Як політики обіцяють забезпечити добробут українців

Читать на русском
Українські політики обіцяють виборцям дешеві кредити, доступне житло, стабільне зростання економіки і зарплати, як у Польщі.
Слово і Діло

Президент України Володимир Зеленський минулого тижня, озвучуючи причини відставки Кабінету міністрів, заявив про незадовільну ситуацію з економічними показниками в країні. Водночас не найкращий період переживає світова економіка, експерти говорять про можливий початок кризи, що неминуче позначиться і на Україні. Останній обвал ціни на нафту і ситуація через поширення коронавірусу вже трохи послабили гривню. Криза прямо відіб'ється на житті простих українців: падіння гривні, підвищення цін, можливі скорочення на роботі.Водночас українські політики ще недавно обіцяли виборцям зворотне. «Слово і Діло» сьогодні пропонує подивитися, як політики обіцяли забезпечити добробут українців та які зобов'язання вже провалили.

Зеленський обіцяв стабільне зростання ВВП і доступні кредити для бізнесу

Президент Володимир Зеленський за кілька місяців після свого обрання пообіцяв, що протягом найближчих п'яти років Україна кардинально зміниться, а економіка буде зростати на 5-7% щорічно.

Також президент пообіцяв, що за п'ять років в інфраструктуру інвестують мінімум 20 млрд доларів, щоб впорядкувати 24 тисячі кілометрів доріг, збільшити кількість аеропортів, що працюють, до 15 і забезпечити розвиток 5 морських портів.

Для бізнесу в передвиборчій програмі Зеленський пообіцяв запровадити одноразову «нульову декларацію». Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати і легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. А недавно в Україні почала працювати програма для мікро- та малого підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%». Глава держави запевнив, що вона буде працювати 5 років.

Крім того, у програмі Зеленський обіцяв запровадити економічний паспорт українця – кожна дитина отримає право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ. 20 січня у Верховній раді з'явився відповідний законопроект. Передбачається, що після його ухвалення буде створений «Фонд майбутнього», який накопичуватиме кошти в розмірі 1% від реалізації всіх корисних копалин, добутих на території України. Ці кошти будуть накопичуватися у Фонді, а з 2039 року мають рівномірно розподілятися між власниками рахунків після досягнення дітьми повноліття.

Деякі обіцянки для поліпшення добробуту українців глава держави вже виконав. У жовтні він пообіцяв, що для ветеранів війни на Донбасі будуть запроваджені кредитні пільги на житло. Наприкінці листопада Кабмін затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту переселенцям і учасникам АТО/ООС. На реалізацію проєкту передбачено 200 млн гривень. Ветерани і переселенці самі повинні вибрати житло, під яке бажають отримати кредит і сплатити лише 6% вартості нормативної площі. Термін кредитування – до 20 років, процентна ставка – 3% річних.

Також Зеленський виконав обіцянку залучити нові інвестиції для розвитку інфраструктури Донбасу. У минулому році був підписаний меморандум про співпрацю між ДП «Адміністрація морських портів України», ДП «Маріупольський морський торговельний порт», ТОВ «КОФКО АГРИ РЕСОРЗІС УКРАЇНА» і ТОВ «СТТ», який передбачає інвестування понад 1,3 млрд гривень у розвиток інфраструктури Маріупольського порту.

Зарплати, як у Польщі, і підвищення виплат при народженні дітей: що обіцяють партії

Перед достроковими парламентськими виборами-2019 політичні партії дали досить багато обіцянок щодо підвищення рівня життя громадян. Більшість стосувалися підвищення мінімальної зарплати та пенсії, зниження податкового навантаження, реформи пенсійної системи. Усі ці обіцянки ще в процесі виконання, оскільки розраховані на всю каденцію Верховної ради IX скликання.

У програмі «Слуги народу» не дуже багато таких «соціально орієнтованих» обіцянок. Партія обіцяє створити національну економічну стратегію з метою досягти вищого середньоєвропейського рівня доходів і якості життя українців, перевести всі соціальні пільги в грошову форму, запровадити податок на виведений капітал, ухвалити стратегію поступового зменшення ЄСВ, запровадити економічний паспорт українця та другий рівень державного пенсійного забезпечення.

«Батьківщина» дала низку обіцянок, які стосуються саме пенсіонерів: підвищити мінімальну пенсію до 3 тисяч 94 гривень, індексувати пенсійні збереження, гарантувати збереження приватних пенсійних рахунків, скасувати порядок позбавлення пенсій пенсіонерів, які працюють. Також партія Юлії Тимошенко обіцяє досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі, скасувати 37 податків і зборів, розширити середній клас. Не обійшлося без обіцянок знизити ціну на газ, тепло і гарячу воду вдвічі. Є й досить популістська обіцянка «відновити справедливість для людей, які втратили гроші і активи під час стрімкого падіння гривні».

Крім того, у програмі партії є кілька обіцянок щодо кредитування: відновити макро- і мікрокредитування бізнесу на європейських умовах, впровадити довгострокове кредитування на 20 років під 3%, надавати іпотечні кредити зі страхуванням від державного фонду, ставка за кредитами на житло буде не вище 3%.

При народженні першої дитини партія обіцяє запровадити виплати в розмірі 50 тисяч гривень, при народженні другої – 100 тисяч гривень, при народженні третьої – 150 тисяч. У програмі «Опозиційної платформи – За життя» «розцінки» на допомогу батькам вище: при народженні першої дитини – 100 тисяч, при народженні другої – 200 тисяч, при народженні третьої і наступних дітей – 400 тисяч. Взагалі обіцянки ОПЗЖ і «Батьківщини» схожі. «Опозиційна платформа» також обіцяла знизити тарифи на газ, забезпечити списання заборгованості населення за ЖКП.

Крім того, у програмі партії є обіцянки підвищити мінімальну зарплату, пенсію і прожитковий мінімум до 7 тисяч гривень, скасувати податок на прибуток, домогтися зниження податкових ставок, забезпечити податкові канікули для малого і середнього бізнесу.

У програмі «Європейської солідарності» обіцянки сформульовані більш розмито, без конкретних цифр: підвищувати допомогу малозабезпеченим, підвищувати пенсії, сприяти створенню нових робочих місць, забезпечити гідну підтримку учасникам бойових дій, надавати підтримку переселенцям.

«Голос» перед виборами обіцяв українцям запровадити накопичувальну систему пенсійного забезпечення й адресну соціальну допомогу, надати привілейований статус захисникам України, знизити податкове навантаження на зарплату, забезпечити доступність кредитів для громадян і бізнесу, проводити політику зниження інфляції на рівні нижче 5%, забезпечити стабільність банківської системи.

Які обіцянки провалили політичні партії в Раді VIII скликання

Найбільша кількість провалених обіцянок, спрямованих на поліпшення добробуту українців, була в «Опозиційного блоку». Фракція в минулому скликанні практично не підтримувала запропоновані ініціативи, а своїх – не вносила.

Зокрема, не виконана обіцянка домогтися індексації зарплат і пенсій відповідно до рівня інфляції. Один законопроект «Опоблоку» у Верховній раді відхилили, а за зміни до законопроектів, які передбачали підвищення мінімалки, члени фракції не голосували. Провалено також обіцянку запровадити пільгове кредитування молодих сімей для придбання житла. «Опоблок» не ініціював жодних законопроектів із цього приводу. Аналогічна ситуація була з обіцянкою підвищити соціальний захист молодих сімей шляхом збільшення допомоги при народженні дитини.

Провалена і популістська обіцянка зупинити інфляцію на рівні не більше 5%, рівень інфляції залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи народних депутатів.

Радикальна партія не виконала обіцянку запровадити кризовий податок для олігархів і допомогти українському виробнику шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років. Ніяких законопроектів для цього члени фракції не вносили.

Партія «Батьківщина» в минулому скликанні обіцяла знизити розмір єдиного соціального внеску до 15% і зменшити кількість нинішніх податків. Тоді ці обіцянки виконані не були, і зараз партія Тимошенко знову дає схожі. Законопроект, який передбачав зниження ЄСВ, вносила Олександра Кужель, але Рада його відхилила. Для зменшення кількості податків фракція докладала зусиль, але їх залишилося дев'ять, а не максимум шість.

«Блок Петра Порошенка» теж провалив обіцянку домогтися скорочення кількості податків. Нічого члени фракції не зробили, щоб домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшор.

Які обіцянки провалив Кабмін Гончарука

Члени Кабінету міністрів Олексія Гончарука провалили багато обіцянок, адже прем'єр подав у відставку всього за пів року після початку роботи. Топ невиконаних обіцянок можна подивитися на нашій інфографіці.

Серед невиконаних обіцянок, які стосуються добробуту українців, можна виділити зобов'язання Гончарука встановити дворічний мораторій на перевірку малого підприємництва. Мораторій так і не був запроваджений, а Кабмін уже звільнений.

Олена Бабак на посту міністра розвитку громад і територій не виконала обіцянку збільшити фінансування програм покупки житла. У державному бюджеті-2019 на будівництво (придбання) доступного житла було виділено 400 млн гривень, на кредити для отримання житла – понад 100 млн. На цей рік на будівництво доступного житла було виділено всього 100 млн, на кредитні програми – понад 90 млн. Те є фінансування покупки житла не тільки не збільшилася, але і знизилося вчетверо.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька обіцяла до 2020 року створити в кожній області регіональні центри громадського здоров'я. Але виконання завдання відстрочили до кінця року. Центри не створені – обіцянку провалено.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: