Держпідтримка під час карантину: пенсії, податкові пільги, комуналка, оренда

Читать на русском

Більшість країн запроваджують заходи з підтримки громадян і бізнесу на час пандемії, та Україна – не виняток. Верховна рада ухвалила низку законопроектів щодо тимчасового полегшення податкового та іншого навантаження на бізнес, уряд пообіцяв доплати пенсіонерам з маленькими пенсіями та індексацію, а також гарантував виплату субсидій, скасування пені і штрафів за багатьма виплатами на час карантину. «Слово і діло» пропонує подивитись, як держава намагається полегшити життя українцям під час карантину.

Виплати пенсіонерам

Люди старшого віку входять до групи ризику під час пандемії нового коронавірусу, тому важливо, щоб вони не виходили з дому, дотримуючись карантину. У Мінфіні повідомили, що понад 10 млн пенсіонерів, в яких пенсія не досягає 5 тисяч гривень, з квітня отримають одноразову виплату в розмірі тисячі гривень. Також виплату отримають понад 400 тисяч отримувачів соцдопомоги (замість пенсії).

З травня планується провести індексацію трудових пенсій на 11%. В уряді обіцяють, що після індексації гарантоване підвищення отримають 7 млн пенсіонерів. Також із травня мають встановити доплату до пенсії 1,5 млн пенсіонерам, яким виповнилося 80 і більше років. Планується, що це буде щомісячна надбавка до пенсії в розмірі 500 грн.

Підтримка медпрацівників

В якості тимчасових заходів під час карантину уряд планує встановити додаткові доплати медичним та іншим працівникам, які займаються боротьбою з коронавірусом. Надбавки можуть сягати до 300% до встановлених законодавством доплат.

Верховна рада ухвалила низку «антикризових» законопроектів, серед яких і спрямовані на боротьбу із поширенням коронавірусу. Зокрема, для безперебійного постачання необхідних медикаментів пропонують звільнити від ПДВ обіг профільних ліків та медзасобів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Виробники дезінфекторів тимчасово можуть не реєструвати продукцію в МОЗ, щоб всі охочі могли швидко почати їх виробництво, як це зробили у Франції парфюмерні заводи.

Пільги для бізнесу

Парламент звільнив на період карантину від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) усіх фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Відповідним законопроектом депутати постановили звільнити бізнес від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства. Зокрема, тимчасово скасовано штрафи й пеню за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності з ЄСВ. Парламентарі скасували податок на комерційну нерухомість і землю. Норма не буде стосуватися порушень у сплаті ПДВ, акцизів і ренти.

Запроваджено тимчасовий мораторій на нові документальні та фактичні податкові перевірки та продовження розпочатих.

Продовжено термін подання річної декларації про майновий стан (подається громадянами, зокрема держслужбовцями) до 1 липня 2020 року (термін подання річної декларації закінчується 30 квітня).

На 3 місяці відтермінували обов'язкове запровадження РРО для всіх категорій «спрощенців».

Субсидії та комунальні платежі

Для людей, які в період карантину залишаться без роботи, планують спростити порядок оформлення у службі зайнятості та порядок надання субсидій.

Під час карантину не будуть нараховуватись штрафні санкції на заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг. Не буде припинена жодна комунальна послуга. Це робиться для того, щоб пенсіонери, які в категорії ризику, максимально перебували вдома. Але рано чи пізно заплатити за комуналку все одно доведеться.

Також в уряді не виключають запровадження додаткової компенсації витрат для 3 млн домогосподарств (які отримують субсидію) на оплату окремих компослуг у період карантину. Для цього треба збільшити вдвічі соціальні нормативи на користування електроенергією, природним газом для приготування їжі, підігріву води, користування холодною та гарячою водою. Тоді кожна сім'я, яка має субсидію, отримає додаткову компенсацію за ці витрати (близько 300 грн).

Робота банків

Банкам під час карантину заборонили нараховувати та стягувати неустойки, штрафи, пеню або інші обов’язкові платежі за невчасні платежі за споживчими кредитами.

Також банкам не можна підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами. Клієнти банків у період карантину можуть взяти паузу і не платити за іпотечними кредитами. При цьому банки не мають права в таких випадках стягувати з них заставу.

Під час карантину законодавство і НБУ забороняють банкам нараховувати будь-які штрафи та пеню за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

НБУ рекомендував як клієнтам, так і банкам взаємодіяти переважно онлайн, щоб не наражати одне одного на ризик зараження коронавірусом.

Деякі банки продовжили дію карток, термін яких вже збігає: щоб клієнти не мали потреби приходити по нову картку під час карантину. Зокрема, ПриватБанк продовжив всі картки, які мали припинити роботу в березні, ще на 90 днів.

Декому можна не платити за оренду нерухомості

Верховна Рада звільнила від орендної плати наймачів, які не могли використати орендоване майно через обставини, за які вони не відповідають. Відповідні зміни внесені до Цивільного кодексу законом, який ухвалила Рада (№3275).

Але таке послаблення не стосується тих, хто знімає квартиру чи інше житло, або орендує нежитлову нерухомість для бізнесу, який продовжив працювати в умовах карантину (аптеки, продуктові магазини, онлайн-магазини, що орендують склади).

Раніше «Слово і діло» писало, що робити з орендою житла під час карантину.

Також ми розбиралися, яких змін на ринку праці очікувати українцям у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: