САП програла апеляцію на відмову арештувати брата Каськіва

Читать на русском
Апеляційна палата відмовила у задоволенні скарги прокурора на рішення ВАКС, яким підозрюваного не заарештували.
Олександр Каськів

Апеляційна палата заочно не взяла під варту рідного брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва Олександра, якого НАБУ і САП підозрюють у заволодінні 259,2 млн грн Держінвестпроекту.

Таке рішення 16 грудня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП Олег Макар вказував, що 22 червня 2018 року Каськіву заочно повідомили про підозру, оскільки той покинув територію України 27 жовтня 2015 року через пункт пропуску «Чоп» і не повертався. За його словами, детективи в день складання підозри приїхали за місцем останньої реєстрації родича екс-голови Держінвестпроекту, проте його там не було. Під час слідчої дії, як повідомив прокурор, був присутній адвокат, який відмовився одержувати підозру його клієнту. Тому повідомлення про підозру було вручене представнику житлово-експлуатаційної організації.

Прокурор додав, що докази обґрунтованості підозри брату Каськіва складають приблизно 1 том і збільшуються, оскільки розслідування триває. На його думку, підозрюваний не збирається повертатися в Україну і йому нібито відомо про підозру, а тому його оголосили в розшук. Представник САП нагадав, що спочатку суд дозволив заочний арешт Каськіва, проте пізніше Київський апеляційний суд це рішення скасував. Надалі органи правопорядку ще раз клопотали про заочний арешт підозрюваного, проте суд відмовляв. Водночас, Макар навів практику Київського апеляційного суду, який скасовував подібні ухвали про відмову, обґрунтовуючи це тим, що для оголошення підозрюваного у міжнародний розшук достатньо постанови слідчого/детектива і скерування її для виконання до Інтерполу.

Однак ВАКС відмовився заочно заарештувати брата Каськіва. Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП подав скаргу. Однак апеляційна палата ВАКС відмовила в її задоволенні. Наразі невідома причина такого рішення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: