Переходимо в режим онлайн: обіцянки політиків щодо діджиталізації

Читать на русском
Поки в Україні карантин через коронавірус, пропонуємо згадати обіцянки політиків щодо діджиталізації.

Україна через пандемію коронавірусу перейшла в режим жорсткого карантину. Найкраще, що зараз можна зробити, це максимально ізолюватися вдома. Зрозуміло, що такі умови не тільки незвичні для більшості населення, але ще й приносять значні незручності, адже Україна – не та держава, життя в якій можна запросто «вести онлайн». Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук анонсував повну цифровізацію країни в 2020 році. Якщо карантин затягнеться, виконання подібних обіцянок політиків особливо важливо. «Слово і Діло» пропонує подивитися, що нам обіцяли щодо діджиталізацїі.

Швидкісний інтернет – важлива річ під час карантину

Найважливіше зараз для комфортної ізоляції вдома і дистанційної роботи – швидкий та якісний інтернет. Забезпечити всіх жителів країни таким обіцяв у передвиборчій програмі президент Володимир Зеленський. Покрити всю країну швидкісним інтернетом обіцяв також експрем'єр Олексій Гончарук, але вже це зобов'язання не виконає – занадто рано подав у відставку.

Минулого року Гончарук виконав обіцянку і представив Зеленському план для поліпшення якості мобільного інтернету. У липні президент своїм указом план затвердив. Сподіваємося, що поліпшення всі відчули.

Володимир Зеленський у передвиборчій програмі обіцяв сприяти розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку. Результат вже є – наприкінці січня Міністерство цифрової трансформації запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/. Кожен українець тепер має безкоштовний доступ до цифрової освіти. Для навчання обраний інноваційний формат – освітні серіали. Зараз є три: базовий серіал із цифрової грамотності, серіал для вчителів і серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей». Обіцянка виконана.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяв розробити національну стратегію розвитку громад у контексті цифрової трансформації. «Ми взяли певні етапи розвитку людини, наприклад, від народження до садка, від садочка до школи, від школи до випуску, потім студентські роки, доросле життя. Наша команда замислилася про те, які інструменти можна впровадити зараз для того, щоб люди відчули реальні зміни у своєму житті. Наприклад, електронні щоденники в школах, е-чергу до садочків або трансформувати бібліотеки в коворкінг і зробити там центри підтримки малого підприємництва. Ми зробили такі пакети послуг, умовні франшизи, для різного типу ОТГ. Ми плануємо розробити національну стратегію розвитку громад і за три роки реалізувати у всіх ОТГ», – розповів він. Поки чекаємо.

Партія «Слуга народу» в передвиборчій програмі теж обіцяла забезпечити покриття всієї території країни широкосмуговим інтернетом. Аналогічна обіцянка є в програмах мажоритарників Володимира Іванова і Олени Лис. Нардеп Ігор Марчук обіцяв добиватися, щоб безкоштовний доступ до інтернету був у будь-якій точці міста (йдеться про Кам'янець-Подільський). Віктор Бондар обіцяв забезпечити бездротовий інтернет у селах. Ці обіцянки депутатів поки в процесі, адже розраховані на всю каденцію. Але бажано б виконати їх швидше.

Державні послуги онлайн

Зараз би як ніколи стала у нагоді «Держава у смартфоні», яку обіцяв президент Зеленський і партія «Слуга народу». Але проєкт поки не реалізований. Михайло Федоров теж обіцяв зібрати послуги всіх центральних органів на єдиному порталі послуг.

«Слуги народу» обіцяли перевести максимально можливу кількість державних послуг в онлайн, а також перевести всю медичну документацію в електронну форму. «Європейська солідарність» обіцяла впровадити цифрові технології для отримання адміністративних процедур, а «Голос» – створити електронний кабінет громадянина і запустити електронну систему eHealth. Поки все теж у процесі виконання.

Таких обіцянок, у тому числі виконаних, багато у місцевої влади. Столичний мер Віталій Кличко в 2015 році виконав обіцянку модернізувати інтернет-портал Київської міської адміністрації. Зараз він цілком зручний та сучасний.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків виконав обіцянку запровадити нові електронні сервіси в місті. Уже в 2017 році на сайті міської ради були доступні проєкти «3D-тур міською ратушею», «Голос громади», «Доступний Івано-Франківськ». Пізніше з'явилися електронна черга до дитсадків, «Безпечне місто» і електронні послуги ЦНАП.

Одеський мер Геннадій Труханов ще п'ять років тому обіцяв запровадити сучасну систему управління «Електронне місто» – перехід на електронний документообіг, створення електронної карти Одеси. Але все ніяк не може виконати. Андрій Садовий теж п'ять років тому обіцяв запровадити у всіх лікарнях і поліклініках міста електронну медичну картку. Станом на жовтень такі картки отримали понад 600 тисяч львів'ян, а в 11 установах охорони здоров'я впроваджена електронна медична система Helsi.

У мера Ужгорода Богдана Андріїву все ще не виходить впровадити електронну видачу довідок, а в Дніпрі, хоч і пізніше ніж обіцяв Борис Філатов, запрацював вебсервіс «Кабінет жителя»

Уже працює мобільний додаток «Дія», в який можна завантажити посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Але поки карантин краще, звичайно, нікуди не виїжджати. А ось пакет послуг «Є-Малятко», який об'єднав 10 державних послуг, пов'язаних із народженням дитини, як і раніше, дуже актуальний. Зеленський обіцяв, що за кілька місяців послуга запрацює «в десятках великих міст».

Електронне голосування

Найближчі вибори в Україні – місцеві, заплановані на жовтень. Сподіваємося, що до цього часу ситуація нормалізується та українці зможуть піти на виборчі дільниці. Але в будь-якому разі політики обіцяли запровадити електронне голосування.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв завершити розробку і впровадити систему електронного врядуванняСказано 22 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Володимир Зеленський запевнив, що українці зможуть голосувати за допомогою смартфона, принаймні, на виборах одного з органів влади. «Це виклик. Амбіційний, але досяжний», – зазначив він. Михайло Федоров, у свою чергу, пообіцяв, що голосувати онлайн можна буде вже на наступних президентських виборах (тобто в 2024 році): «Я сам собі пообіцяв і президенту, що ми це зможемо зробити на наступних президентських виборах. Це дуже така амбітна мета. Але, я думаю, що ми це зробимо».

До того ж, Федоров говорив, що в 2020-му планує випробувати проєкт e-vote в певному регіоні і ділянці під час проведення місцевих виборів.

Запровадити електронне голосування обіцяли партії «Слуга народу» і «Голос». «Голос» також обіцяв гарантувати можливість кожному громадянину голосувати на виборах зі свого смартфона. Домагатися запровадження електронного голосування на виборах через інтернет і смартфони обіцяли депутати Дмитро Мікіша, Олексій Жмеренецкій, Антон Поляков, Олена Лис, Сергій Литвиненко, Олександр Аліксійчук, Олег Воронько, Олександр Матусевич, Марина Нікітіна, Максим Пашковський, Олександр Куницький, Андрій Одарченко, Олександр Пасічний, Андрій Богданець, Олександр Ковальчук, Олексій Мовчан, Денис Герман та інші.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: