Майже в «турборежимі»: як пройшов тиждень у Раді

Читать на русском
Верховна рада цього тижня ухвалила зміни до закону про ДБР і не змогла перепризначити голову  комітету із зовнішньої політики.
Слово і Діло

Верховна рада цього тижня працювала так активно, нібито знову перейшла в «турборежим». Насправді, до кінця року залишилося тільки два пленарні тижні, і тому народні депутати намагаються використовувати їх максимально. Парламент вніс зміни до закону про ДБР, відклав Виборчий кодекс і обговорював земельні питання. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

Цього тижня склад Верховної ради IX скликання трохи змінився. Присягу народного депутата склали Володимир В'ятрович та Сергій Мандзій («Європейська солідарність» і «Слуга народу»). Також Рада позбавила депутатських повноважень Олександра Кубракова, призначеного главою «Укравтодору», і Олексія Кучера, який став керівником Харківської ОДА.

Крім того, «Слуга народу» офіційно виключила зі складу своєї фракції Анну Скороход, Антона Полякова та Романа Іванісова. Тож монокоаліція станом на 6 грудня налічує 249 голосів.

У п'ятницю стало відомо, що в парламенті з'явилася ще одна депутатська група – «Довіра». До її складу увійшли 17 позафракційних мажоритарників: Олег Кулініч (глава групи), Валерій Лунченко (заступник), Микола Лушняк, Павло Бакунець, Василь Петьовка, Андрій Кіт, Валерій Давиденко, Борис Приходько, Роберт Горват, Сергій Шахов, Сергій Вельможний, Олександр Сухов, Максим Єфімов, Олександр Ковальов, Володимир Арешонков, Микола Бабенко, Андрій Іванчук.

Монобільшість або опозиція: чиї поправки більше враховують при ухваленні законівПоправки Слуги народу до законопроектів враховують більше, ніж поправки опозиційних фракцій.

Досі незрозуміло, що буде з місцем голови комітету з питань зовнішньої політики. Нагадаємо, Богдан Яременко написав заяву про звільнення з цієї посади через скандал з його інтимним листуванням у сесійній залі. «Слуга народу» на засіданні фракції вирішила, що новим керівником комітету стане Єлизавета Ясько (вона ж голова постійної делегації в ПАРЄ). У четвер відповідну постанову винесли на голосування, але нардепи її провалили: «за» – 186 голосів, «проти» – 4, утримались – 130.

Навіть «слуги народу», очевидно, були не в захваті від таких кадрових змін, тільки 174 голоси. «Ми дещо не підготувалися. Не проговорили це на фракції, і зараз трохи збилися з голосуванням», – виправдовувався глава фракції Давид Арахамія. Але запевнив, що кандидатуру нового голови комітету фракція розгляне повторно наступного тижня.

Друга бійка за час роботи IX скликання відбулася в четвер. Сталося все непомітно, за колоною в сесійній залі, причому бійку влаштували «слуги народу»: Гео Лерос і Максим Бужанський. Неофіційна версія конфлікту – некоректне спілкування Лероса з колегою Іриною Верещук.

Також у IX скликанні був встановлений рекорд за «кнопкодавством». Нардеп Володимир Кальцев з «Опозиційної платформи – За життя» 9 разів натиснув не на свою кнопку під час голосування – 8 разів при розгляді поправок до законопроекту про ДБР і оодного разу при реєстрації на вечірнє засідання. Відзначимо, що недавно Рада в першому читанні ухвалила законопроект про штрафи за неперсональне голосування, тоді як нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич пропонував запровадити за це кримінальну відповідальність.

Пленарний тиждень Верховна рада почала з розгляду змін до закону про Державне бюро розслідувань. Саме в цьому законопроекті є поправка, яка дозволить далі розслідувати справи Майдану: слідчі і прокурори, які займалися розслідуванням у Генеральній прокуратурі, зможуть без конкурсу перейти до ДБР. Саме ж розслідування буде відкрито з початку. Крім того, законопроект передбачає дострокове звільнення директора ДБР Романа Труби та його заступників. Нового директора виберуть шляхом конкурсу, до цього буде виконувач обов'язків. Закон підтримали 250 народних депутатів, жодного голосу «за» не дали «Європейська солідарність» і «Батьківщина».

У вівторок нардепи засиділися майже до 8 години вечора і ухвалили, зокрема:

  • Зміни в закон «Про дорожній рух». Зміни передбачають, що люди в інвалідних колясках будуть учасниками дорожнього руху і матимуть право рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках зі швидкістю пішохода або рухатися краєм проїжджої частини дороги, вулиці або узбіччя.

  • Законопроект, який передбачає встановлення мита на тютюн для нагрівання на рівні 1,8 євро за 1 кг (за основу).

  • Законопроект про остаточне скасування депутатської недоторканності (за основу). Згідно із законопроектом з регламенту, Кримінального процесуального кодексу та закону про статус народного депутата буде вилучено згадку про недоторканність. Також генеральний прокурор буде уповноважений вносити кримінальне провадження щодо нардепа до ЄРДР. Незважаючи на те, що скасування недоторканності підтримують всі політичні сили, голоси дали тільки «Слуга народу», «За майбутнє» та кілька позафракційних нардепів.

  • Президентський законопроект про скасування державної монополії на виробництво спирту. Монополія буде скасована з липня 2020 року.

У той же день відбулося цікаве об'єднання опозиційних сил: «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Голос» виступили зі спільною заявою в зв'язку із зустріччю «нормандської четвірки». «Ніяких компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації. Ніяких компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу. Ніяких політичних дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу, до виконання умов безпеки, деокупації. Ніяких компромісів з деокупації та повернення Криму до України. Ніякого припинення міжнародних судових процесів проти Росії», – йдеться в заяві.

У середу парламент насамперед ухвалив закон, який надає статус учасників бойових дій добровольцям. Тут народні депутати були практично одностайні – 329 голосів «за», один «проти» (Сергій Дунаєв). Крім того, були внесені зміни в закон «Про ринок електричної енергії». Документ, зокрема, забороняє продаж і постачання електроенергії, що імпортується з Росії. Щоб уникнути надзвичайної ситуації в енергетичній системі України, Кабінет міністрів має право скасовувати заборону, визначивши термін відновлення її дії.

Зі скандалами і без «бюджетної ночі»: як Рада провела тижденьВерховна рада цього тижня ухвалила в другому читанні бюджет на 2020 рік і законопроект щодо ринку землі.

Після обіду в Раді відбулися парламентські слухання щодо земельної реформи. До речі, сам законопроект про ринок землі цьогоріч ухвалити, ймовірно, не встигнуть, максимум – почнуть розгляд поправок. «Така мета у нас – почати землю розглядати (до Нового року), але через те, що кількість поправок збільшується щодня, вчора-позавчора було 3900, а сьогодні вже 4400, а я так прогнозую, що буде 6000 правок», – сказав Давид Арахамія.

На четвер першим пунктом на порядку денному стояв Виборчий кодекс з пропозиціями президента. Той самий кодекс авторства Андрія Парубія, Олександра Черненка та Леоніда Ємця, який Рада VIII скликання не могла схвалити кілька років, а наприкінці каденції витратила на його розгляд два місяці. Володимир Зеленський закон ветував і вніс свої пропозиції. Відразу після початку ранкового засідання спікер Дмитро Разумков оголосив перерву, а потім повідомив, що розгляд Виборчого кодексу перенесли: «Оскільки останні матеріали до питання порядку денного щодо Виборчого кодексу (реєстраційний номер 0978) надійшли пізно, пропонується відкласти його розгляд».

Народні депутати, зокрема, ухвалили вчора:

  • Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству».

  • Законопроект «Про оборонні закупівлі» (за основу). Його мета – забезпечити гармонізацію правил оборонних закупівель відповідно до стандартів НАТО і Європейського союзу. Законопроект, зокрема, пропонує здійснення закупівель у рамках трирічного планування, затвердження типових державних контрактів.

  • Зміни до Податкового кодексу, які передбачають ліквідацію електронних майданчиків – посередників з оцінки та реєстрації нерухомості. Відзначимо, що саме через цей законопроект у жовтні «слуги народу» масово проходили поліграф. Закон підтримали 338 народних депутатів, проти не виступив ніхто.

Сьогодні в Раді пройшла година запитань до уряду. Міністр фінансів Оксана Маркарова розповіла про ситуацію з борговими зобов'язаннями України. Також народні депутати встигли ухвалити кілька законопроектів. Серед них – «Про запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Відзначимо, що 6 грудня Верховна рада і Кабінет міністрів відзначають рівно 100 днів своєї роботи. «Слово і Діло» підрахувало, як фракції виконують програмні обіцянки, а також хто з народних депутатів наобіцяв більше за всіх.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: