Дев’ятий місяць роботи ОПУ: як команда Зеленського виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати виконання обіцянок президентом України Володимиром Зеленським та його командою. За дев’ять місяців роботи керівники Офісу президента України виконали 24 обіцянки, провалили – 9, на стадії реалізації перебуває 33 обіцянки.

Нагадаємо, з початку роботи Офісу президента «Слово і Діло» моніторить обіцянки його керівника та заступників. Загалом керівництво ОПУ дало 65 обіцянок.

З 21 січня до 20 лютого 2020 року, тобто протягом дев’ятого місяця роботи, керівники ОПУ виконали 3 обіцянки, провалили – 4 і ще 11 повинні реалізувати.

Андрій Богдан 11 лютого був звільнений з посади керівника Офісу президента України. В ОПУ повідомили, що він подав у відставку за власним бажанням, і зміна керівника ніяк не вплине на політичний курс країни. На своїй посаді Богдан пропрацював близько восьми місяців (з 21 травня 2019-го) і за цей час дав 15 обіцянок, з яких виконав 6 і провалив – 3.

Власне, протягом дев’ятого місяця роботи ОПУ 3 виконані обіцянки – на рахунку Андрія Богдана. Ще в травні минулого року він обіцяв, що Адміністрація президента не буде звертатися до Конституційного суду для оскарження закону про мову.

«У нас є загальна позиція, що не вартує суспільство примушувати щось робити. Я не знаю щодо закону про мову. Звичайно, ми не будемо звертатися до Конституційного суду. Такий закон ухвалений», – заявив тоді ще глава АП.

Станом на 11 лютого – день звільнення Андрія Богдана – відповідно до інформації реєстру звернень подань скарг до КСУ будь-хто з громадян України, у тому числі й нардепів IX скликання, не оскаржував згаданий закон.

Також Богдан дотримав слова і виконав обіцянку, що Андрія Портнова не будуть призначати на будь-яку посаду.

Третя обіцянка Богдана стосувалась зниження тарифів. На початку липня 2019 року він запевнив, що тарифи будуть знижені, хоча виконання цієї обіцянки не належить до компетенції керівника Офісу президента України.

24 грудня 2019 року Кабмін ухвалив рішення, яке дозволяє зменшити суму в платіжці за теплопостачання. «За нашими розрахунками, платіжка за грудень може бути вже нижча на 30%. Усі відповідні інструменти ми надали місцевій владі», – такими словами прем'єр Гончарук прокоментував постанову Кабміну №1082.

20 січня прем'єр Гончарук прозвітував, що платіжки на тепло та гарячу воду для громадян знижено до 30%. У 124 містах України 131 підприємство теплокомуненерго здійснили перерахунок.

Із чотирьох провалених обіцянок ОПУ одна також належить екскерівникові ОПУ. У червні минулого року Андрій Богдан пообіцяв, що будівля Адміністрації президента буде функціонувати у форматі «open space».

«Ми плануємо переїзд до іншого приміщення, і там будуть скляні стіни, open space, будуть робочі групи, буде відкрита для спілкування територія, куди зможе зайти простий українець, в якусь частину, і побачити, що там не якісь небожителі, а прості українські громадяни, яких народ взяв на роботу тимчасово», – заявив тоді Богдан.

Вже наприкінці серпня Богдан повідомив, що немає варіанту переїзду з Банкової: «Ми не можемо знайти на сьогоднішній день варіант переїзду. Була абсолютно логічна інструкція переїзду в Український дім із розміщенням тут музею. Але, дійсно, час проведення там ремонтних робіт плюс усі ці системи секретності, зв’язку, безпеки – це настільки все складно, що немає змісту це робити, як тимчасове».

Станом на початок 2020 року Офіс президента, як і раніше, розташований на вулиці Банковій.

Провалено й обіцянку заступниці керівника ОПУ Юлії Ковалів про те, що до лютого 2020 року всі комерційні підприємства, які перебувають у Державному управлінні справами, будуть передані до Фонду державного майна на приватизацію.

Відповідно до реєстру указів президента в період з жовтня 2019 року до лютого 2020 року будь-яких указів щодо оптимізації переліку об’єктів державної власності, що забезпечують діяльність президента України, не було знайдено, крім указу від 25 жовтня 2019 року, яким передаються перші 5 об'єктів ДУС до ФДМУ на приватизацію.

У ДУС «Слово і Діло повідомили, що питання щодо визначення об'єктів державної власності, які підлягають приватизації, опрацьовуються, «розгляд зазначених питань триває».

Не вдалося реалізувати обіцяне заступнику керівника ОПУ Кирилові Тимошенку щодо фінансування в повному обсязі Суспільного мовлення.

Нагадаємо, держава забезпечує належне фінансування НСТУ, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті України та становить щонайменше 0,2% видатків загального фонду державного кошторису. У доопрацьованому проєкті бюджету на 2020 рік фінансова підтримка НСТУ становила 2 мільярди 11 мільйонів 516 тисяч гривень. Однак фінансову підтримку Суспільного мовлення зменшили на 300 мільйонів гривень, до 1 мільярда 711 мільйонів 516 тисяч гривень.

Новий керівник ОПУ Андрій Єрмак на другий день роботи під час брифінгу дав одразу п’ять обіцянок. Він запевнив, що забезпечить прозорі державні процеси ОП, без «інтриг» і «телефонного права».

Також Єрмак гарантував, що жодних законів для обмеження свободи слова не буде ухвалено. Новий очільник ОПУ обіцяв організувати проведення виборів на Донбасі після відновлення контролю над кордоном та без присутності іноземних військових угруповань та керувати зовнішньополітичними напрямками і займатись врегулюванням ситуації на Донбасі.

Подивитись, як команда Зеленського виконувала обіцянки протягом восьмого місяця роботи та попереднього періоду, можна в розділі «Дайджести».

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом дев’ятого місяця роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: