Суд скасував заочний арешт брата Каськіва

Читать на русском
Апеляційний суд столиці вирішив призначити новий розгляд клопотання про заочний арешт рідного брата екс-голови Держінвестпроекту.
Олександр Каськів

Суд скасував заочний арешт брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва Олександра і призначив повторний розгляд цього питання.

Таке рішення 28 березня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги його адвоката, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, суд заочно арештував брата Каськіва, оскільки той переховується під детективів Національного антикорупційного бюро та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Правоохоронці встановили, що він покинув Україну у 2015 році. Також за запитом НАБУ і САП Інтерпол оголосив брата Каськіва в розшук з метою арешту та екстрадиції.

Не погодившись з заочним арештом, адвокат Каськіва подав апеляційну скаргу. В документі він наголошував на необґрунтованості підозри та ризиків у поведінці підзахисного. Крім того, захисник заперечує факт повідомлення брату Каськіва про підозру, оскільки в матеріалах провадження відсутні відомості, що воно було вручено останньому. Також, апелянт зазначає, що розгляд клопотання детектива про застосування запобіжного заходу відбувся без повідомлення захисту, у зв'язку з чим вважав, що було порушено право підозрюваного на захист.

Вивчивши його доводи, суд встановив, що розгляд клопотання дійсно здійснювався без участі адвоката підозрюваного. Колегія зазначила, що згідно ч. 1 ст. 52 КПК України участь захисника є обов'язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів, а частина 5 статті 191 ККУ відноситься до категорії особливо тяжких. Таким чином, судді скасували заочний арешт брата Каськіва і назначили новий розгляд цього клопотання.

Нагадаємо, Олександру Каськіву заочно повідомили про підозру, а його двоюрідного брата Олександра Матковського затримали і також повідомили про підозру. За версією слідства, вони причетні до розкрадання 259,2 млн грн. У НАБУ встановили, що колишні чиновники Держінвестпроекту та державного підприємства «Державна інвестиційна компанія», зловживаючи своїм службовим становищем, уклали фіктивні договори позики між Держінвесткомпанією, ТОВ «ТД «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Після отримання коштів, ці компанії, які, на думку детективів НАБУ, з самого початку не мали можливості для реалізації зазначених проектів, перерахували кошти на рахунки офшорних компаній, підконтрольних посадовцям Держінвестпроекту. В результаті такої схеми державі завдали збитків на 259,2 мільйона гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: