Рада скасувала держмонополію на виробництво спирту

Читать на русском
Законопроект № 2300 Верховна рада схвалила в другому читанні та в цілому. Документ скасує держмонополію на виробництво спирту.

Законопроєкт № 2300 Верховна рада схвалила в другому читанні та в цілому. Документ скасує держмонополію на виробництво спирту.

Про це повідомляє сайт ВР.

Законопроект дає можливість приватним компаніям виробляти спирт за умови отримання ліцензії.

Демонополізація спиртової галузі: що змінить та які обмеження потрібніКомітет ВР підтримав скасування держмонополії на виробництво спирту. Про монополію в спиртовій галузі поговорили з експертами.

При доопрацюванні до другого читання уточнили, що ліцензії видаються підприємствам, у яких встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження - підстава для відмови в ліцензії або її відкликанні.

Документ надає компаніям, у яких є ліцензії на виробництво, право експортувати спирт етиловий, етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований.

Імпорт дозволений за наявності ліцензії на право оптової торгівлі. Спирт для медичних і ветеринарних цілей зможуть продавати оптом організації зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії. Зі свого боку, уряд встановить порядок ведення такого реєстру.

Підприємства, які одночасно виробляють спирт етиловий та алкогольні напої і у яких є відповідні ліцензії, а також ліцензія на оптову торгівлю алкоголем, отримають право продавати спирт власного виробництва для виготовлення алкоголю на підставі ліцензії на виробництво спирту.

Встановлюється, що річні обсяги спирту, імпортованого виробниками етилового спирту, не можуть становити більше 10% річного обсягу виробленого спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Погоджувальна рада: за що фракції та група готові голосувати 3-6 грудняВерховна рада розгляне цього тижня законопроект про Держбюро розслідувань і проведе слухання щодо ринку землі.

Виробники спирту зможуть продавати цей товар вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Документ забороняє зберігання і транспортування біоетанолу без його денатурації від 1-10 відсотків бензину, а в разі використання біоетанолу на виготовлення етил-трет-бутилового ефіру (ЕТБЕ) - без денатурації ЕТБЕ, зміст якого відповідає вимогам нормативних документів. Вимоги до денатурації біоетанолу, який експортується, будуть визначатися умовами прийнятих зовнішньоекономічних договорів.

Законопроект дозволяє імпорт і оптову торгівлю алкоголем компаніям всіх форм власності за наявності ліцензії на оптову торгівлю. Для експорту алкоголю компаніям знадобиться ліцензія на виробництво чи оптову торгівлю.

Законопроект забороняє приватним компаніям імпортувати спирт до початку 2024 роки (таке право залишається тільки у уповноважених на це урядом держпідприємств).

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Компанії, які придбали майно «Укрспирту» або уклали договори щодо такого майна, мають взяти на себе обов'язок до 1 липня 2021 року зберегти вид діяльності принаймні на 70% одиниць, задіяних у виробництві станом на початок 2020 року.

Згідно з документом, до початку 2024 року алкоголь для продажу на території України проведуть, використовуючи спирт українського виробництва. Закон забороняє громадянам РФ або тим, хто знаходиться під впливом Росії, брати участь у приватизації або оренді українських підприємств - виробників спирту.

Закон набуде чинності з наступного дня після опублікування і почне діяти 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, 15 листопада нардепи підтримали за основу законопроєкт про скасування монополії на спирт.

Раніше президент Володимир Зеленський розповів, як боротися з тіньовим ринком алкоголю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: