Суд пояснив, чому не заарештував брата Каськіва

Читать на русском
Столичний райсуд відмовився заарештовувати рідного брата колишнього голови Держінвестпроекту, оскільки Інтерпол не ухвалив рішення про його розшук.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд заочно не взяв під варту рідного брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами України Владислава Каськіва Олександра, оскільки Інтерпол не оголосив його в міжнародний розшук.

Про це йдеться у мотивувальній частині рішення слідчої судді Солом'янського районного суду міста Києва Олени Курової від 2 вересня, повідомляє «Слово і Діло».

Суддя визнала обґрунтованою підозру брату Каськіва у розтраті 259,2 млн грн Держінвестпроекту. Також вона відкинула твердження сторони захисту про те, що Олександр Каськів не набув статусу підозрюваного. На думку судді, вимоги кримінального процесуального закону щодо вручення особі письмового повідомлення про підозру органом досудового розслідування було дотримано.

Водночас Курова зазначала, що 1 серпня 2018 року постановою старшого детектива НАБУ Каськіва оголосили в розшук, а 24 жовтня того ж року його оголошено в міжнародний розшук з використанням каналів та можливостей Інтерполу. Втім, як підкреслила суддя, рішення про оголошення Каськіва у міжнародний розшук не було ухвалено Генеральним секретаріатом Інтерполу або Національним центральним бюро Інтерполу. Також, згідно з роздруківкою з сайту Інтерполу, яку надав захист, підозрюваний не перебуває в розшуку Інтерполу. Тому, як вважає суддя, Каськів не оголошений у міжнародний розшук, а тому у заочному взятті під варту необхідно відмовити.

Нагадаємо, прокурор САП на тому засіданні стверджував, що підозрюваний не збирається повертатися в Україну і йому нібито відомо про підозру, а тому його оголосили в розшук. Представник САП нагадав, що спочатку суд дозволив заочний арешт Каськіва, проте пізніше Київський апеляційний суд це рішення скасував. Надалі органи правопорядку ще раз клопотали про заочний арешт підозрюваного, проте суд відмовляв. Водночас Макар навів практику Київського апеляційного суду, який скасовував подібні ухвали про відмову, обґрунтовуючи це тим, що для оголошення підозрюваного у міжнародний розшук достатньо постанови слідчого/детектива і скерування її для виконання до Інтерполу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: