають його низьким, або ж мінімальним. Остання думка переважає серед жителів східних областей та селян.

Щодо можливого введення надзвичайного стану в Україні думки респондентів розділилися: 49% – підтримали б таку ініціативу, 43% – ні.

Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших державахУ Південній Кореї проводять масове тестування на коронавірус, а у Швеції – лише людям із групи ризику.

При цьому, 83% підтримують можливу заборону на проведення масових заходів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. 71% – не заперечують проти можливого обмеження в’їзду та виїзду в окремі міста та області. 65% – можливого обмеження руху транспортних засобів та їх огляд.

Можливість запровадження комендантської години в містах не виключають 58% опитаних. При цьому люди проти примусового вилучення майна у юридичних та фізичних осіб в умовах надзвичайного стану (80%).

Запровадження штрафів для тих, хто порушує карантин підтримує 74% респондентів. Підтримують запроваджені владою заходи щодо боротьби з коронавірусом 58% опитаних, ще 28% переконані, що заходи занадто м’які.

53% переконані, що влада применшує ситуацію з коронавірусом, а 11% переконані, що в цій інформації є перебільшення.

Реакцію президента Володимира Зеленського на загрозу розповсюдження коронавірусу в Україні ефективною вважають 56% опитаних, 30% – дають протилежні оцінки.

Дві третини зазначили, що мали роботу до запровадження карантину. Серед них, 35% продовжують працювати в звичному режимі після запровадження обмежень, 29% – працюють дистанційно, 32% – знаходяться у відпустці за власним бажанням і лише 4% – втратили роботу.

Більше половини опитаних заявили, що обмежили вихід з дому у зв’язку з карантином. Третина зазначили, що дотримуються часткових обмежень. Лише кожен десятий сказав, що не дотримується карантину. Частіше про повне самообмеження зазначали мешканці Центру, жінки та представники найстаршої вікової групи.

Головною причиною виходу на вулицю опитані зазначили похід в магазин за продуктами (73%). 28% – виходять через необхідність роботи, стільки ж – через похід в аптеку. 42% мають захисні маски в достатній кількості, 39% – мають але недостатньо, 19% – не мають взагалі.

Майже 60% опитаних зазначили, що їхніх заощаджень вистачить менше, аніж на місяць, 16% – до 2-ох місяців, 7% – до 3-ох місяців, 6% – до півроку, 3% – до року і більше.

Майже 80% переживають, що в Україні наступить затяжна економічна криза. Майже половина переживають через те, що не зможуть купити необхідних продуктів (52% – не переживають).

З 27 по 30 березня 2020 року КМІС провів своє опитування. 40% опитаних вважають, що влада успішна в протидії епідемії коронавірусу, 48% – притримуються думки, що неуспішна.

17% опитаних вважають, що влада успішна в запобіганні можливих економічних труднощів в Україні, пов'язаних з епідемією коронавірусу, 57% думають, що неуспішна. У те, що влада забезпечить медичні послуг громадянам не вірять 70% опитаних.

Раніше «Слово і діло» писало, у яких областях (із зазначенням районів) встановлять контрольні пункти пропуску та кого будуть пропускати.

Також ми розбиралися, кому і на яких умовах банки можуть надати кредитні канікули на час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: