100 днів роботи Верховної ради: чим запам'яталися та чи є загроза розпуску

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

У п'ятницю, 6 грудня, виповнюється 100 днів з першого дня роботи Верховної ради IX скликання. «Ми ухвалили 86 законів, що приблизно на 30% більше, ніж за аналогічний проміжок часу наші колеги в попередньому скликанні. Чи були помилки? Були. Чи були там речі, які треба буде виправляти? Звичайно ж, це теж правда. Але ми все робили публічно, в стінах Верховної ради, а не дорогою між будівлею ВР та Офісом президента, як це іноді відбувалося раніше», – підбив перші підсумки роботи спікер парламенту Дмитро Разумков. Водночас, згідно з опитуванням КМІС, третина українців вважають, що Рада не допрацює повний термін, а рівень несхвалення дій парламенту до кінця листопада зріс з 30% до 52%.

«Слово і Діло» дізналося, що за 100-денний термін вдалося зробити народним депутатам і чи є причини для розпуску ВР.

У коментарі порталу політолог Ігор Петренко підкреслив, що «турборежим» і скандали, дійсно, супроводжували депутатів весь період. Він зауважив, що кількість постанов і законів, які розглянули та ухвалили, по суті, чимала, але якість документів залишає бажати кращого.

На його погляд, «турборежим» ВР ознаменувався не тільки швидкістю голосувань, але й істотними вадами.

«До того ж, відсутність досвіду у більшості депутатів та лобістські інтереси відображаються в тих рішеннях, які були ухвалені за цей період», – додав Петренко.

Ігор Петренко звернув увагу, що представники «Слуги народу» дедалі більше стають фігурантами якихось скандалів.

100 днів роботи Ради: хто з нардепів наобіцяв найбільше за всіхЗа 100 днів роботи у турборежимі найбільше обіцянок дали депутати від фракції Слуга народу. Слово і Діло подивилось, хто опинився серед найбільш багатообіцяючих нардепів.

«Це свідчить про те, що людей у партію збирали в різний спосіб і з різних місць, зокрема і на знак подяки за підтримку на президентських виборах, і як людей, які могли надати якийсь ресурс, в тому числі фінансовий. Монобольшість вийшла дуже сегментованою і з різними ідеологічними поглядами, що призводить до скандалів і конфліктів», – поділився міркуваннями експерт.

Однак, на його думку, незважаючи на відсутність якихось реальних проривів і наявність конфліктів, у Верховної ради щойнаменше на пів року є імунітет.

«З іншого боку, потрібно врахувати, що розпуск ВР VIII скликання – політичне рішення, тому дострокові вибори – питання політичної волі президента», – додав він.

Петренко звернув увагу, що є зацікавлені групи в тому, щоб розхитувати ситуацію, дискредитувати партію СН та наближати вибори, щоб змінити розстановку сил у Раді.

Експерт зауважив, що президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про дострокові вибори, чим підіграє ситуації, але робить це через необережність.

«Зеленський програє, якщо захоче провести розпуск ВР під мотивом, мовляв, «ці зіпсувалися – несіть нових». Проводити перевибори доречно під приводом зміни системи влади, кількості депутатів, реформування парламенту, що може нормально лягти в контексті децентралізації. Тільки в такому разі сценарій розпуску буде виграшним і дасть можливість «Слузі народу» бути присутніми у ВР», – прокоментував Ігор Петренко.

Експерт також не виключив, що на основі «Слуги народу» можуть з'явитися нові гравці. Наприклад, є амбіції у Дмитра Разумкова.

На думку політолога, у разі розпуску є загроза того, що президентської монобільшості в Раді вже не буде, в чому може бути не зацікавлений ОПУ.

Петренко припустив, що іноді питання перезавантаження парламенту буде порушуватися. Нормандська повістка, внутрішні питання, земельна реформа цьому можуть сприяти, зазначив він.

«Однак у такий гарячий період проводити перевибори – стріляти собі в ногу. Тільки під приводом зміни всієї системи і структури влади такий сценарій можливий. Але для цього потрібні зміни в КУ та час. Тому парламентські вибори можуть відбутися тільки в 2021 році», – резюмував Ігор Петренко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як фракції реалізовують свої програми.

Також «Слово і Діло» поцікавилося, чи багато однакових обіцянок дали колишній і нинішній керівники уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: